Kan HIV smitte via tannbørsten?

Innsendt spørsmål

­Jeg har i løpet av svangerskapet utviklet en gedigen angst for HIV smitte, og smittemåter. Både reelle og egenkonstruerte, og i flere tilefeller kan jeg se at det irasjonelle tar styringen. Dette ødelegger raskt hverdagen min, om jeg lar tankene regjere rundt dette videre.... ( Med andre ord, er jeg fullstendig klar over at dette ikke er normalt å gå rundt å tenke på, men ser heller ikke eksponeringsterapi i dette tilfellet som et bra alternativ for min del) :S .

Alt i fra smitteangst hva gjelder smittemuligheter fra offentlige toaletter, har jeg det siste døgnet, ( til min store fortvilelse ), fått en ny og farlig tanke rundt dette i hodet...

Min samboer har et homofilt søskenbarn, som har vært kaffegjest hos oss ved flere anledninger, nå sist i starten av desember. Han er en kjempegrei type, men hva angår hans personlige helsestatus vet jeg selvfølgelig ingenting om. Den siste skrekken min, er at han av alle, skulle ved et evt. toalettbesøk hos oss tatt i bruk tannkosten min, eller barnet mitt sin på to år, og gitt oss en mulig smittekilde på den måten... Leste et sted at smitten kunne overleve en god stund i enkelte mikroorgansimer, og det står så mangt angående virusets overlevelsestid utenfor sitt eget miljø.

" Men tenk om det var noen usynlige virus innimellom, på tannbørstene "?

Tilbake sitter jeg da, med tanken om enn om mitt barn skulle fått noe sånt! Enn om noe så forferdeligskulle skjedd, selv om jeg i utgangspunktet ikke kan forestille meg at han skulle gjort noe sånt, så blir det for meg en ny grunn til å teste seg.... Men hvem tar med seg toåringen sin på en slik test, for en slik årsak / evt skrekkscenario !!!? - Legesekretærene må jo tro jeg har falt ned 10 meter selv......Det er jo ekstremt flaut... Men jeg bare føler at det er det eneste som ville beroliget meg, når jeg nå er på det værste rent tankemessig..... I tillegg så nærmer det seg fødsel for min del, om drøye fem uker ut i fra terminberegning, og jeg skulle strengt tatt fått bruke energien min på helt andre ting enn dette evige HIV maset. Jeg er så LEI av å gå rundt med denne frykten, og alle bildene den skaper i settingen. Det eneste jeg vil er å glede meg med de nærmeste, og " glemme " at dette viruset i det heletatt finnes....
Alikevel henger dette bildet igjen, av en blodløs tannkost, som muligens er infisert, og som muligens kunne smittet oss, via et mulig månnsår denne ene gangen i desember...... Hvordan eliminerer jeg dette? Jeg har bestilt meg bøker på nett, med tanke på kontroll over " tvangstanker ", og har aldri slitt med dette i samme grad før heller.... Bare så trist at alt blir så svart - hvitt og konstruert på grunnlag av en slik frykt:(

Hilsen en sliten mams.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 10. februar 2013, klokken 07:02


HIV-VIRUSET

HIV smitter ikke via spytt, avføring, urin, svette eller tårer selv om du skulle få dette i et åpent sår. Det finnes for lite av viruset i slike kroppsvæsker. Vitenskapen er helt klar på at slike kroppsvæsker ikke er smittefarlige. HIV-viruset lever inne i lymfocyttene som er forsvarsceller som vandrer rundt i alle kroppens hjørner via kroppsvæsker som blant annet blod, sæd og skjedesekret. Dersom man får smittet blod, sæd eller skjedesekret inn i egen blodbane så kan man smittes. Sannsynligheten for at slike kroppsvæsker (med HIV) kommer over i blodbanen til andre øker ved samleier uten kondom, spesielt dersom han eller hun er smittet av andre kjønnssykdommer i tillegg siden dette svekker slimhinnebarrieren og derfor øker sjansen for at det oppstår blødning under samleiet. Faren for blødning under et samleie øker også dersom samleiet foregår analt eller om skjeden er trang eller tørr i forhold til penisstørrelsen. Jomfruelig ubeskyttet samleie fører ofte til blødning og gir en spesielt stor risiko for smitteoverføring.
Katastrofetanker er vanligere i graviditeten


Det er ganske vanlig å få lavere terskel for angst i forbindelse med graviditet. Det er vel naturen som gjør gravide kvinner ekstra engstelige for å være sikker på at de holder seg unna situasjoner som setter svangerskapet i fare. Jeg vet ikke hvor mye plaget du har vært av angst tidligere og om du derfor burde søke strukturert hjelp (regelmessig samtale med profesjonell) eller om du "bare" skal lese og lære fra denne boken du har kjøpt som sikkert også er god. Dersom dette er et tilbakevendende problem for deg så burde du søke hjelp av noen siden det plager og hemmer deg så mye som det gjør. Men i graviditeten er det altså ikke så uvanlig å få katastrofetanker.


HIV er avhengig av temperert kroppsvæske for å overleve


Når det gjelder smittefaren i dette tilfellet så skal du ta det med ro. Viruset overlever utenfor kroppen en ukes tid, men inne i blod. Blod synes lett, og det størkner lett, og det må dessuten inn i blodet, og i store nok mengder. Derfor har vi til gode å høre om noen som har blitt smittet at HIV på andre måter enn gjennom ubeskyttede samleier, sprøytedeling, blodoveføring eller evt graviditet (fostersmitte).


Blodoverføring med HIV-smittet blod er katastrofalt, mens det skal mye mer til for å bli smittet av for eksempel sperm eller slim fra skjede fordi det finnes langtifra så mange lymfocytter i disse kroppsvæskene. Allikevel er det en liten risiko for å smittes via disse kroppsvæskene dersom man får de inn i et åpent sår. Åpne sår er derimot sjeldent å ha så veldig lenge. Sår dekkes med størknet væske i løpet av noen minutter. I munnen derimot tar det lenger tid før åpne sår lukker seg fordi det er fuktig der inne. Men hvor vanlig er åpne sår, dvs blødende sår i munnhulen? Risikoen er derfor veldig liten av to årsaker: Åpne sår er sjeldne og antall virus i slike kroppsvæsker vi her snakker om er for lite. Det er uansett det neste avsnittet som beskriver nøyaktig din situasjon:


Disse kroppsvæskene kan aldri smitte oss med HIV


Og så den gode nyheten for deg: HIV kan ikke smitte via spytt. Ikke engang om du får det rett i skjeden, i åpne sår, eller i skjede svekket av kjønnssykdom eller i munnen full av blødende sår. Det er for lite virus i både spytt, urin, avføring, tårer og svette til at det kan smitte. HIV trives i blod, i en type blodceller som kalles T-lymfocytter.


Kan HIV overleve i friluft?


Sjansen for smitte er altså lik null. Allikevel, men da med tanke på deling av bakterier så bør man ikke låne ut tannbørster. Så er det nevnt i samme slengen. Bakterier overlever i friluft, lenge. HIV-viruset gjør i praksis derimot ikke det.


Forkjølelsesvirus kan overleve i en måneds tid utenfor kroppen, og siden de kan smitte gjennom intakte slimhinner så kan de virusene smitte gjennom såkalt kontaktsmitte. Det vil si, forkjølelsesvirus kan smitte deg dersom du bare tar i hånden til, eller på håndtaket etter en sm er smittet, og du fører fingrene på egen slimhinne i munn eller nese. Vi skal være sjeleglade fir at HIV, herpes og f.eks hepatitt B ikke smitter på den måten.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon