Kan Kattemynte påvirke effekten av p-piller?

Innsendt spørsmål

heeii...

Går på Marvelon p-piller...
Typen min har katt... og han har kjøpt en leke med catnip... det vil si leke som det følger med denne urten som katter er så glad i... "kattemynte" som det blir kalt.

Leste også at Kattemynte kan også ha en viss medisinsk virkning på mennesker, og kan brukes som blant annet, sovemiddel, muskelavslappende, og i veldig liten grad beroligende....

Dette fant jeg om urten:

Kattemynte (Nepeta cataria) er en art innen Nepeta-slekta, som tilhører leppeblomstfamilien. Den er nok best kjent for sin egenskap til å fremkalle en rus hos katter. Derav navnet. Blomstene er enten helt blå, eller hvit-rosa.­

Spørsmålet er om jeg får i meg sånn urt... eller tar på denne urten... kan dette påvirke p-pillene mine slik at de ikke fungerer som de skal sånn at jeg kan bli gravid?

Johannesurt påvirker jo p-piller... så veldig redd for at denne gjør det også...

veldig nervøs nå.. hva skal jeg gjøre videre? kan jeg ikke være i samme hus og ikke ta på noen ting? siden andre har lekt med katten med denne leken...?

Jeg må nevne at jeg tar trilafon og cipramil daglig, si i fra om dersom urten sammen med disse kan påvirke p-piller...

veldig nervøs og aner ikke hva jeg skal gjøre videre... kan jeg ha samleie uten tilleggsprevensjon? trenger jeg ta angrepille dersom jeg har hatt samleie??

Her stod det hva urten innholder:

Kattemynte inneholder 0,2-0,7 % eterisk olje (som inneholder monoterpenene alfa- og beta-nepetalakton, epi-nepetalakton, 5,9-dehydronepetalakton, carvacrol, citronellol, nerol, geraniol, pulegon, thymol, caryophyllen og nepetalinsyre), iridoider (inkl. epideoxyloganinsyre og 7-deoxyloganingsyre), garvestoffer og rosmarinsyre. Den beroligende virkningen til kattemynte tilskrives nepetalaktonene, som ligner det beroligende stoffet man finner i legevendelrot (Valeriana officinalis). Nepetalakton og nepetalinsyre er vist å signifikant øke søvnlengden hos mus.


på denne linken står det mer om det: http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/nepe_cat.htm

Hva gjør jeg?

hilsen jente 20

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 20. desember 2011, klokken 23:15

Du skal ikke bekymre deg for dette. Ikke vet jeg om noen måte denne urten kan påvirke p-pillen på og ikke kan du få det i deg i store nok mengder på denne måten heller. For å oppnå effekt må du ha i deg flere hundre milligram av urten, og selv om du gjør det så vil det såvidt meg bekjent allikevel ikke påvirke effekten av p-pillen din. Er det noen urt du derimot ikke skal ta sammen med p-piller så er det Johannesurt. Da kan du bli uønsket gravid.


Du behøver ikke å ta tilleggsprevensjon eller ta angrepille selv om du får i deg denne urten, og i hvert fall ikke om du bare berører eller er i samme rom som den.


Det virker imidlertid som om du engster deg veldig rundt dette med å ta p-piller? Eller kan det ligge noe annet under som kommer til uttrykk i form av angst for pillestøv, pillekombinasjoner eller bivirkninger? Har du alltid hatt slik frykt? Har du hatt andre former for frykt eller angst i så fall? Vet du i tilfelle når slik frykt/angst oppstod første gang og var det noe traumatisk som fant sted i livet ditt akkurat da? Beklager at jeg sporer litt av, men det er noe som sier meg at du kanskje burde lete etter roten til denne frykten. Det er nemlig vanlig at en angst eller frykt kan vise seg som sykdomsangst, panikkanfall eller pillefrykt eller andre måter og så dreier det seg egentlig om noe helt annet. Ta en runde på dette og om du mener jeg bommer veldig her så må du bare ha meg unnskyldt. Det er godt ment.


TEST OM DU HAR ANGST

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon