Kan jeg kombinere urten Chaga med blodfortynnende?

Innsendt spørsmål

­­Bruker følgende medisiner:
Albyl E 75 mg
Lipitor 20 mg
Persantin 200 mg
Selo-zok 100 mg
Omnic 0,4 mg

Såpørsmål:
Jeg er begynt å bruke en te som jeg lager av en sopp som kalles for Chaga (Kreftkjuke). Kan dette uttrekket påvirke noen av medisinene. Jeg har og brukt en medisin som heter Nobligan mot store smerter i et kne. Selv med medisin innabords, så var det smerter i kneet. Etter noen dager med inntak av teen, forsvant smertene, og nå har jeg kuttet Nobligan og smertene er fortsatt borte.
Håper dere kan gi meg en liten orientering.

Mvh Helge

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. desember 2018, klokken 22:02

Chaga har to virkestoffer i seg benevnt betulin og betulinat/betulinsyre, og som påstås ha effekt på immunsystemet og levringssystemet og derved skal kunne virke mot infeksjoner, kreft og autoimmune sykdommer. Listen over hva det skal kunne virke mot er lang, men man skal være våken for at naturmedisiners effekt er dårlig bevist og innholdet i naturmedisinske preparater kan variere. Det er ikke underlagt streng kontroll, hverken kontroll av effekt, innhold eller tryggheten, eller markedsføringen. Hadde virkestoffene vært så bra tenker jeg medisinfirmaene hadde tatt det til seg og laget medisin av det.


Jeg ser nettsteder anbefaler å stanse intravenøs tilførsel av antibiotika eller glukose dersom man skal stå på Chaga, men det håper jeg alle forstår man ikke kan gjøre, siden grunnen til at man får dette intravenøst selvsagt er viktigere enn grunnen til at man tar Chaga.


Da det virker på levringssystemet må man være forsiktig med samtidig inntak av all medisin som også påvirker levringssystemet, slik som platehemmere (Albyl.E), NSAIDs (Ibux etc), antikoagulantia (Marevan og nyere blodfortynnere som Eliquis og Pradaxa etc). Videre påstås Chaga å redusere blodsukkeret så man må måle blodsukkeret hyppig har man diabetes, og justere dose tilsvarende, dersom dette viser seg å stemme.


Du benytter to typer platehemmere og bør ikke benytte Chaga, akkurat som du ikke bør bruke NSAIDs som Ibux og Voltaren etc.


Dersom du kunne slutte med Nobligan kan det enten tyde på at effekten av Nobligan/Chaga var i hovedsak innbilt, eller det kan tyde på at smertene kanskje var forårsaket av immunsystemet og at dere kanskje skal tenke i bane av at du har betennelser, slitasjegikt eller reumatisme som årsak til smertene, eventuelt at Chaga har en direkte smertestillende effekt lik f eks Nobligan.


Hadde det ikke vært for dine platehemmere kunne det virke trygt, basert på tilgjengelig og dårlig bevist dokumentasjon. Det er dessverre ingen måte å måle hvilken effekt dette har på platehemmingen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon