Kan hjertebank være farlig selv om hjertespesialistens undersøkelser var normale

Innsendt spørsmål

­Hei. Jeg skal fatte meg i korthet. Dette spm gjelder hjertet, og dets funksjon.
Det er svært vanskelig å beskrive hva jeg føler- eller hva som skjer, men skal prøve.

Jeg er kjent med ekstrasystoler, og har fått påvist slike. Ufarlige sier hjertespesialisten, og jeg bekymrer meg ikke for dem. Det som derimot bekymrer meg mer, er at ved opphisselse, eller enda verre- adrenalin om jeg gjør noe som får opp adrenalinet voldsomt, skvetter eller blir ekstremt redd, så "bommer" slagene. Som om hjertet fyrer helt feil. Det går ikke "i ball", men en slags rytmisk feilserie. Altså: Om vanlige slag er slik: ba-bam ba-bam ba-bam, så blir disse episodene slik at "ba" delen blir veldig forkortet, som en avbrutt "b!" og et normalt noe sterkere "bam". Som den første delen ikke får gjort seg ferdig, stopper på en måte og fyrer HELT feil. Det srtarter brått, men stopper også brått ved at jeg feks endre stilling (om det er provosert frem av stilling av overkropp) eller at jeg slutter med aktiviteten som utløser det hele. Jeg kan nesten "se" hvor impulsen går, ved at jeg kjenner det, og da går det fra midten av brystet ca, og ned til venstre mellom ribbeina. Og det er ikke muskler etc, hvis dere tenkte den tanken. Umulig å feiltolke. Som om det er en ledningsfeil et sted, overledning eller lignende.
Har vært hos hjertespesialist og syklet, ultralyd og 24 tm uten noe å klage på foruten et inkomplett høyre grenblokk og noen "forandringer" på hvile ekg hos legevakt tidligere. Men "friskemeldt hos hjertespesialist." Poenget mitt er at jeg aldri har hatt disse anfallene HOS legen.
har nå fått en time på sykehuset etter et halvt år venting, til ny ekg 24 timer. Skal jeg be om noe spesielt der, tipse eller lignende? Hva kan dette dreie seg om?
Det gjør ikke vondt, og jeg faller ikke om. Jeg har , om noe uryddig, puls under hele seansen, men det føles HELT for J###lig. Slår nesten pusten ut av meg. I tillegg er jeg tidvis plaget med blodtrykksfall og lav puls. Sist da jeg satt i tannlegestolen og var selvsagt meget redd (tannlegeskrekk). Gikk fint til han skulle trekke en tann, da pulsen sank drastisk, og tikket svært seint. Føltes som jeg skulle svime av da, og tannlegen turde ikke fortsette pga den lave pulsen. Ikke plaget med det hver dag, men tror kanskje det er fordi jeg nå unngår å sette meg i slike situasjoner som kan provosere frem anfall!

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. november 2019, klokken 19:54

Umiddelbart slår det ikke noe imot meg som vitner om ledningsforstyrrelse i hjertet. Jeg vet ikke nøyaktig hvilken hjerterytme du får, selv om du forsøker å beskrive den, og jeg vet ikke nøyaktig hvor sent hjertet ditt kan slå slik at det selvsagt er en fordel om dette kan fanges opp på den neste undersøkelsen. Nå har imidlertid ikke de tidligere undersøkelsene vist at du har noen hjertesykdom (høyt blodtrykk, forstørret hjerte, hjertesvikt, tidligere infarkter, trange blodårer til hjertet, klaffefeil etc) hvilket betyr at det som måtte skjule seg av eventuell hjerterytmeforstyrrelse da sannsynligvis er godartet, dvs vil ikke kunne være farlig for deg.


Symptomene du beskriver oppstår dessuten i situasjoner hvor man må forvente det vi kaller for vasovagal reaksjon. Frykt eller spenthet aktiverer en nerve som kalles vagusnerven, en nerve som får blodårer til å utvide seg og hjertet til å slå saktere. Begge deler senker blodtrykket og i verste fall kan det svartne for øynene. Da er det lurt å sette seg ned eller bøye hodet mot marken for å hjelpe blodet opp i hodet.


Det er svært vanlig at de med hjerterytmeforstyrrelse (vi kaller det hjerterytmeforstyrrelse enten det er farlige eller ufarlige varianter) kan forklare hvordan impulsen flytter seg i hjertet. Dessverre er ikke dette til noen hjelp da det ikke er selve impulsen man føler, men heller hvordan hjerteslaget forplanter seg i vevet omkring. Det gir derfor dessverre ingen ekstra informasjon.


Symptomene du beskriver har altså oppstått i situasjoner hvor vi må forvente at enkelte av oss rammes av vasovagal reaksjon. I tillegg har du blitt erklært hjertefrisk. Det ville være noe helt annet om du i hvile eller under en treningsøkt eller spasertur hvor du følte deg helt fin ellers plutselig besvimte, fikk tungpust som er mye verre enn det belastningen tilsier, fikk hjerterytme som raser avgårde, spesielt om den er uregelmessig eller kanskje brystsmerter. Jeg tror derfor at om de oppdager noe som helst på neste undersøkelse så tror jeg det eventuelt kan dreie seg om ekstrasystolene du nevner eller en eller annen form for supraventrikulær takykardi (en serie med godartede ekstraslag). Dette er tilstander som oppstår i friske hjerter og som ikke er farlige. Oppstår noe slikt i syke hjerter (se over) så kan dette bety at hjerterytmen kan bli en ekstra belastning for hjertet ditt og at tilstanden derfor må behandles (medisiner eller operasjon) er dårligere. Ditt hjerte er derimot erklært friskt. De har påvist høyre grenblokk hvilket ses i friske hjerter. Venstre grenblokk derimot ses oftere i syke hjerter.


Selv om vi ikke kan konkludere fra vårt ståsted så kan vi i det minste opplyse at selv om de skulle klare å påvise hjerterytmeforstyrrelse så vil nok ikke dette ha noen betydning for ditt hjerte da dette er erklært friskt. Selvsagt finnes det utgaver av hjerterytmeforstyrrelse som er potensielt alvorlige og som er av og på, som f eks atrieflimmer som ubehandlet kan forårsake blodpropp. Imidlertid vil pulsen da være uregelmessig og ha høy hastighet. Andre sjeldne tilstander er syk sinus syndrom hvor frekvensen blant annet tidvis kan være lav, men da få du som regel ikke bare symptomer i bestemte situasjoner og hjertet er som regel sykt i tillegg.


Ut i fra hva jeg leser er jeg ikke bekymret, men en lege vil alltid be deg om å komme tilbake for nye tester dersom du opplever symptomer som nevnt over. Slike kommentarer må nevnes for sikkerhets skyld, men kan dessverre parkere en nettopp undersøkt og betrygget pasient tilbake til utgangspunktet igjen. Men slik er det. Det er vanskelig å bevise at noen er friske fordi det innebærer at man må utelukke sykdom, og sykdommen lar seg ikke påvise om man er frisk.


Hva kan årsaken til hjertebank være? • Årsaker i hjertet

  • Klaffefeil: Ikke påvist hos deg

  • Hjerterytmeforstyrrelse: Ikke påvist hos deg. Hjerterytmeforstyrrelser kan derimot være av og på, men er uansett som regel aldri farlige for hjertet ditt så lenge dette har vist seg å være friskt på undersøkelsene. Vær imidlertid på vakt for raske og uregelmessige hjerterytmer og alvorlige symptomer som tungpust, brystsmerter og virkelige besvimelser. Blir du satt på Holter- eller R-test igjen så forsøk å utsette deg for situasjoner som utløser symptomer eller forstyrrelse i hjerterytmen. • Årsaker utenfor hjertet

  • Fysisk anstrengelse

  • Angst

  • Høyt stoffskifte: Det hører med til utredningen å ta blodprøver for stoffskiftet ved hjerterytmeforstyrrelser, inkludert ekstrasystoler.

  • Anemi/lav blodprosent: Med mindre dette utvikler seg svært gradvist gir dette symptomer i form av tretthet, blekhet, tungpust og i ekstreme fall brystsmerter. Det sjekkes imidlertid raskt ut ved å måle blodprosenten.
Utredning hjertebank

 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon