Kan inhalering av flaggermus støv gi rabies?

Innsendt spørsmål

Vi kom akkurat hjem fra Thailand hvor vi deltok på en utflukt som var innom en grotte i løpet av dagen. Grotten stinket, støvete, var skitten og full av flaggermus. Vi var ikke i direkte kontakt med flaggermus.
Når jeg kom hjem kom jeg over dette, skrevet på apotek1 sine sider om rabies: “Personer som er i nær kontakt med flaggermus med risiko for bitt eller inhalere støv fra flaggemusekskrementer“ (bør vaksineres). Vi er ikke vaksinert.
Ettersom vi satt på bakken for bilder og ellers berørte grotten og det ikke var tilgang til vask e.l. etterpå er jeg nå blitt så nervøs for at vi kan ha blitt smittet ved å inhalere støv fra ekskrementer eller evt fra hånd til munn. Bør vi oppsøke lege å ta disse sprøytene for å forhindre rabies/død?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. mai 2019, klokken 08:17Inhalasjon av støv fra hulen med flaggermus er ikke en grunn til å måtte ta anti-rabies antistoffer (i påvente av vaksine-effekt) eller rabies vaksine etter hendelsen. Det er kun dersom du har blitt kloret eller blitt bitt eller blitt slikket på et sår eller slimhinne av et mulig smittet dyr.


Lenke: Folkehelseinstituttet


Derimot er det en grunn til å vaksinere på forhånd. Vaksinen har nemlig mindre bivirkninger enn de antistoffene som gis de første dagene etter mistenkt smitte, derfor skal det mindre til å gi vaksine enn antistoffer. Derfor står til og med risiko for inhalasjon av flaggermusstøv på vaksinelisten, men ikke på behandlingslisten. Dette fordi man ikke er 100,0% sikker på om det er mulig å smittes på denne måten. Men, man er så nær 100% som mulig, derfor er risikoen for alvorlig bivirknin av vaksinen mye større enn å få rabies på denne måten. Og derfor skal ikke behandling med antistoffer (immunglobulin) gis, mens vaksinen på forhånd kan gis.


 


 


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon