Kan jeg ha Bekhterevs selv om røntgen var normalt for fem år siden?

Innsendt spørsmål

Morgenstivhet

Jeg er er 46 år gammel kvinne som har vært plaget av ryggsmerter i nedre del av ryggen i vel 10 år. Smertene har kommet og gått etter mitt første svangerskap. Har tre barn som jeg har fått i voksen alder, det siste barnet ble født det året jeg fylte 40. De første årene etter min første fødsel hadde jeg flere tilfeller med akutt lumbago der jeg var sengeliggende 1-2 dager før jeg var i stand til å gå oppreist. Ellers har jeg hatt murrende smerter nederst i korsryggen/setemuskelaturen med varierende intensitet.

For fem år siden ble jeg undersøkt av revmatolog med tanke på Bechtrevs. Hadde testet positivt på revmatoid faktor, men ellers ingen funn på røntgenbildene som støttet opp om en slik diagnose. Fikk vite at jeg hadde en liten prolaps i ryggen – ellers ok. Det siste året har jeg blitt mer og mer plaget av morgenstivhet. Sover også dårlig om natten pga smerter i bekkenet og nedre del av ryggen. Må stadig snu meg og skifte stilling i sengen. Har skiftet madrass i sengen og har disse problemene uavhengig av hvilken seng jeg sover i.

Når jeg står opp om morgenen er jeg helt gåen i ryggen og er så stiv at jeg har problemer med å tørke meg under toalettbesøk og kle på meg. Smertene går over etter ca 30 minutter når jeg har fått gått og stått litt. Er i full jobb som sykepleier og merker lite til ryggproblemene når jeg er på jobb og i bevegelse annet enn at jeg er stiv nederst i ryggen. Kan av og til kjenne en ilende smerte i lysken. Har ellers ingen problemer med leddene.

Jeg er bekymret over den tiltagende morgenstivheten min og klarer ikke helt å slå fra meg tanken på at jeg kanskje har en revmatologisk lidelse eller forkalkninger nederst i ryggen/hofteleddet. Bør jeg be fastlegen min om at det blir tatt nye røntgenbilder og at jeg blir undersøkt på nytt? ­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 18. oktober 2011, klokken 10:21

Bekhterevs sykdom blir typisk oppdaget for sent - undersøkelser må gjentas etter en stund


Ja, jeg synes ikke du skal oppfatte det som å mase dersom du ber om et nytt røntgenbilde når det er fem år siden forrige gang du brøy helsevesenet med denne tilstanden. Men først og fremst mener jeg ikke at du burde sjekke deg bare fordi det har gått lang tid siden forrige gang. Jeg mener det først og fremst fordi Bechterevs ikke synes på røntgenbildene før det har gått en stund og at mange leger er avhengige av røntgenfunnet før de endelig setter diagnosen. Symptomene på Bechterevs oppstår omkring fem år før det synes på røntgen så en ny kontroll nå kan absolutt være på sin plass dersom Bekhterevs har vært i søkelyset. Du må i tillegg gjennom noen enkle bevegelsestester, legen skal ta forskjellige mål av brystkasse og ryggrad, det må tas blodprøver, blodtrykk, lungesjekk og gjøres hjerteundersøkelse. Kanskje bestemmes det at det skal tas et MR også. Skulle Bechterevs være usannsynlig så bør du allikevel ikke la dette ligge, men oppsøke naprapat eller fysioterapeut for tøyning og øvelser. Det kan du forresten starte med nå i påvente av legetimen, og du skal gjerne forsøke selolje og Omega-3 som mange har effekt av som har vondter i ledd og muskler.


Om mistanken er stor skal man ta MR i tillegg når røntgen er normalt. Bekreftes diagnosen skal du henvises til spesialist i revmatologi.


Diagnosen Bekhterevs stilles ved påviselige forandringer på vanlig røntgen, men som ikke oppstår før det har gått omkring fem år, i tillegg til symptomer som morgenstivhet, utslag på betennelsesmarkører i blodprøve (senken og hurtigsenken, dvs SR og CRP) i dårlige faser, utslag på en blodprøve som kalles HLA-B27, vedvarende ryggsmerter, men som bedres ved fysisk aktivitet, samt betennelse i ledd.


Det er veldig få Bekhterevspasienter som ikke har utslag på HLA-B27, men siden det er mange friske som også har utslag på denne prøven er det langt i fra nok å påstå at noen har Bekhterevs basert på utslag på denne blodprøven alene. Måten man benytter denne blodprøven på er at man ikke legger så stor vekt på prøvesvaret om det er positivt (slår ut på HLA-B27), mens om prøven er negativ derimot så betyr det mer. Da betyr det nemlig at det kun er 5-10 % sannsynlig at du har Bekhterevs. Prøvesvaret tolkes selvsagt alltid sammen med de andre resultatene.


BEKHTEREvS: Røntgenforandringer ved Bekhterevs sykdom. Forandringene man ser etter skal befinne seg i leddet mellom det store bekkenbeinet og halebeinet, eventuelt også i hofteleddet. Når disse forandringene ses på røntgen kaller man tilstanden for ankyloserende spondylitt. Om mistanken er stor skal man ta MR i tillegg når røntgen er normalt. Bekreftet diagnose skal medføre henvisning til spesialist i revmatologi. Det er ikke bare Bekhterevs sykdom som har slike røntgenforandringer. Dette klarer spesialisten å rede ut av.
Hvordan kan man skille mellom Bekhterevs og andre giktsykdommer, eller muskulære plager?  • Ved Bekhterevs blir man verre ved hvile og bedre ved aktivitet eller utover dagen, mens ved muskulære og belastningsrelaterte smerter så bare tiltar plagene utover dagen, mens de bedres ved hvile.

  • Et grovt skille mellom Bekhterevs og andre leddbetennelsessykdommer er at det først og fremst dreier seg om stivhet ved Bekhterevs og ikke synlige hevelser og rødme, samt leddsmerter og redusert bevegelseskapasitet i leddene som ved de andre giktsykdommene.


Skuldrene rammes ofte. Dette kan jo være tilfellet hos deg, men jeg skal være forsiktig med å konkludere med noe, selvsagt. Skulderplager er jo så vanlig.   I tillegg er hælene og akillessenen kjent for å rammes.


ANKYLOSERENDE SPONDYLITT: Det går betennelse i leddkapsler, leddbånd og sener der hvor disse fester seg til bena. Dette kalles entesitt. I motsetning til betennelse ved leddgikt (revmatisk artritt) så oppstår det forbeninger i disse områdene. Dette forårsaker stivheten hos en Bekhterevspasient. Mens inne i leddene er det sjelden betent (sjelden synovitt), med untatt av i knærne hos enkelte (spesielt barn og unge kan starte med symptomer herfra). Leddene er derfor ikke røde, hovne og vonde. Sykdommen preges først og fremst av stivhet.
ÅRENE GÅR: Etter som årene går kan man oppleve å bli krokete dersom behandling ikke iverksettes. Hos denne mannen kanm an se hvordan ryggraden gradvis mister S-formen. Dette skyldes benpåleiringer på mellomvirvelskivene (syndesmofytter). Bekhterevs er 2-3 ganger så vanlig hos menn som hos kvinner.
Hva er årsaken til Bekhterevs sykdom?


Selve årsaksmekanismen bak sykdommen er at det går betennelse i områdene hvor sener, leddbånd eller leddkapsler fester seg til benet (entesitt). Den reduserte bevegelsen ved Bekhterevs skyldes at nærliggende betente områder limer seg til hverandre, sener, leddbånd og leddkapsler skrumper inn og mellomvirvelskivene i ryggraden får påleiringer av benvev. Dette oppdager legen når han måler bevegelsesutslagene dine. Sykdommen er arvelig og starter sannsynligvis når personen utsettes for noe i miljøet. Et virus kanskje? Man vet ikke alt om dette.


Sykdommen er vanligst hos menn og det er uvanlig at tilstanden starter etter 50-årsalderen.


Hva skjer på legebesøket?


Den kliniske undersøkelsen fastlegen skal gjøre av deg er å måle brystomkrets og teste bevegelsesutslag. Alt er nedsatt ved Bekhterevs. Legen vil ikke kunne se betennelser i leddene dine. Gjør han det så kan det dreie seg om en annen giktsykdom. Det er naturlig for mange leger å ta generelle giktprøver ved slike problemstillinger, men de mest erfarne vet å styre unna generelle giktprøver om ikke den kliniske mistanken er stor nok siden prøvene kan slå ut selv om ikke vedkommende har gikt. Og hvordan skal man da tolke prøvesvarene? I praksis blir det da til at man får beskjed om å ta nye prøver dersom det oppstår klinisk mistanke om betennelse i ledd (rødt, hovent og smertefullt).


Øyne, hjerte, blodtrykk og lunger skal også undersøkes da dette også kan rammes ved Bekhterevs.


Jeg anbefaler aet legebesøk hvor du får tatt de nevnte blodprøvene, og helst i en dårlig fase (leddvondt, påvirket allmenntilstand, eventuelt om du har en periode med feber, nattesvette og/eller betente ledd). Videre må det gjennomføres en klinisk undersøkelse og røntgen (evt MR hvis negativt røntgen, men utslag på kliniske tester). Du får sikkert lov til å ta blodprøvene i forkant av legetimen dersom du opplever en dårlig periode hvor det er lettere å få utslag på blodprøvene. Det er dessuten en fordel uansett at prøvesvarene er klare til timen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon