Kan jeg ha hypokalsemi?

Innsendt spørsmål

­hei! Jeg er en 25 år gammel jente som i september 19 ble innlagt på sykehus i en uke pga jeg plutselig ble lam i høyre arm og fikk hjertebank. Dette varte kun noen sekunder før følelsene kom tilbake, men kjente på prikking i hånden i løpet av tiden jeg var innlagt. Mens jeg var der tok de ct og mr av hodet, og ultralyd av halsen. Alt så fint ut. Jeg merket også at hånden min bøyde seg slik som ved trousseaus sign of latent tetany når jeg tok blodtrykket. Disse krampene kunne komme svakt ved visse bevegelser av hånden, men gikk bort igjen ved å bevege anerledes på hånden igjen. Blodprøver jeg tok var også fine. Ble også henvist til nevrografi, fant ingenting galt der heller. Siden de ikke kunne finne noe galt ble jeg skrevet ut etter en uke. Et par dager etter dette ga prikkinger og krampene seg også. Har ikke følt noe mer på dette før for ca 1mnd siden. Da begynte jeg og kjenne litt prikkinger i armer og bein i noen dager. Satt på i en bil da jeg begynte å føle meg litt dårlig og plutselig begynte hele kroppen og ansiktet å prikke og jeg mistet følelsene i både armer og bein. De type krampene som ved trousseaus sign of latent tetany kom igjen, og denne gangen i begge hender og kramper i begge leggene. Dette varte vel i 6-7 min. Fikk panikk og ringte 113. Da de ankom hadde krampene i henda begynt å slippe. Krampene i leggene var borte og prikkinger var borte, bortsett fra prikking i leppene og nese. Jeg ble kjørt på legevakten og de mente dette kunne være et angstanfall. Dro fra legevakten, men rundt en time senere skjedde det igjen, men denne gangen var det bare prikkinger og kramper i armene. Dro inn på legevakten igjen, men de kunne ikke gi meg noe svar på hva dette var og konkluderte med angst. Prikkingene og krampene ved blodtrykk har vart i ca 1 uke etter begge "anfallene" og så har det gitt seg. Jeg har blitt kjemperedd av og ikke vite hva dette er, så har fått angstpiller skrevet ut av fastlegen. Jeg er også kjemperedd for å være alene med mine to barn i tilfelle det skulle skje noe mens jeg er alene med de. Det er såpass at jeg har siden dette oppstod igjen vært hjemme hos mine foreldre for å ha noen sammen med meg til en hver tid. Har også begynt å kjenne på "trykk" på høyre side av halsen og at det kjennes trangt ut på den siden. Hva kan alt dette være? Det kan jo ikke være hypokalsemi når blodprøvene er fine? I følge alle prøvene jeg har tatt skal jeg jo være frisk, men jeg klarer ikke å slå meg til ro med det. Og med tanke på at jeg har symptomer som kan stemme med hypokalsemi, så går jeg konstant rundt og er redd for at jeg skal få krampe i strupehodet, og har dermed også problemer med å få sove på kveldene.

Kan legge til at jeg en god stund har gått på b12 injeksjoner da det så og si var tomt for b12. Dro til legen fordi jeg var ekstremt slapp og trøtt. Går nå på tabletter. Har også tidligere hatt veldig lavt med d vitamin. Både b12 og d vitamin ser bra ut nå.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 19. mai 2020, klokken 13:38

Hei.


Takk for spørsmål.


Jeg skal begynne med å berolige deg, ved å forklare begrepet "hypokalsemi". Dette betyr lavere enn normal konsentrasjon av kalsium i blodet. Det er et begrep som beskriver utelykkende et avvikende prøvesvar, ikke en sykdom.


Har du normal kalsium dosert via blodprøver, da har du sikkert ikke hypokalsemi.


Tetani, latent eller ei, betegner endringer i kroppen som hypokalsemi medfører, ved å øke nervetraktenes følsomhet til forskjellige utløsende faktorer.


Kramper i strupehodet er en symptom som kan sjeldent dukke opp i utvikling av tetani som har gått ubehandlet. Det vil si hos personer med påvist veldig lav kalsium og som ikke har fått behandling. Dette er en eventualitet som du ikke har noe grunn til å bekymre deg om. Hvis du har normalt kalsium nivå, får du ikke tetani, så får du ikke noen livstruende kramper i luftveiene.


D vitamin mangel kan, i alvorlige former, også føre til hypokalsemi. Men du har korrigert mangelen og du nevner ikke å ha fått påvist hypokalsemi noen gang, uansett årsak. Gjentar det, hypokalsemi er et avvikende prøvesvar, som påviser objektivt lav kalsium, den er ikke en sykdom.


B12 vitamin mangel kan føre til forstyrrelser i nerveledning, med symptomer som ligner på dem du beskriver. Du sier at nå tar du tabletter med B12 og at konsentrasjonen er blitt bra. Om og når en person får nerveledning forstyrrelser fra B12 vit. mangel, symptomene kan vedvare mellom 6 uker og 3 måneder etter normalisering av blodprøve.


Uansett, hadde du hatt noe lidelse i nervetrakter, uansett årsak, inkludert B12 mangel, hadde foestyrrelser blitt oppdaget på nevrografi.


Om dine plager hadde hatt noe alvorlig årsak i sentralt nervesystem, hadde de vært påvist på CT / MR av hode, som ikke er tilfelle.


Oppsummert, er det ikke påvist lidelse i hjerne eller i nerve trakter. Du har angivelig hatt normale blodprøver, noe som utelukker hypokalsemi og tetani, til og med latent.


Som følge, forblir den mest sannsynlige diagnosen angst, som kan gi alle plagene som du nevner. Til og med Trousseaus tegn. Det tegnet er uttrykk for økt følsomhet av nervetrakt mot trykk som en utøver via blodtrykksmåler mansjet. Adrenalin og andre stress hormoner som løses ut i kretsløpet under angst preget perioder, øker nervenes følsomhet foe triggere.


Jeg anbefaler for nå å ta med alvor behandlingen mot angst. Eventuelt kan du etterlyse, fra fastlege, henvisning til psykolog. Samtaleterapi kan bidra vesentlig til raskere resultag av behandling.


I mellomtiden, hjelper å forsøke å finne aktiviteter, gjerne i frisk luft, som gir deg mening og glede i hverdagen.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon