Kan jeg bruke provera før klomifen

Innsendt spørsmål

­­Jeg er en kvinne på 40 som forsøker å bli gravid med barn nummer 2. Fikk barn i 2016. Gikk på P-piller til januar 2018. Fikk da uregelmessige og kraftige blødninger, ble regulert av Provera. Søkte hjelp da jeg ikke ble gravid. Ultralyd var fin. Fikk Clomifen av gyn. Tatt i to mnd/sykluser uten resultat. Nå er menstrasjonen forsinket i 12 dager men jeg er ikke gravid. Begynner ikke å blø, kun spotting. Kan jeg ta Provera for å få i gang mensen? Dersom jeg gjør det, når skal jeg da starte på Klomifen? Vil jo gjerne få i gang mensen for å kunne ta my runde med Klomifen. Har hatt mye utflod de siste 2 mnd men er usikker på om jeg har hatt eggløsning. Antakelig ikke ved siste kur, på forhånd takk for svar.

Doktor Sindre Grindheim

Svar fra legen (Sindre Grindheim)

Sist endret 04. juli 2019, klokken 20:32

 Hei


Klomifen er et medikament som er ment for å øke sansynnligheten for eggløsning og startes alltid på dag 5 i syklus. En menstruasjonssyklus kan deles i tre deler:


Dag 1 defineres som første blødningsdag og frem til blødningsslutt er første del - denne er vanligvis 4-7 dager.


Fra blødningsslutt og frem til eggløsning er andre del, denne delen er den som vanligvis gjør at syklus forlenges.


Tredje del er fra eggløsning til ny blødning. Denne er nokså konstant 13-15 dager hos alle kvinner.


Det at du har fått et medikament som skal gi deg eggløsning og du har etter dette forsinket menstruasjon betyr i praksis en av to ting: enten har du blitt gravid, eller så har du ikke hatt eggløsning. Med en negativ graviditetstest, så er det det siste som nok er tilfellet hos deg. Man kan selvsagt indusere en menstruasjon med provera, men spm er om klomifen er behandlingen for deg hvis denne runden nok ikke har gitt deg eggløsning. Det mangler en del opplysninger i det du spør om for å gi deg en optimal løsning. Hva er årsaken til uregelmessig menstruasjon; er det mistanke om PCOS? Du skriver alder, men ikke BMI; begge disse er i økende grad en sterkt medvirkende årsak til redusert fruktbarhet. Dersom PCOS vil ofte et annet preparat være bedre egnet. Du skriver heller ikke noe om dosering av klomifen eller om du er fulgt med ultralyd (såkalt folikkelmonitorering) for å se om eggstokkene responderer på behandlingen. Heller ingenting om blodprøver mtp eggstokkreserver. Hvis det er samme partner som ved tidligere svangerskap, vil man stort sett kunne se bort i fra mannlige årsaker til manglende befruktning.


Utifra den informasjonen du gir, så vil jeg tenke at en ny runde med klomifen bør gjøres i samråd med gynekolog som kjenner deg, da det nok er større sjangse for at du ikke vil ha effekt også denne gangen med samme regime. Gjennomsnittlig alder for overgangsalder hos norske kvinner er 52 år, og man anslår at ca 10 år før dette vil det være meget vanskelig å bli gravid uten assistert befruktning, og som ved alle gjennomsnitt så må noen ligge over mens andre er under. Klomifen hver 2. mnd i 6mnd uten effekt gjør at en bør kanskje tenke et steg lengre mtp hjelp til å bli gravid for ikke å miste unødvendig tid. Din alder tilsier dog at du ikke har rett på assistert befruktning gjennom det offentlige, og må i såfall gå til en privat fertilitetsklinikk for dette. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon