Kan mageplagene skyldes magekreft?

Innsendt spørsmål

­Hei.

I desember fikk jeg syreplager i magen, ubehag og smerter øverst i magen etter måltid og gulpet syre. Legen mente det var magekatarr og satte meg på 80 mg nexium og ba meg spise lyst brød og se om det gikk over. De to neste månedene var jeg dårlig og gikk ned 15 kg i vekt. Smertene øverts i magen ble bedre, men jeg ble velig forstoppet og måtte legges inn for å få tømt meg, brukte avføringsmiddel lengre periode. Nå har det gått 4 mnd og jeg sliter med kvalme og sure bølger i magen, bølger som kommer og går og svir/brenner/kjennes sure. Disse bølgene lokaliserer jeg til lenger ned i magen, litt over navle og ut til sidene. I tillegg svir jeg bak ryggen, ca ved brystvegg. Legen min sier det er stress hele tiden, men jeg begynner å bli fryktelig fortvilet/frustrert. Er klar over at plagene har flyttet seg, men disse sure bølgene er virkelig plagsomme. Jeg er forsiktig med hva jeg spiser. Legen sier skjoldbruskkjertelen er noe stor og at vi får ta prøver om den ikke går ned. I dag begynte jeg igjen på nexium etter lengre opphold der jeg har brukt zantac og titralak. Plagene har også gått i perioder, noen perioder har vært bedre enn andre.
Jeg er livredd for magekreft eller kreft i skjoldbruskkjertelen da jeg har en slags ekkel følelse i halsen/svelget hele tiden i tillegg til alle disse vondtene i mage/tarmer. Har vært hos øre/nese/hals to ganger uten å finne noe. Det gjør at jeg går rundt og bekymrer meg og nesten ikke sover. Jeg er så forferdelig lei meg og rådvill. Magesmertene kan flytte seg og oppleves takvis, i blant tar jeg to paracet. De dagene jeg har følt meg bra og turt å spise litt ekstra har jeg blitt øm under ribbein på høyre side. Avføringsprøve/tarmprøver var normale, blodprøver av lever og galle var ok, ultralyd var fin og ved gastroskopi i fjor sommer fant de ingenting. (jeg var litt plaget da også) Lege sa at vi nå skulle begynne på scratch med 40 mg nexium daglig i fire uker, og at jeg skulle spise normalt og prøve meg frem. Testet med en baguett med ost,skinke og løk etterpå, noe jeg ikke har spist på flere mnd, og fikk ekkel følelse i svelget og vondt i magen. Tok en nexum for et par timer siden, men bølgene er like ille. Tar det noe tid før nexium virker?
I tillegg raper jeg en del og får en del ubehag før avføring, men opplever at det blir bedre når jeg får kommet meg på do.
Har du noen tanker til meg?

Hilsen fortvilet jente

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. mars 2014, klokken 17:57

Kan brenningen i magen være magekreft?


Statistisk sett er dette lite sannsynlig. Det er så lite sannsynlig at det er bred enighet om at man godt kan gjøre et behandlingsforsøk slik som legen din gjorde først. Så spørs det da, hva man gjør senere, om det ikke hjelper. Dere må ihvertfall være sikre på at utløsende årsak er forsøkt fjernet. Det er i den sammenheng hovedsakelig tre grunner til betennelse/sår i magen og det er stress, betennelsesdempende medikamenter av typen NSAIDs (ibux, voltaren, ibuprofen etc) og magesårbakterien.


Benytter du NSAIDs er dette antakelig grunnen til at du har vedvarende plager. Har dere tatt blodprøve for magesårbakterien? Jeg regner i grunnen med at de i det minste tok prøve etter den under gastroskopien. Har du denne må den behandles med antibiotika. Hvis ikke vil brenningen (betennelsen) hele tiden returnere.


Statistisk opptrer det 500 nye tilfeller av magekreft i Norge hvert år. 63% av dem er menn og gjennomsnittsalder for når diagnosen stilles er 75 år.


Symptomer på magekreft er i lik de du opplyser om (brenning, svie, vekttap, redusert matlyst), men dette er også symptomer på bare betennelse. Dine symptomer er i seg selv ingen grunn til bekymring.  Et vekttap på 15 kilo synes jeg derimot er mye selv om noe vekttap også ses ved magekatarr (betennelse i magen). Hva er forresten blodprosenten din? Er den lav øker nødvendigheten av å få tatt en ny gastroskopi desto mer. Du har jo ikke hatt blod i avføringen på testene, så hvorfor skulle i så fall blodprosenten være redusert? Sjekk blodprosenten om den har gått ned. Ikke bare om den er utenfor (under) referanseområdet, men om den har gått ned fra den verdien du pleier å ha. Dere kan gjerne ta senken også (SR/senkningsreaksjonen). Er den normal er alvorlig sykdom lite sannsynlig. Er den over 70, eller spesielt over 90 så bør man gjenta prøven, og hvis fortsatt høy, lete etter årsak.


Magekreft er svært uvanlig hos dem under 44 år. Derfor forsøker man ofte syrehemmende behandling først.


Jeg må igjen få lov til å gjenta at sannsynligheten for magekreft er svært lav med tanke på din alder på den ene siden og ikke minst med tanke på at gastroskopien var normal i fjor. Med mindre det var en uerfaren lege som gastroskoperte deg uten assistanse av en mer erfaren lege, så skal gastroskopien og vevsprøvene som tas samtidig oppdage så godt som 100% av alle magekreftene. Men siden symptomene har tiltatt og du ikke har effekt av syrehemmer kan det være aktuelt å gjenta undersøkelsen. CT og andre bildeundersøkelser blir først aktuelt om diagnosen stilles og da tas bildene for å lete etter spredning og for å sjekke hvor stor svulsten er.


Symptomer på langtkommen magekreft er smerter midt i ryggen, blodig oppkast, gulsott, pågående vekttap og fortsatt fallende blodprosent.


Magekreft er vanskelig å oppdage. Det er vesentlig at den oppdages så tidlig som mulig. Ut i fra det jeg leser her oppfatter jeg det ikke som sløseri med ressursene om man tar et CT av magen for å utelukke magekreft selv om du har en alder som tilsier svært liten sannsynlighet for dette. Det er spesielt vekttapet på 15 kilo på 2 måneder som gjør meg litt betenkt.


Magekreft oncolex  


Figuren er kanskje ikke så enkel å forstå fullt ut, men den viser deg ihvertfall at diagnosen sjelden stilles i din alder. Det er først etter 44-års alder vi ser en stigning i påvisningen av magekreft.


Magekreft oppdages sjelden i tide


Problemet med magekreft er at den gir få symptomer på det stadiet den ennå kan kureres. Det beste er derfor å forsøke å unngå ting som øker sannsynligheten for å få magekreft slik som kronisk infeksjon med magesårbakterien og røyking. Sterkt saltet eller røkt mat og animalske produkter kan også disponere. Man tror også at arv kan disponere noe. Grønnsaker og antioksidanter beskytter.


Du hadde gastroskopi som var normal i fjor og jeg ville derfor blitt svært overrasket om en magekreft skulle være årsaken til plagene og vekttapet ditt nå. Da burde kreften vært så stor at det ikke skulle være mulig å unngå å se den i gastroskopet.


Man kan ikke vente med å ta gastroskopi til man kjenner lymfeknutespredning eller kul over magen. Skulle det da være kreft har den allerede rukket å spre seg. Magekreft må oppdages før den lar seg påvise på en vanlig kroppslig undersøkelse på en helsesjekk. Legen din har gjort helt rett ved å bestille gastroskopi. Uten vekttap er det mange som også hadde avventet å bestille gastroskopi.


Når det gjelder skjoldbruskkjertelen ser jeg ingen sammenheng med dette og magen. Det er imidlertid en god ting at øre-nese-halslegen ikke har funnet noe. Det er ingen grunn til bekymring. Snarere beroligelse. Da dreier det seg sikkert om irritasjon fra syre, anspente stemmebånd eller en lett forstørret skjoldbruskkjertel. Men jeg synes nå dere skal ta en ultralyd av skjoldbruskkjertelen for å bekrefte/avkrefte om det er et struma du kan ha.


Sammendrag:


Ut fra hva jeg leser kan det virke aktuelt å måle blodprosent og blodprøve for magesårbakterien (Helicobacter pylori), senken (SR), ta en ny gastroskopi og en ultralyd av skjoldbruskkjertelen. Eventuelle NSAIDs må kuttes ut. Alt vil sannsynligvis vise seg å være normalt. I så fall du rette opp livsstilsfaktorer som eventuell overvekt, røyk, kaffe, stress etc. Jeg vet ikke noen ting om disse tingene når det gjelder deg så ta oppfordringen med en klype salt, men vi ser det så ofte (!) at folk leter og leter etter behandling på symptomer som skyldes feil livsstil og ødelegger mye av livskvaliteten pga frykt for bl a kreft. Det er overraskende at mange av oss går gjennom den ene måneden, ja året, etter det andre på slik leting uten engang å gjøre et forsøk på livsstilsendring i samme tidsrom. Finner dere intet så du altså gjøre helomvendinger der du kan. Unnskyld pekefingeren, men symptomene dine er så vanlige i befolkningen og det er så mange som leter etter enkle løsninger for å slippe å endre livsstil.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon