Kan jeg ta diklofenak (Voltaren) dersom nyresvikt?

Innsendt spørsmål

­­Utviklet polamyalgia rematika etter prostata cancer behandling i 2010. Prednisolon med god virkning I flere år. Forverring etter kneoperasjon og akillessenen 2018 /2019. Prednisolon ar ingen efekt lenger. Etter samråd med fastlege opptrapping startdose 30mg I 4 dager. Deretter 20mg i14 dager, fortsatt ingen effekt. Bivirkningene er nå større evirkningen. Hud /muskelsvakhet/vektproblemer. Har I tll egg artrose I ankel/håndledd/skulder. Hva gjør jeg? Finnes det andre medisiner som kan hjelpe. Eventuelt time hos reumatolog? Diklofenak har virkning men er frarådet brukt grunnet moderat nedsatt nyrefunksjon.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 04. august 2019, klokken 22:38

Dersom det var din (tidligere) muskelleddgikt (polymyalgia reumatica) som ga deg plagene ville du hatt nærmest umiddelbar effekt etter oppstart/opptrapping av prednisolonen. Uavhengig av om du har benyttet det tidligere og uavhengig av hvor lenge du har benyttet det tidligere. Kroppen slutter ikke plutselig å ikke ha effekt av tilført prednisolon lenger bare fordi man har stått på det før. Det jeg vil frem til er at jeg tror ikke det er polymyalgien som tuller med deg nå, men artrosene.


Pasienter som ikke kan benytte diklofenak (Voltaren) må vurdere å bruke opioider (tramadol, paralgin forte, pinex forte, tramagetic etc), men for at diklofenak skal absolutt frarådes (kontraindiseres) må nyresvikten være alvorlig, dvs GFR (nyrefunksjon) under 15. Er den derimot mild-moderat, som hos deg, så kan man vurdere å benytte diklofenak så sant du ikke har andre kontraindikasjoner (se under), men man må da måle nyrefunksjonen regelmessig samtidig som at du må læres opp til symptomer på nyresvikt (hevelser, redusert urinproduksjon) og slutte umiddelbart med inntaket da i så fall, og søke lege.


Kontraindikasjoner for Diklofenak (må ikke inntas):


Overfølsomhet (allergisk) for innholdsstoffene. Pågående eller tidligere blødninger eller sår i mage eller tarm. pga NSAID. Pågående magesår eller sår i tarm. Hvis acetylsalisylsyre eller andre NSAID (diklofenak er et NSAID) har forårsaket astma, livstruende hevelser i ansikt/svelg, elveblest eller akutt nesebetennelse (dvs. NSAID-forårsaket kryssreaksjon). Leversvikt. Nyresvikt (GFR <15 ml/minutt/1,73 m2). Alvorlig hjertesvikt (NYHA II-IV), iskemisk hjertesykdom (trange blodårer til hjertet), perifer arteriesykdom )"røykebein") og/eller cerebrovaskulær sykdom (drypp/hjerneslag). Graviditet i siste trimester.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon