Kan jeg ha MS når MR var normalt?

Innsendt spørsmål

­­­Jeg ble henvist til MR av øre-nese-halslege. Av hals og hode. Fikk svar om at var helt fint. Jeg sa jeg var redd for noe nervesykdom, eller ms. Og fikk til svar i dag at Alt så bra ut, og ingenting gale.

Men jeg er redd de faktisk ikke har fokusert på akkurat de sykdommene! Hadde de sett det om jeg hadde det??
Jeg fikk ikke kontrastvæske. Burde jeg stole på at alt så fint ut i oppi hodet?

Hvorfor har jeg fortsatt mye symptomer i hals/hodet da? Det kan plutselig smelle noe voldsomt i hodet, bli svimmel, stikker i hodet, er helt stram i kjeven/hals.


Og noe annet: Jeg har veldig mye slim i halsen, føles ut som jeg har en stor klump baki halsen. Føles ut som jeg blir kvalt ofte. Så har jeg veldig trykk i halsen, må på en måte rape for å få opp luften, men så "stenger" det seg igjen, tungt å puste. Har sjekket meg for astma, hjerte og alt . Men finner ingenting. Tok ultralyd av lungene for over 1 år siden, da var de helt fine. Men det er vell en stund siden da.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 11. september 2013, klokken 21:03

MR er en god måte å fange opp MS på


Nesten alle med MS har forandringer på MR. 5% har ikke forandringer på MR. Da må man stille diagnosen basert på minst to nevrologiske anfall som ikke ligger i nærheten av hverandre og som ikke oppstår til samme tid. Ryggmargsvæskeundersøkelse kan også hjelpe med å stille diagnosen om MR er normal og de nevrologiske anfallene usikre.


Dersom de tok MR for å lete etter MS så kan du derfor være trygg på at de med svært stor sannsynlighet ville oppdaget det. Dersom de tok MR av andre årsaker enn for å lete etter MS kan det derimot være en større andel enn 5% som ikke oppdages. MR-apparatet må nemlig stilles inn slik at både ferske betennelser og eldre betennelser (arr/plakk) ses.


Hvordan stilles MR inn når MS skal oppdages?


MS er en sykdom hvor nervebekledningen i hjernen eller ryggmargen angripes av personens eget immunsystem. Angrepet fører til en betennelse i starten, og et arr når angrepet er over. Akkurat som andre steder i kroppen. For å kunne se betennelsen må MR-apparatet stilles inn på noe de kaller for T1-vekting med kontrast (Gadolinium-kontrast), men for å se arrene kan de nøye seg med T1-vekting uten kontrast. T1-vekting gir samtidig informasjon om mye annet om hjernens anatomi. Dersom de mest er interessert i å se etter betennelser eller arr i forbindelse med MS er det derimot vanligere å stille inn utstyret på T2-vekting, da man ved en slik innstilling kan se både betennelser og arr, men man får som nevnt mindre informasjon omkring den øvrige anatomien.


Bilder som kalles protondensitetsbilde og FLAIR kan også benyttes.


Kan man stille diagnosen MS ved hjelp av bare MR?


Skal man stille diagnosen basert bare på MR har det betydning hvilken vekting som er brukt, hvor mange arr/betennelser som ses og hvor disse er plassert. I tillegg må man ha symptomer ute i kroppen et sted som kan koples til et av de områdene i hjernen som har arr/betennelse. Man heller ikke ha MR-forandringer for å stille diagnosen. Den kan også stilles på bakgrunn av de nevrologiske symptomene ene og alene, men da er det ikke nok med bare ett symptom. Ryggmargsvæske kan også tappes og undersøkes for å hjelpe til med diagnostikken.


Jeg tviler sterkt på at de har valgt feil innstilling. Dersom de har lett etter MS kan du derfor regne det som sikkert at de ville oppdaget det om det var noen forandringer der (95 % har som nevnt det). Siden du ikke fikk kontrast har de nok benyttet T2-vekting dersom de har sett etter MS, men ut i fra det jeg kan lese av dine symptomer ser jeg ingen grunn til at de burde se spesielt etter MS. Uansett kan de ha benyttet T2-vekting og ville da sett forandringene uansett, selv om det var noe annet de så etter.


LES OGSÅ: Hvordan finner man ut om man har MS?
Ms symptomerSYMPTOMER PÅ MS: Som du ser av figuren er mange av disse symptomene noe mange har uten at de har MS. Det som kjennetegner MS er at man i tillegg til symptomet finner en betennelse eller et arr i den delen av hjernen som styrer det organet som har symptomer. Hva mener jeg med det? Jo, har du dobbeltsyn må man i tillegg finne ar eller betennelse i den delen av hjernen som styrer denne funksjonen. Har du redusert følesans i f eks låret må det samtidig kunne gjenfinnes et arr eller en betennelse i den delen av hjernen som har med registrering av følesans fra låret å gjøre etc. 
LES OGSÅ: Hva er MS og hvordan kan man finne ut om det er det man har?


De symptomene du nevner er fra områder som ligger nært hverandre, både på kroppen, og i hjernen. Det som er typisk for MS er at man får symptomer fra områder som ikke har noe med hverandre å gjøre og som styres fra godt adskilte områder i hjernen. Man kan få dobbeltsyn en dag, mens senere oppstår kanskje nummenhet i et ben, deretter ufrivillig vannlating (inkontinens) etc, og symptomene har en tendens til å forsvinne igjen, for så å dukke opp en annen plass en annen gang.


Hva betyr klump-i-halsen-følelsen?


Når nå en øre-nese-halsspesialist har vurdert deg, og med et MR til og med, kan du være trygg på at det ikke er noen sykdom i områdene du beskriver. Du lurer derfor sikkert på hva symptomene da kan skyldes. Man ge har slike symptomer uten at det ligger noe galt bak. Vi har luftfylte rom i panne, kjever, bak nesen og i mellomører, så ikke rart det kan smelle innimellom når kanaler til disse hulrommene tidvis kan være tette av slim som plutselig kan løsne. Da vil de plutselige trykkforandringene kunne føre til at det smeller.


LES OGSÅ: Hva kan årsaken til klump i halsen være?


BILDET: Årsaker til klump i halsen
Jeg tror ikke de mistenker MS hos deg.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon