Kan jeg ha åreknuter i pungen? Stemmer det at dette kan være farlig?

Innsendt spørsmål

­Hei igjen og takk for svar sist!
Spurte i går ang hevelse eller fast testikkel og fikk ett bra svar.
Skal til lege neste uke som sagt men hvis jeg skal selvdiagnostisere litt så tror jeg at jeg kan ha årebrokk.
Testikkelen er nemligen mykere når jeg ligger enn når jeg står (dette er sikkert hvorfor den ikke ble mykere når jeg sto i dusjen i motsetning til når jeg lå i ett badekar tidligere). Testikkelen er ikke direkte hard men den er mye fastere når jeg står, føler meg også litt uvel og rar der nede.
Det jeg lurer på er om behandling av dette, er det nødvendig og hvordan den utføres. Vil symptomene ofrsvinne med tiden hvis det ikke behandles? altså uvelheltsfølelsen? den er ikke kontinuerlig men dukker opp nå og da. Siden de ikke så noe på ultralyden for 3 uker siden, høres dette logisk ut? kan dette ha utviklet seg så fort og kan jeg ha påført meg selv dette med for mye "selvundersøkelse"?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 11. januar 2012, klokken 17:41


VARICOCELE/ÅREKNUTER I PUNGEN

Venene (samleårene som fører blodet tilbake til hjertet) som går langsmed sædlederen har her blitt utvidet i den venstre testikkelen. De utvidede blodårene (åreknutene) befinner seg ovenfor selve testikkelen. Varicocele kan graderes i forhold til hvor enkelt det er å påvise dem. Dersom det må spesialundersøkelser til for å finne dem kalles det grad 0. Deretter graderes de i henhold til hvor store de er og om du må gjøre Valsalvamanøver (utlikning, akkurat som når vi svømmer under vann eller lander med fly) for å se dem eller om de synes i stående og i romtemperaur uten at du behøver å måtte gjøre Valsalva. Varicocele (åreknuter i pungen) opptrer nesten bare på venstre side. Dette er fordi det kan mangle klaffer i blodårene der eller på grunn av at blodårene fra pungen gjør en veldig skarp sving før de koples på større vener på sin vei mot hjertet.


Hvor vanlig er det med åreknuter i pungen?


Åreknuter er veldig vanlig. Omkring 15 % av den generelle befolkningen kan ha dette, mens det blant menn som sliter med fruktbarheten er det flere som har det. De aller fleste menn med varicocele (åreknuter i pungen) kan imidlertid få barn like enkelt som andre menn. Varicocele kan en sjelden gang ha sammenheng med svulster som trykker på samleårer.


Hva er åreknuter?


Åreknuter er utvidede og slyngede vener (samleårer) og kan finnes i bena (kalles da åreknuter eller varicer), i endetarmen (kalles da hemoroider) eller i pungen (kalles da varicocele).


VENEKLAFFER: Venene, også kalt samleårene er blodårer som fører blodet tilbake til hjertet, i motsetning til pulsårene sm fører blodet fra hjertet og ut til vevene. Pulsårene har muskler i åreveggen sin som hjelper til med å flytte blodet fremover, selv når det er motbakke eller langt unna hjertet. Venene har ikke dette. For å få blodet til å strømme tilbake til hjertet må vi derfor bevege på kroppen vår. Når vi for eksempel bruker musklene i bena så klemmer musklene på venene og squeezer blodet i retning hjertet. Blodet kan bare squeezes i én retning på grunn av åreklaffene. Til venstre på bildet ser du hva som skjer når blodet squeezes eller om for eksempel en arm holdes høyt. Da renner blodet mot hjertet. Når armen senkes eller squeezingen avbrytes renner blodet ned igjen, men dette fører til at klaffene, som bare kan åpnes i én retning (mot hjertet) lukkes.
ÅREKNUTER: Her har blodåren blitt utvidet og de to armene til klaffen møter ikke hverandre. Når blodet ramler tilbake igjen etter å ha strømmet mot hjertet så klarer ikke klaffene å hindre det i å renne helt tilbake dit det komfra igjen. Det blir stående stadig mer blod i venene i området og tilstanden utvikler seg videre.
Hvordan oppstår åreknuter i pungen (varicocele)?


Åreknuter i pungen oppstår nesten alltid på venstre side. Dette mener man er fordi blodårene som venene fra venstre punghalvdelen renner inn i kan mangle klaffer, de er mindre og møter venene vinkelrett i stedet for på skrått. Alt dette fører til at trykket i blodårene i venstre halvdel av pungen øker. Dette forklarer nok også hvorfor mange menn, selv om de ikke har åreknuter i pungen (ennå) kan føle ubehag i bare vensrte testikkelen. Fra høyre testikkel renner blodet inn i mye større blodårer og har dessuten klaffer. I tillegg er det ingen skarp vinkel før venene kopler seg på den store blodåren, men de kopler seg på litt på skrå. Dette gjør at blodet flyter lettere og raskere inn og ikke skaper kø.


Legger man seg ned derimot så klarer blodet å renne vekk uten at det renner tilbake igjen. Da forsvinner åreknutene (så lenge du ligger nede). Gjør de ikke det kan det bety at det er noe som klemmer på blodårer og som hindrer blodet fra å renne mot hjertet. Dette kan være svulster i nyren eller svulster i mageregionen (rundt blodårene) som kalles lymfomer eller sarkomer. Dersom åreknuter i pungen oppstår raskt, på høyre side eller ikke forsvinner i noen grad når man legger seg ned så skal man til helsesjekk for å utelukke at det ikke er noe som klemmer på venen. I denne sammenhengen er det da naturlig å ta nyreblodprøve, blodprosent, SR ("senken"), urinprøve (for blod og proteiner) og eventuelt ultralyd av nyre/mage. Arv, overvekt, høyt blodtrykk og ikke minst sigarettrøyking øker risikoen for nyresvulst. Nyresvulst er sjelden før 50-års alderen.


Er åreknuter i pungen farlig?


Raskt oppståtte, høyresidige åreknuter eller åreknuter som ikke avtar i størrelse når man legger seg ned skal som nevnt vurderes utredet med prøver og ultralyd.


Utover dette spekulerer man på om de utvidede venene kan frigjøre for mye varme i pungen, redusere oksygeninnholdet i blodet for sædcellene, forstyrre hormonbalanse, føre til tilbakestrømning av stoffer fra nyren, fortynning av testosteronkonsentrasjonen etc som i sin tur kan nedsette fruktbarheten, men de er ikke helt overbevist over denne sammenhengen. Operasjon av varicoceler kan øke spermtallet hos de som hadde for lavt antall, og bedre sædkvaliteten, men det har allikevel ikke vist seg å bedre befruktningsdyktigheten (fertiliteten).


Testikkelen kan atrofiere (forminskes/skrumpe noe inn) etter noen år.


Ellers er de ufarlige i deg selv. Noen kan oppfatte dem som kosmetisk skjemmende. Hos andre kan de føre til ømhet, smerter eller tyngdefornemmelse av testikkelen.


Må man behandle åreknuter i pungen?


Dersom det har blitt påvist nedsatt spermantall eller nedsatt kvalitet (bevegelse) på sæden, eller øm det smerter eller om testikkelen har begynt å bli mindre (atrofiere) så bør man diskutere operasjon. Utover dette skulle det ikke være nødvendig med operasjon. Man kan bruke betennelsesdempende og støttende undertøy hvis behov.


Hvordan behandles åreknuter (varicocelektomi)


Ved milde plager, normal fruktbarhet og ingen atrofi av testikkelen kan man bruke sportstruser med ekstra støtte (stramhet) og evt betennelsesdempende, spesielt under fysisk aktivitet. Ellers er behandlingen kirurgisk, enten som kikkhullsoperasjon eller åpen. Kirurgen kan knute over, skjære over eller stoppe igjen blodåren med forskjellige midler (embolisering). Dette hindrer blodet fra å renne ned i de venene som har blitt behandlet. Derfor vil ikke disse lenger utvide seg. Man har ingen garanti for at det ikke er andre vener som vil utvide seg i fremtiden.


Sammendrag


Dersom det viser seg å være åreknuter i pungen så hører det med til vurderingen å sjekke urin, kjenne over nyreregionen, spørre om du har sett blod i urinen, hatt mage- eller flankesmerter eller gått ned i vekt eller hatt feber dersom de ikke blir mindre når du legger deg ned. Sannsynligvis kan du svare nei på det meste av dette og prøvene som tas er også sannsynligvis normale. Men, dette er vurderinger som skal tas med i betraktningen til tross for at nyresvulst er sjelden i din alder. Om du kan ha trigget tilstanden som følge av hyppig selveksaminering har jeg vanskelig for å svare på. Kanskje har selveksamineringen ført til en inflammasjon og et ledd i inflammasjon er utvidelse av blodårer, inkludert disse vi snakker om her. Kanskje er det bare dette du registrerer. Utvidede blodårer som ledd i en inflammasjon. Det vil jo forklare hvorfor dette kom så raskt. Forsøk Valsalvametoden. Dukker åreknuter opp da så vet du at det er dette og ikke (bare) inflammasjon. Dersom dette er åreknuter og ikke inflammasjon så vil det ikke forsvinne uten behandling. For meg høres det først og fremst ut som at det er testikkelen og ikke venene/blodårene i overkant du plages med. Dersom testikkelen har blit hoven (inflammert) av all undersøkingen så vil en slik hevelse også kunne reduseres ved at du legger deg ned.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon