Kan jeg bruke platehemmer og blodfortynnende sammen?

Innsendt spørsmål

­fra august 2014 ble marevan anvist for bruk i forbindelse med atrieflimmer. Den skulle forebygge levring av blodet f.eks fotene . Jeg har gått på Albyle E fra 1998 i forbindelse med hjerteinfarkt - forebyggende virkning . Marevan går opp og ned - 1.2 til 3.2 og er vanskelig å få stabilisert . Litt ubehag i forbindelse med doseringen som også varierer - opp og ned . Har jeg forstått det riktig at Albye E har sin oppgave og Marevan sin oppgave - slik at resultatet blir at jeg må bruke begge medisinene. Har i tiden ved bruk av Albyle E aldri hatt ubehag i kroppen - siden bruk av Marevan har det vært tildels enkelte ganger ubehag . Legen mente det var helt naturlig inntil kroppen har kommet tilvent. Legen mente det ikke var nødvendig å bruke Albyle da jeg nå bruker Marevan Hva er korrekt konsultasjons svar eller henvisning til overlegen på sykehuset.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. november 2019, klokken 11:47

Du har helt rett i at Albyl-E og Marevan har hver sine oppgaver. Jeg får ikke frem hvilken alder du har eller om du har hatt andre sykdommer. Saken er at noen pasienter kan bruke Albyl-E ved atrieflimmer også. I så fall slår man to fluer i en smekk. Dette gjelder i all hovedsak unge mennesker med atrieflimmer. Har samme person hatt hjerteinfarkt også så er vedkommende tilstrekkelig dekket.


Chads2 score


Ved 0 eller 1 poeng er det tilstrekkelig med Albyl-E mot atrieflimmer. Du har hatt blodåresykdom og skal ha Albyl-E uansett. Selv om du ikke hadde atrieflimmer. Så er spørsmålet om du klarer deg med bare Albyl-E (blodplatehemmer). Er alderen din 65 år eller mer, eller du har forhøyet blodtrykk så er det ikke tilstrekkelig medAlbyl-E for atrieflimmeret. Da må du ha en blodfortynner (Marevan, Xarelto, Pradaxa etc).


Som du da forstår så kan Albyl-E dekke både hjerteinfarkt (blodåresykdom) og atrieflimmer bare skåren er 1 eller lavere, mens Marevan aldri kan dekke annet enn atrieflimmer (og blodpropp i ben og lunger etc, i de såkalte venene). Marevan hemmer nemlig ikke blodplatene slik Albyl-E gjør, og det er blodplatene som aktiveres ved forsnevringer i blodårene (pulsårene) til hjertet (forkalkninger og sprekker i pulsårene som forsyner hjertet med blod aktiverer blodplatene som da aktiverer resten av levringssystemet).


Jeg antar det er overlegen på sykehuset som har anbefalt både platehemming, dvs Albyl-E for å hemme blodplatene i pulsårene til hjertet, og blodfortynnende, dvs antikoagulanten Marevan til eksempel, for å hemme at levringssystemet aktiveres når blodet slynges inn mot forkammerveggene når det står og ru\ister og skaper plasking under atrieflimringen. I så fall skal du lytte til overlegen. INR skal da som regel ligge ned mot 2.0. Forsøk å holde den der for ikke å øke blødningsrisikoen din. Finn ut hva det er du spiser eller inntar (paracet? grønnsaker?) som gjør at INR varierer slik. Legen din har en brosjyre til deg som beskriver hvilke matsorter som øker og reduserer INR. Forsøk å spise noenlunde samme mengder med dette hver dag, eventuelt unngå det eller lær deg å korrigere med å ta mer eller mindre marevan de dagene du spiser det som påvirker INR-en. Det enkleste er selvsagt å unngå det om du spiser det sjeldent, og spiser du det ofte, så spis det heller hver dag og i samme mengder, så får du en stabil INR.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon