Kan jeg redusere kolesterolsenkende for å bli kvitt bivirkningene?

Innsendt spørsmål

­Dr Pål Branæs
Viser til spørsmål og svar 42234. Takk for meget opplysende svar.Har nå i 2 uker delt Simvastatintabl i to, og ubehag og bivirkninger er ubetydelige, eller fraværende. Er Liptor enda bedre?
Jeg var veldig opptatt av å være kortfattet, så det ble nok få opplysninger i anamnesen. Ingen arvelige disposisjoner for infarkt, Blodsukker i 2009:5,1- (4,7 etter 2 t) 189 cm lang, 94,5 kg og lite magefett. Ikkerøyk, "normalt "alkoholforbruk, fysisk aktiv
Har funnet gamle kolesterolverdier fra bedriftshelsetjenesten:
5,3 i 2001. (Røkte den gangen)
5,1 i 2006
Fikk NSTEMI infarktet mai 2009. Hadde da pleid kreftsyk ektefelle i ett å fram til hun døde februar 2008, som nok var en meget stressende periode. Fikk også tinnitus, som forsvant igjen. Var nok også belastende tid å bli alene etter 35 års ekteskap.
Skal jeg fortsette med Simvastatin eller Lipitor. Eller er det forsvarlig å kuttelipidsenkende behandling

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 27. mai 2011, klokken 10:17

Lipitor eller simvastatin?


Lipitor er ikke enda bedre i effekt, men gir ofte færre bivirkninger hos de som har opplevd bivirkninger av Simvastatin. Dersom du nå klarer å opprettholde tilfredsstillende kolesterolverdier med den nye dosen med Simvastatin og du ikke får bivirkninger så bytter du ikke. Dersom du får bivirkninger også med den nye, reduserte dosen, eller ikke oppnår tilfredsstillende kolesterolverdier (totalkolesterol < 4.5 og LDL < 2.5) på dosen, da ber du legen din om å søke Lipitor for deg i stedet.


Det er ikke vanlig å slutte med kolesterolsenkende om man har risikofaktorer


Personlig ville jeg anbefalt deg å fortsette med kolesterolsenkende da dette er så enkel investering for å forhindre nye fortettinger. Det har vist seg at du har anlegg for å få tette årer og om den hendelsen bare kan tillegges stresset rundt din syke ektefelle blir ikke mulig å finne ut av. Det vil si, man kunne funnet ut av det ved at du kuttet ut kolesterolsenkende og hvis du da fikk nytt hjerteinfarkt så betød det sannsynligvis at det ikke var "bare" stresset som ga deg hjerteinfarktet. Jeg synes det er for risikabelt å finne ut av denne problemstillingen på en slik måte. Man kunne spekulert på å ta sjansen dersom du var svært plaget av bivirkninger av enhver form for kolesterolsenkende og du ikke fikk høyt kolesterol om du sluttet med de, mens slik situasjonen er for deg nå (tidligere hjerteinfarkt + behandling for høyt blodtrykk) ville jeg ikke sluttet helt med kolesterolsenkende bare for å se hvor høyt det eventuelt ble.


Dette er grensene for kolesterol for en med hjertesykdom


Dine risikofaktorer gjør at du må ligge på totalkolesterol under 4.5, triglyserider under 2.3 og LDL under 2,5 for at du skal løpe samme lave risiko for hjerteinfarkt som en som aldri har hatt hverken hjerteinfarkt eller høyt blodtrykk. Forholdet mellom totalkolesterol og HDL bør være under 4. For ditt vedkommende blir regnestykket: 4,01:1,13 = 3.54 som er bra.


Medisin er faktisk en unik mulighet og ikke en uting


Det kan kanskje føles urettferdig at noen må benytte medisin, mens andre ikke. Og den som benytter medisin kan vise seg å leve mange ganger så sunt som den som ikke bruker medisin. Dessverre arver vi forskjellige tendenser til å avleire kolesterolet i blodåreveggen, men på den annen side lever vi i tider hvor medisin reduserer risikoen for en urettferdig tidlig død eller sykdom. Medisiner må derfor ses på som en mulighet og ikke en ulempe. Hva om vi levde for femti år siden? Da døde man tidlig av disse sykdommene. Nå kan vi leve som normalt like lenge som den som har arvet et heldigere sett med gener.


Mange føler seg ikke syke før de begynner å ta medisin, men sykdommen er der selv om den ikke gir symptomer. Hjerte-karsykdom har en lei tendens til ikke å gi symptomer før det er for sent. Siden det ikke er symptomer er det vanskelig for oss å akseptere medisiner, men det er smart.


Les også: Høyt blodtrykk gir ikke symptomer før det er for sent


Det eksisterer en annen side også ved denne saken, og det er hvor lenge man skal stå på kolesterolsenkende. Kolesterolsenkende behandling gis gjerne frem til en alder av 70-75 år. Deretter har man ikke klart å bevise nytten av det. Dette behøver ikke bety at nytten ikke er der. Bare at den er vanskelig å bevise. Så lenge tablettene ikke gjør noen skade ville jeg personlig fortsatt med den.


Kolesterolet må måles fastende. Ikke mål det i "samme slengen" som andre prøver om du ikke er fastende


Kolesterol må måles på fastende mage, dvs 12 timer etter siste måltid. Alkohol må heller ikke inntas siste 12 timer. Sykdom kan redusere kolesterolverdiene og lure oss til å tro at det er lavere enn det i virkeligheten er. En blodprøve som skal måle koleterolverdier må derfor tas mer enn 3 uker etter lett sykdom og mer enn 3 måneder etter alvorlig sykdom (som f eks hjerteinfarkt). Du skal sitte og hvile siste 15 minuttene før prøvetakingen, men det spiller ingen rolle at du må forflytte deg fra et venterom til laboratoriet.


Konklusjon


Jeg ville ikke risikert å slutte med kolesterolsenkende da måten du finner ut om det var smart å slutte på er å få et hjerteinfarkt eller ikke. Det er ingen grunn til å skifte til Lipitor med mindre den nye dosen Simvastatin ikke blir for lav til å holde kolesterolet i sjakk. Ta nye målinger om en måneds tid, fastende fra kvelden før. Jeg noterer meg at kolesterolet ditt steg med 10 % etter at du delte tabletten i to, men verdien er fortsatt bra. Vi satser på at den holder seg under 4,5 når du måler neste gang. Av tiltak du kan bidra med selv er mosjon 30 minutter 2-3 ganger i uken, holde inntak av fett og rødt kjøtt noe nede samt få i deg fisk, myke margariner eller olivenolje, korn, grønt og frukt. Nøtter, moderat med alkohol (et glass rødvin om dagen) og mørk sjokolade er bra. Dersom slike tiltak reduserer livskvaliteten betraktelig må en fire på kravene. De som er overvektige må tenke vektreduksjon og da kan kostsammensetningen bli noe annerledes (mindre karbohydrater, mer kjøtt og grønt, forbigående), med mindre den fysiske aktiviteten økes betraktelig.


Ved å benytte standardiserte tabeller regner jeg din risiko for å utvikle alvorlig hjerte-karsykdom de neste 10 årene å være 3-5 % dersom du beholder dette blodtrykket og kolesterolverdien og ikke legger på deg eller begynner å røyke. Dette er gode utsikter.


PS Husk at Simvastatin må tas på kvelden...

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon