Kan jeg ha smittet partneren med HPV og er dette farlig?

Innsendt spørsmål

­Jeg innledet ett nytt forhold for en måneds tid siden etter å ha avsluttet et fem år langt forhold. En uke etter vårt første (ubeskyttede) samleie dro hun til en rutine kontrol hos gynekolog (timingen har forøvrig ingenting med vårt forhold å gjøre), og resultatene kom tilbake at hun har mild dyskaryosis. Hun har siden tatt en biopsi, og venter nå på resultatet.

Etter litt research på internet har jeg lært at mild dyskaryosis generelt kommer fra HPV, som er seksuelt overført. Er det mulig at jeg har gitt dette til henne, og at hun gir utslag etter kun en uke? Jeg vet menn bærer på viruset symptomfritt, men jeg har kun hatt en seksuel partner de siste 5 årene, og har aldri tidligere hatt noen problemer.
Kan mild dyskaryosis komme fra annet en HPV?
Kan man utvikle mild dyskaryosis innen kun en uke etter å ha først blitt utsatt for HPV?
Hvis mild dyskaryosis kommer som følge av HPV, er det nå stor sannsynlighet for at jeg har HPV viruset i meg som følge av hennes påviste mild dyskaryosis?
Trenger jeg å snakke med min tidligere partner om dette? Jeg er litt bekymret for at jeg kan ha båret på dette viruset lenge, uten å vite det. Er det mulig?
Jeg prøver ikke med dette å finne ut av hvem som har "smittet" hvem, men det hadde vært fint å få en dypere forståelse. Spesielt med tanke på om jeg nå potensielt bærer på et symptomfritt virus jeg ikke kan testes for. Jeg forstår det sånn at immun systemet normalt bryter ned viruset med tid, men om jeg er kilden til dette...så har det vært i min kropp veldig lenge.

Svar mottas med stor takk!

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. mars 2015, klokken 22:13

Hva menes med celleprøven?


Celleprøven er den prøven legen tar fra livmorhalsen til kvinnene hvert tredje år. Prøven tas med en pinne (spatel) og en børste og det gjelder å få med seg nok celler i prøven. Det er allikevel normalt ikke vondt å ta prøven. Prøvene ses deretter på i mikroskop av patologer eller trenede bioingeniører.


I mikroskopet skal patologen/bioingeniøren se etter celleforandringer. Begrepet dyskariose er ikke veldig mye benyttet i denne sammenheng lenger. Dyskariose betyr at kjernene har forandret seg. De tidligere benevnelsene CIN I, II og III betegnet forskjellige grader av dyskariose og er også forlatt (CIN betød Vervical Intraepitelial Neoplasi). CIN I var de minste celleforandringene (minst dyskariose) og CIN III var store celleforandringer. Du kan med andre ord si at cellene ved CIN III ser mer dyskariotiske ut enn cellene ved CIN I. Men idag benyttes andre benevnelser på celleforandringene. LSIL og HSIL er begrepene som brukes idag. LSIL er det som før hette CIN I og HSIL har overtatt for både CIN II og CIN III.


Dette betyr svarene på celleprøven  • Normalt

  • LSIL: Såkalte lavgradige forandringer i cellene (Lavgradig Skvamøs Intraepitelial Lesjon). Dette kaltes CIN I tidligere. Hva skjer om kvinnen får LSIL til svar? Da blir hun bedt om å komme tilbake til legen for å ta ny celleprøve (om 6-12 mnd). Ved denne prøvetakingen tas det i tillegg prøve for HPV. Om begge disse da blir positive (om hun både har LSIL-forandringer og er HPV-positiv) blir hun henvist til gynekolog for kikkertundersøkelse (kolposkopi) av livmorhalsen. Hun henvises også om hun er HSIL uansett om HPV er negativ eller positiv. Dersom alt er normalt, inkludert HPV skjer ingenting. Da er det ny prøve om 3 år igjen. Dersom bare HPV er positiv og vevsprøven (biopsien) er normal skal hun ta ny celle- og HPV-prøve igjen om nye 6-12 mnd.

  • HSIL: Høygradige, dvs høy grad av celleforandring (Høygradig Skvamøs Intraepitelial Lesjon). Dette kaltes CIN II og III tidligere. Når dette ble svaret kan ikke kvinnen vente 6 måneder for å ta nye prøver, men henvises til gynekolog for kolposkopi med en gang for å få bekreftet diagnosen, uansett om HPV er negativ. HSIL henvises altså alltid. 

  • Usikre svar som sannsynligvis er lavgradige (dette kaller legene for ASC-US i tilfelle dette ville kunne leses på svarskjema dere får): Dette følges opp som LSIL.

  • Usikre svar som sannsynligvis er høygradige (ASC-H): Følges opp som HSIL, dvs henvises for biopsi.


Hva betyr dyskariose?


Dyskariose/dyskariosis betyr at cellekjernen i de cellene som er undersøkt ved celleprøven likner cellekjernene til kreftceller som er på et tidlig stadium av kreftutviklingen. Det er bare cellekjernen som har forandret seg. Resten av cellen ser normal ut. Derfor kalles funnet også ofte for forstadium til kreft, men kan også ses ved forskjellige betennelsestilstander. Nå er det viktig å notere seg at det ikke bare er kreft som kan gi dyskariotiske forandringer. Betennelser kan også det. Både LSIL og HSIL er dyskariotiske forandringer. LSIL-type dyskariotiske forandringer kan forårsakes av blant annet sopp, virus og bakterier . Derfor blir ikke en kvinne henvist rett til gynekolog ved slike lavgradige funn. Du skriver at hun har vært til biopsi. Dette betyr i så fall at hun har vært hos gynekolog for å få gjort dette. Henvist til gynekolog blir hun hvis hun er LSIL og HPV positiv eller HSIL. Da de kalte dyskariosen for mild antar jeg hun ble henvist for biopsi på grunn av at hun var LSIL+HPV positiv. Dersom biopsien viser fortsatt LSIL vil de kanskje gjøre en konisering, dvs fjerne en liten kakestykkeformet bit av livmorhalsen. Med dette er hun kurert.


Ved høygradig forandring på første celleprøve henvises kvinnen direkte til kolposkopi (kikkertundersøkelse og vevsprøvetaking av livmorhalsen) og dersom også denne undersøkelsen kan bekrefte at det er en høy grad av forandring (HSIL) så fjernes en del av livmorhalsen (konisering).


Inkubasjonstiden for HPV oppgis å være 3-4 måneder i gjennomsnitt, men kan være så liten som 1 måned eller så lang som 2 år. Uansett er litteraturen enige om at én uke er for lite til å være ansvarlige for celleforandringene. Infeksjonen må vi da anta hun har båret på før hun traff deg, men det forteller ingenting om henne, eller noen som har HPV-infeksjon, fordi vi "svømmer" i disse virusene. Det er nesten umulig å ikke bli smittet med HPV dersom man har seksuell kontakt. Minst 70-80 prosent av de som har hatt mer enn én seksualpartner må regne med å være eller ha vært smittet i løpet av livet, selv om kondom er blitt benyttet (HPV finnes også utenom kjønnsorganene).


Ubehandlet benytter kroppen i gjennomsnitt 12-18 måneder på å rydde opp i en HPV-infeksjon på egenhånd, men det kan også ta flere år, slik at denne kan hun ha båret på i årevis.


Det er spesielt type 16 eller 18 som fører til forstadier til kreft i livmorhalsen til en kvinne i hennes alder (< 35 år).


Har du kjønnsvorter kan disse behandles, men HPV-typene som gir kjønnsvorter er ikke de samme som gir kreft.


Din tidligere partner bør ta regelmessige celleprøver fra livmorhalsen uavhengig av din smittestatus.


Milde cellekjerneforandringer kan komme av en betennelse av andre årsaker enn HPV. Det tas prøver for dette under den gynekologiske undersøkelsen.


Konklusjon:Celleforandringene kan være forårsaket av mange typer betennelse, men finner de ikke betennelser og samtidig påviser HPV så er det HPV som er årsaken til celleforandringene hennes. Smitten er høyst sannsynlig ikke fra deg siden det er for kort tid mellom samleiet og til HPV-prøven ble positiv. Du kan derimot anse deg som smittet, men om du vil utvikle kjønnsvorter avhenger av hvilken type HPV hun er smittet med. Dersom det er type 16 eller 18 må hun følges opp nøye mtp kreftutvikling med mindre hun blir konisert. Er det andre typer kan det tenkes du utvikler kjønnsvorter, men dette kan behandles med kremer, pensling, laser, kirurgi eller frysing. HPV er svært vanlig, det er hundre typer av de og de fleste får ingen plager med dette. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon