Kan jeg ta magnesiumtilskudd?

Innsendt spørsmål

­­Hei!
Jeg har veldig god effekt av magnesiumtilskudd da jeg trener mye og merker at jeg yter bedre, sover bedre og psyken min har det bedre. Jeg vet det er delte meninger om kosttilskudd og jeg er ellers meget forsiktig med det.
Jeg måler magnesiumnivået hos legen en gang i halvåret, for å se at det er Ok.
Jeg har tatt dette tilskuddet i ca1 1/2 år nå. Målingene varierer litt fra gang til gang. Ene gangen kan det være rundt 0,82, så 0,76 og så neste gang 0,85. Er dette vanlig og indikerer det at det egentlig er ganske stabilt?
Kroppen vil regulerer nivået selv, at jeg ikke trenger å være redd for at det er på vei til å bli høyt siden det nå på siste prøven var 0,85?
Jeg tar bare 200mg på kvelden.
Vil så gjerne fortsette, da dette tilskuddet virkelig har hjulpet meg på mange områder, og spesielt med søvn men vil jo ikke at det skal gå over normale verdier.
Takk for svar!

Doktor Dr. Hilde Lind Paulsen

Svar fra legen (Dr. Hilde Lind Paulsen)

Sist endret 08. april 2019, klokken 08:17

Normalområde for magnesium i blodet er som du kanskje vet 0, 71 - 0, 94 mmol/L. Målinger av dette avspeiler imidlertid dårlig kroppens totale magnesiuminnhold fordi det meste av magnesiumet i kroppen faktisk finnes inne i cellene. Variasjon innenfor normalområdet på blodprøver er derfor ikke uvanlig.


I friske personer sørger kroppen selv for at magnesiumnivået holdes innenfor det som er normalt ved å øke/redusere absorbsjon fra tarmene og å øke/redusere utskillelse i urin. Kun store enkeltdoser, nærmere bestemt over 5 g, kan potensielt forårsake symptomer på akutt toksisitet i friske personer, ettersom dette overstiger det kroppen klarer å håndtere. Tilskudd på 200 mg magnesium daglig er derimot ikke noe en frisk kropp ikke klarer å håndtere. Forhøyede verdier av magnesium kan imidlertid forekomme hos personer med nyresykdom, fordi kroppen da ikke klarer å kvitte seg med magnesium slik den skal. 


Generelt har magnesium en lav toksisitet. Symptomer på for høye verdier av magnesium kan være diaré, kvalme og magesmerter og i alvorlige tilfeller hjerterytmeforstyrrelser og lammelser.


Så fremt du har en kjent nyresykdom, eller blodprøvene dine viser tegn til skade på nyrene og forhøyet magnesium, ser jeg med andre ord ingenting i veien for å ta magnesiumtilskudd på 200 mg daglig. Og som du allerede gjør, kan dette sjekkes enkelt ved blodprøver hos fastlegen din, da mer spesifikt ved å sjekke magnesium og kreatinin (for nyrene) jevnlig, eventuelt i det tilfelle du skulle oppleve symptomer på forhøyede verdier.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon