Kan jeg smittes ved kontakt med HIV blod? Når ta HIV-test?

Innsendt spørsmål

­Hei!
For noen dager siden hadde jeg en litt lei opplevelse på jobb. Jeg jobber med rusmisbrukere og en av brukerne hadde kuttet seg på hånden og blødde. Han hadde også sølt blod på brillene sine og disse vasket jeg. Jeg glemte helt å bruke hansker, noe jeg selvfølgelig skulle ha gjort. I etterkant ble jeg redd for HIVsmitte. Jeg hadde et lite rift på hånden, men det var kun i overhuden, altså ikke noe sår eller blod. Kan jeg bli smittet på denne måten? Jeg blir ikke klok på den såkalte vindusperioden for når en HIVtest er sant negativ. På HIVNorge og olafiaklinikken skriver de 3 måneder, mens andre steder leser jeg 2-3 uker, 4 uker, 6 uker og 8 uker. Hva er egentlig riktig? Jeg har også en kjæreste, bør vi bruke kondom frem til jeg har testet meg? Vi bruker ikke kondom til vanlig, da jeg går på p-piller.
Takk for svar!

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 22. januar 2019, klokken 20:57Hivsmitte copy


For å illustrere hvor vanskelig det er å smittes med HIV har jeg valgt å illustrere dette med tabellen over. Selv om du injiserer med en nål benyttet av en HIV-smittet, rett inn i blodet ditt, er det bare en av 150 som blir smittet på denne måten, dersom den HIV-smittede ikke fikk behandling. Dersom den HIV-smittede mottar behandling er sannsynligheten 0, selv ved blodoverføring.


HIV trenger ikke gjennom hel hud, og et sår blir fort skorpebelagt, så du kan se vekk fra smitterisiko i dette tilfellet, men rutinen på arbeidsplassen din anbefaler antakelig at du skal ta en null-prøve for å bevise at du ikke allerede har HIV eller hepatitt, så den skal du bare ta.


De fleste som smittes av HIV oppdages innen 3 uker. Ofte tidligere. Testen, som kalles kombotesten, oppdager både selve viruset (innen 1-3 uker) og antistoffene som kroppen din danner mot viruset (innen 12 uker). Du kan anse testresultatet som sikkert innen 8 uker. Siden HIV, ihvertfal før, var ansett som en livstruende sykdom, har man i noen tilfeller valgt å ta en siste test også etter tre måneder i de tilfellene en person har hatt samleie med eller mottatt blod fra en person som er sikkert HIV-positiv og som ikke mottar behandlig mot sin HIV, og spesielt dersom den HIV-smittede var i en tidlig fase av sykdommen, pga da har de mer virus i blodet (etter en stund gjemmer jo viruset seg inne i cellene).

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon