Kan langvarig bruk av Dulcolax stikkpiller føre til kreft?

Innsendt spørsmål

­Hei.

Jeg har en lang tid bak meg ( i store perioder over 14 år ), hvor jeg har brukt dulcolax stikkpiller. Nå er jeg ferdig med dette overforbruket, men er redd for at dette overdrevne forbruket har økt sjansen min får å få tarmkreft. Jeg er faktisk så sikker på at jeg har begynnende tarmkreft at jeg oppsøkte legen min for å ta en Feces-test. Denne testen var negativ (ikke funnet noe blod). Legen min har sagt at Dulcolax stikkpiller ikke øker sjansen for tarmkreft, men jeg klarer ikke slå meg til ro med dette.

Har vært plaget med noe "stikkinger" fra tarmen ved samleie ( dette oppstod etter keisersnitt ). Har normal daglig avføring, prøver å holde meg i aktivitet og ellers frisk.

Er det slik at jeg ikke trenger bekymre meg for at dulcolaxbruken kan føre til tarmkreft?

Tusen takk for svar....jeg er veldig engstelig hver dag nå.

Doktor

Svar fra legen ( )

Sist endret 06. oktober 2014, klokken 21:56

 Hei !


Jeg er kirurg og har arbeidet med tarmkreft i mange, mange år. At Dulcolax stikkpiller skulle føre til kreft, om en aldri så lang tids bruk, har jeg aldri hørt og jeg er rimelig sikker på at så ikke er tilfellet. Avføringsprøven var også normal, og den er rimelig pålitelig.  Nå er du 35 år og tarm kreft i den alderen er ikke vanlig, men selvfølgelig ikke umulig. Dulcolax stikkpiller virker kun i endetarmen, den nederste ca 20 cm av tarmen.  


Dersom det er slik at du ikke får denne tanken ut av hodet, og det er nå ikke alltid lett, så skal man gjøre noe med det. I dette tilfellet skal du få time hos din lege,enten gjør han det selv eller henviser deg, til rectoscopi.   Det er en særdeles enkel undersøkelse som gjøres med et rett plastrør med belysning og så ser man inn i tarmen og kommer opp så langt som det trengs for å sikre deg at din at din frykt er ubegrunnet. Og så slipper du å høre på legen din, og meg, og det kan nå være greit det og.


LES OGSÅ: Symptomene på tykktarmkreft avhenger av hvor i tarmen den sitter


Linken over er ikke så aktuell i ditt tilfelle, men andre lesere av svaret kanskje ønsker å lese videre...




HER SITTER KREFTEN: Legg merke til at kreften oftest sitter ytterst i endetarmen. Dette området kan legen komme til med fingeren og kjenne etter kreft. Endetarmsundersøkelse som dette er derfor veldig viktig i utredningen av f eks blod i avføringen. Kreft som sitter så langt nede mot endetarmsåpningen vil dessuten kunne endre formen på avføringen. Avføringen blir smalere og lenger. Det skumle med kreften i dette området er at den gir lyst blod. Hemoroider får ofte skylden for slikt lyst blod i avføringen, men man kan ha både hemoroider og kreft samtidig. Kreft kan dessuten være årsaken til hvorfor man fikk hemoroidene i utgangspunktet. Kreften kan føre til forstoppelse som igjen fører til at man må trykke på toalettet som i sin tur skaper hemoroider.



Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon