Kan HIV smitte fra urin på toalettsetet?

Innsendt spørsmål

­Hei!
Jeg er livredd for HIV, selv om jeg er i fast forhold og er gravid. Jeg må bare høre med deg / dere uansett, om dette er en grunn for å teste seg:

Er det mulig og bli smittet med HIV, dersom det skulle ligge ferske urindråper på en offentlig toalettring, ( sett at personen før meg hadde HIV ), om man kom borti urindråpene med dopapiret som man tørket seg selv med? ( Om man er riktig uheldig vel og merke )? At dopapiret med dråper kommer i kontakt med underlivet? Kanskje høres dette smålig ut av meg, men når tankene får lov, så er det lett å skape skrekkscenario...Jeg vil ikke ødelegge resten av graviditeten med frykt for HIV, og tenker at det er jo bare typisk at sånne her tanker skal begynne å kværne rundt i disse juletider.....Håper virkelig på svar fra dere.

Hilsen livredd mamma:(

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 10. februar 2013, klokken 06:33

Man kan ikke bli smittet av HIV fra urin


Du vil ikke kunne smittes av dette. Urin inneholder for lite HIV-virus til å kunne smitte deg selv om du får urinen i skjeden og selv om du skulle ha et åpent sår inne i skjeden. Urin inneholder svært få celler og disse dør dessuten veldig raskt utenfor kroppen. Men selv om du satte deg på toalettskålen rett etter den som avsatte urinen der så vil du altså ikke kunne bli smittet på grunn av mengden er for liten.


Det er gjort noen forsøk på hvor lenge virus lever utenfor kroppen, og det viser seg at HIV- og herpes- og hepatittvirus kan overleve en ukes tid utenfor kroppen, på f eks stål- eller plastoverflater, men det er ikke særlig smittsomt allikevel siden det må inn i blodet ditt for å smitte deg. Vi skal være glade for inngangsporten til disse virusene hovedsakelig er åpne sår eller ferske rifter i slimhinnene og ikke kan komme seg inn i kroppen gjennom friske slimhinner eller hud, slik som forkjølelsesvirus klarer. Det har nok ennå ikke skjedd, såvidt meg bekjent, at noen har blitt smittet av HIV utenom blodoverføring, sprøytedeling eller samleie.


Hvordan smitter HIV?  • Ved ubeskyttet samleie: Viruset trenger gjennom slimhinner i skjeden, penis og endetarm. Det spiller ingen rolle hvem av partene som har smitten. Den kan smitte begge veier, altså fra skjede til penis, fra penis til skjede, fra endetarm til penis og fra penis til endetarm. Risikoen øker dersom det er sår eller blir sår under samleiet. Risikoen for sår er større ved analsex enn "vanlig" sex. Er kvinnen jomfru øker sannsynligheten for at hun får sår. Dersom skjeden er relativt trang eller penis relativt stor øker også faren for sår under samleiet. Dersom hun er tørr kan også faren for sårdannelse øke. Generelt er det lettere for en kvinne å bli smittet av en HIV-positiv mann enn det er for en mann å bli smittet av en HIV-positiv kvinne, siden kvinnen får lettere sår enn mannen. Har kvinnen soppsykdom, trichomonasinfeksjon eller annen infeksjon i skjeden som svekker slimhinnen er risikoen for smitte mye større. Det samme gjelder om den smittede eller smittende, enten det er en mann eller kvinne, samtidig er infisert av klamydia, syfilis eller gonoré, siden disse gir svekkelse eller sår som baner vei gjennom slimhinnebarrieren for HIV-viruset.

  • Gjennom de tynne barrierene i munnen og i øynene: Får man sæd eller væske fra skjeden i øyne eller munn løper man en risiko for å bli smittet. Risikoen øker dersom det er sår, men teoretisk også i tilfelle der den som blir utsatt for smitte har lite spytt eller tårer, siden spytt og tårer både hemmer virus og holder øyne og munn fuktige (tåler mer).

  • Svangerskap, fødsel og amming: Et barn kan smittes under svangerskapet, i fødselskanalen under fødselen eller gjennom ammingen om mor er smittet.

  • Blodoverføring: Kvalitetssikringen ved blodgiving idag sørger for at risikoen for å smittes gjennom denne måten i Norge er liten. Skulle en blodpose mot alle odds ha HIV-virus i seg får du viruset rett i blodet og er å betrakte som smittet fra første stund. 

  • Sprøytestikk: Blod inneholder mer virus enn slim og sæd. Et sprøytestikk fra en sprøyte som er benyttet av en HIV-smittet gir deg både større dose virus og dessuten kommer viruset rett inn i blodet.


Slik smitter ikke HIV  • Blod/sæd/slim med HIV-virus på hel hud. Viruset klarer ikke å trenge gjennom hel hud.

  • Spytt, svette, tårer, avføring, urin: Selv om du skulle få dette i åpent sår, skjede, på penis eller i munn etc hersker det enighet idag om at disse elementene inneholder for lite virus til å innebære smittefare.


Det er et sunt tegn å engste seg i graviditeten. Det viser at du bærer omsorg for det kommende barnet. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon