Kan hjerteangsten min være en hypokondri?

Innsendt spørsmål

­Hei
Kort oppsumert så ble jeg akutt svimmel og fikk dårlig allmennetilstand på jobb i oktober. Dro til legen 2 dager senere, og ble sendt til ullevål sykehus for å utelukke hjerte, de fant ingen ting og jeg så heller sliten ut. Svimmelheten gav seg men fikk et uvirkelighetssyn og sting/hold i brystet i dagene etter. Fikk beskjed om dette var psykisk.

Etter noen uker med dette, dro jeg på legevakten da jeg ekstremt kvalm/hjertebank og urolig. Ble utført en ekg uten funn og hadde lett forhøyet blodtrykk.Fikk beskjed om dette sannsynlig var angst.

Fikk flere og flere av disse påståtte panikkanfallene etter hvert med følelsen av ikke å få puste, hjertebank, press i brystet og følelsen av å besvime. Dette har ført til at jeg har vært sengeliggende i flere måneder nå. Har vært hos fastlegen min flere ganger og målt blodtrykk som har vært bra. Blodprøver har vært bra: 0 i stoffskifte, god blodprosent , b12 og blodsukker. Dro til hjertespesialist(privat) for 1 måned siden med følgende resultat: Ekg: Sinus takykardi 100. ingen iskemi. Normal pq-tid og qt-tid.
Ekkocor: Normale kammerdimensjoner med god systolisk funksjon av venstre ventikkel. EF 60%. Ingen klaffepatologi. Upåfallende hø.Hjertehalvdel.Ingen pulmonal hyperensjon el. shunt.
AKG: 50+50w/3min. sykler til maks 200 W i ca 1 min. Maks p 180(90%), maks bt 180/100. Ingen brystsmerter el iskemi. Ble anbefalt en liten dose betablokker for økende plager med sinus takyardi. Er forsåvidt godt å høre at det ikke ble funnet noe, men jeg får sting/press i brystet både i liggende/sittende og gående posisjon. Får også følelsen av ikke å få nok luft i lungene. Får vondt i skjeven/armen/ryggen i korte perioder. Blir kvalm, uvirkelighetssyn og får følelsen av å svime av. Disse symtomene får jeg flere ganger daglig og jeg er så utslitt, sliten og frustrert. Spesielt hjertebanken som jeg har nærmest dagen lang både i liggende, sittende og gående posisjon sliter meg ut. Dro til legevakten for noen dager siden da jeg fikk ekstrem hjertebank i senga, målte pulsen min på 120 og hadde press i brystet. Etter å vært der en stund fikk jeg følgende resultat: Ekg: sinustachykardi, 106/min, lett st depresjon i nedre avledninger. Ekg etter vagusstimulering: sr 80/min, pq intervall 0.1 sek, qrs komplekser 0.1. de fant ingen tegn til alvorlig patologi med hjertet.
Som du skjønner er jeg veldig frustrert, sliten og lei. Har aldri prøvd eller brukt noen form for narkotika. Vært veldig forsiktig med alkohol. Brukt snus i noen år. Har slekt på morssiden som fikk hjerteinfarkter fra 40 års alder og ingen tidlig hjertedød i familien. Selv om de fleste har sagt at det er angst jeg har, klarer jeg ikke å slippe taket på at det er noe feil med hjertet mitt. er å ekstremt utslitt, gått ned 8 kg må noen måneder nå og disse symtomene som jeg opplever knekker meg helt. Noen synsunkter?råd?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 27. mars 2013, klokken 21:57

Ja, dette har jeg noen synspunkter på. Jeg synes det er uhyre trist at du tilbringer sengen på grunn av dette. Det er, unnskyld uttrykket, fullstendig bortkastet siden du er helt hjertefrisk. Av en eller annen grunn har det blitt utløst en sykdomsangst hos deg. Det virker her som at det ikke hjelper vedvarende at legene sier til deg at hjertet er friskt. Jeg kan love deg, at dersom hjertet, eller blodårene til hjertet, var årsaken til disse plagene i hvile så ville du aldri i verden klart å sykle til 200 watt. Du ville ha måttet avbryte lenge før, sannsynligvis som følge av uutholdelige brystsmerter eller fordi legen stanset testen som følge av funn på EKG (som oppstår når hjertet ikke får nok blod). Her har du sikkert flere: "Ja, men hva hvis..." å komme med (?).


Hva er hypokondri?


Det må skje et fokusskifte hos deg, og kanskje også hos fastlegen din. Vet han at du er sengeliggende pga dette? Bruker dere tiden på å "krangle" om å få gjennomført nye prøver og tester, eller snakker dere litt om hvordan det er for deg å leve med sykdomsangst også? Slik livet ditt er nå kunne du like gjerne vært alvorlig syk. Kvalitetsmessig ville man ikke kunne sett, eller du merket forskjellen. Du vil, i den situasjonen du befinner deg i nå, bare ha forbigående lindring av undersøkelser du gjennomfører. Snart vil du bli liggende å fokusere på nye signaler på at noe kan være galt, og det er så mange forskjellige varianter at du finner "mat" nok for legen din til å holde det gående i det uendelige. Her må man på et tidspunkt bare si stans, endre kurs og ta tak i det som virkelig er kjernen: hypokondrien, et ord som nærmest brukes som et skjellsord idag, dessverre. Derfor er dette en diagnose mange skyr og unngår, for det betyr jo at man bare innbiller seg ting, sutrer, er pysete og trenger masse trøst og omsorg. Men så enkelt er det ikke. Hypokonderens symptomer er, og føles virkelige, og slik sett er vedkommende så godt som like syk som den antatte/fryktede sykdommen. Og hva angår ekstra behov for trøst og oppmerksomhet så vet en hypokonder at bortsett fra det aller første eller de aller første møtene kan man oppleve å møtes med mye annet enn trøst og omsorg. Oftere kan det vel heller grense mot skepsis og krangling.


Så mange som 5 % av en gjennomsnittlig fastleges pasienter lider av hypokondri. Fem av hundre. Det er mange. En fastlege kan ha omkring ett hundre pasienter hver uke. Det betyr at det er fem pasienter som lider av hypokondri som er innom fastlegen hver uke. Det er en hver eneste dag.


For å stille diagnosen må sykdomsfrykten ha vart i minst 6 måneder, må påvirke personens liv, medføre kontinuerlig stress og søken etter (helst profesjonelle) forklaringer, men som bare har effekt i noen uker eller så lenge en utredning pågår. Det må samtidig ikke foreligge andre forklaringer, slik som schizofreni, angst, tvangslidelse eller depresjon etc.


Hvilke sykdommer gir oftest sykdomsangst?


En hypokonders fire på topp er:  • Hjertesykdom

  • Kreft

  • MS

  • HIV / AIDS


Hvem har anlegg for å utvikle hypokondri?  • De med stort fokus på kropp og helse generelt

  • Den som har gjennomgått et traume: Overgrep, sykdom i nær krets (familie/venner), mishandling

  • Hypokondri hos forelder/foreldre


Kan det være noe annet enn hypokondri?


Angst og depresjon må utelukkes, samtidig som det er viktig å avklare om det eventuelt kan foreligge en angst eller depresjon i tillegg til en hypokondri.


Mange som oppsøker fastlegen sin, egentlig på grunn av angst eller depresjon, forteller innledningsvis om disse lidelsenes kroppslige symptomer. De forteller om hjertebank, om ikke å ha kontakt med seg selv,  forskjellige former for kriblinger, nesten-lammelser, nummenhet, synsforstyrrelser og i langtkomne tilfeller vekttap. Snøring i brystet, grensende mot smerter i brystet. Hjertebank, selvsagt. Lytter ikke legen ferdig her kan det tenkes man starter utredning i feil retning. Et lite minutts lytting til og det kunne kanskje ha dukket opp symptomer som lite initiativ og tiltakslyst, redusert motivasjon, liten livslyst og kanskje panikkanfall. Dette har ikke med blodsirkulasjon til hjertet å gjøre. SLik du fremstiller historien din er det stor sannsynlighet for at du har en depresjon, kanskje også en angst, men om dette er de(n) egentlige diagnosen(e) eller er et tillegg til en hypokondridiagnose (sannsynligvis det siste) må bli opp til dere å finne ut av . I denne sammenheng vil det kunne være til hjelp for legen din om du klarer å huske hva som kom først: Sykdomsangsten eller depresjonen?


Andre ganger kan det hele dreie seg om tvangstankr, hvor sykdommen eller symptomene er selve tvangstanken. Andre igjen har hallusinasjoner, hvor man altså hallusinerer symptomene. Dette er en form for paranoia. Symptomene man hallusinerer om går oftere på insekter, kryp og ille lukter snarere enn hjertesykdom.


Hvordan behandles hypokondri?


For det første må behandleren anerkjenne pasientens symptomer, for de er for pasienten virkelige. Videre må man godta at pasienten har et stort behov for å sette seg inn i den lidelsen han tror han lider under. Dette er helt greit og flagger under kognitiv terapi, en anerkjent behandlingsform for denne lidelsen. Helt unna undersøkelser slipper man sjelden. Selv i din unge alder ville nok mange leger foretatt et begrenset utvalg undersøkelser i det minste. Dette kan ses på som et ledd i opplæringen av sykdommen for deg og også som en betryggelse for legen, selvsagt, at det ikke kan foreligge sykdom. Det ville jo være veldig leit å tatt feil på det. Legen og pasienten må møtes regelmessig. Når det oppstår symptomer hvor sykdom allerede er avkreftet bør pasienten allikevel komme og diskutere symptomene med fastlegen. Man kan da diskutere de samme symptomene fra forrige gang og på den måten bli bevisst på at de faktisk gikk over uten at det oppstod hjerteinfarkt, MS, kreft eller HIV. Det er viktig å føle på symptomene og repetere for seg selv at symptomet er uspesifikt og mange i befolkningen har de(t) samme symptom regelmessig, det gikk bra sist og jeg er allerede utredet og funnet frisk. I motsatt fall øker usikkerheten og med den angsten.Noen kan ha nytte av medisin. Andre igjen av eksponeringsterapi, men jeg ser ikke at det vil kunne være nyttig i ditt tilfelle (hjertesykdom).

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon