Kan kjønnssykdom smitte ved oralsex?

Innsendt spørsmål

1) Dersom en mann slikker kvinnens kjønnsorgan, er han da utsatt for seksuelle sykdommer dersom kvinnen har noe av dette?

2) Dersom en kvinne har kjønnssykdom og hun suger/slikker mannens penis (uten at han bruker kondom), vil hun da overføre sine kjønnssykdommer over på mannens penis?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. oktober 2013, klokken 19:18

Svaret er ja. Kjønnssykdommene kan smitte ved oralsex og det begge veier, dvs: har den som gir oralsex kjønnssykdom i munnen kan denne overføres til kjønnsorganet, og har den som får oralsex kjønnssykdom på/i kjønnsorganet, kan dette smitte til munnen. HIV kan være et unntak, med mindre du har rifter/åpne sår i munnen.


              PARKERING FORBUDT! Ingen parkering her uten at visse forholdsregler er tatt.

  • Soppinfeksjon: Kan teoretisk smitte til munnen til den som suger/slikker, men dette er uvanlig. Den som får sopp i munnen generelt skal derfor undersøke seg for hvorfor man har fått sopp. Diabetikere får for eksempel lett sopp. Den som har sopp i munnen kan overføre dette til kjønnsorganet til den som slikkes/suges, men heller ikke dette er så vanlig, siden sopp i tillegg krever at det er litt rått/fuktig/innestengt/svett i underlivet for å kunne vokse. Sopp i underliv og i munnen oppstår altså helst på andre måter. Sopp på kjønnsorganet behandles med en krem som heter Canesten eller Klotrimazol (reseptfritt). I munnen benyttes Mycostatin.

  • Klamydia: Kan gi halsinfeksjon til den som gir oralsexen og kan gi klamydia på kjønnsorganet dersom den som gir oralsex har klamydia i hals/munn.. Behandlingen er antibiotika. Klamydiaen kan vandre videre innover i urinrøret og til testikler hos mannen eller eggstokkene hos kvinnen og forårsake betennelser og til og med sterilitet. Det kjedelige er at det ikke er sikkert at den som er smittet får symptomer så vedkommende kan derfor fortsette å smitte andre uten å vite om det, (hvis ikke kondom benyttes) eller gå med infeksjonen så lenge at man blir steril. Teoretisk kan klamydia gå over i blodet, men det skal nok svært mye til for at en som er smittet med klamydia i underlivet skal kunne smitte gjennom å gi oralsex. Skal man være helt sikker benytter man kondom.

  • Syfilis: Smitter ved oralsex og gir lokale symptomer i form av smertefrie sår i munn/hals, men i tillegg sprer den seg i kroppen. Når du først har fått syfilis i blodet kan du smitte på andre måter også, slik som ved vanlig samleie, ved blodoverføring osv. Den som har syfilisinfeksjon i munnen vil kunne smitte til kjønnsorganet som suges/slikkes. Derfra vil infeksjonen spre seg videre til resten av kroppen siden det blir dype sår og syfilisen kommer inn i blodet og lymfen. Behandlingen er antibiotika.

  • Herpes kan smitte fra munn til kjønnsorganet (selv om den som gir oralsexen ikke har symptomer der og da).  Du kan også smittes til munnen dersom du gir oralsex til en som har herpes. Svært mange har hatt herpes og har man først hatt det blir man ikke kvitt viruset. Det kjedelige er at herpes smitter selv om den smittede ikke har herpesutbrudd akkurat når oralsexen finner sted. Blir man smittet for første gang i sitt liv av herpes kan man bli veldig dårlig og få mye vondt, enten man blir smittet på kjønnsorganet eller i munnen. Det finnes behandling som kan lindre, men ikke kurere (valaciclovir f eks).

  • HIV: Smitter ved oralsex, men ikke enkelt. Man kan ikke ha HIV-infeksjon bare i munnen, så skal e må han/hun sår/skade/rift i munnen som HIV kan smitte via. HIV-viruset finnes ikke i spytt (heller ikke i svette, avføring, urin eller tårevæske: disse væskene kan du derfor få i åpne sår uten å smittes). Slike rifter/skader i munnen kan være så små at vedkommende ikke merker de. HIV smitter altså ikke lett gjennom oralsex, men det er mulig. Det er lettere å bli smittet av HIV gjennom å gi oralsex til en smittet (siden sperm/sæd/slim fra skjede inneholder mer virus enn blod fra rift/sår i munnen) enn ved å oralsex av en smittet (den smittede må ha sår i munnen i tillegg til at det er mindre mengder virus som overføres). Behandlingen kan idag (2010) bare utsette utvikling til AIDS.

  • Gonoré kan gi urinrørsbetennelse og utflod om man blir utført oralsex på av en som er smittet i hals/munn, eller gi sår i munn/hals om man suger/slikker en som har gonoré på kjønnsorgan. Behandling er antibiotika.


Så svaret på 1 er: Man kan få både infeksjon i munnen (sopp, herpes, klamydia, syfilis, gonore) eller i hele kroppen (HIV, klamydia, gonore, syfilis) om man utfører oralsex på en som er smittet. Sannsynligheten er større for å få smitten om man får utløsning eller slim fra skjede i munnen (inneholder mer virus), enn å smitte noen med viruset til underlivet gjennom blod fra rift/sår i munnen.


2: Ja, en kvinne kan overføre kjønnssykdom til mannens penis, men hun skal nok ha kjønnssykdommen i munn/hals, slik som kan være tilfelle for herpes, (sopp), gonore, klamydia og syfilis. Når det kommer til HIV må hun sannsynligvis ha rifter i munnen for å kunne smitte deg siden HIV ikke finnes som munn/halsinfeksjon da det ikke kan leve i spyttet.


Man skal altså oppføre seg ved oralsex som ved vanlig samleie, dvs benytte kondom under hele akten. Smitten kan overføres selv uten utløsning, så heller ikke som oppvarming kan dette anbefales som en trygg metode. Da mange ikke får symptomer kan du ikke vite om du er smittet med mindre du tar blodprøve eller prøve fra kjønnsorgan, evt sår i hals eller annet sted.


HUSK KONDOM: Kondom må settes på før akten tar til, enten den begynner oppe eller nede.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon