Kan man alltid ta 7 aktive piller om man glemmer en p-pille, så er man trygg?

Innsendt spørsmål

Hei :)

Jente på 20 år her. Bruker Marvelon p-piller og har noen spørsmål rundt dette.

1. Dersom man glemmer piller, er man da helt sikker når man har tatt 7 piller på rad igjen? er man da sikker i sukkerpilleuka også?

2. Dersom man glemmer fler piller i løpet av et brett, er man da også sikker etter man har tatt 7 piller på rad igjen? ­er man sikker i sukkerpille uka da?

3. Eksempel: dersom man glemmer pille 20 på ett brett også begynner rett på nytt brett, uten å ta sukkerpiller.. så glemmer man også pille nr 1 på det nye brettet...
er man da sikker når man har tatt 7 piller på rad igjen da? altså kan man da ha samleie på pille nr 9, uten å bruke tilleggsprevensjon? er man da sikker så man ikke blir gravid?

Er man da også beskyttet fremover etter pille nr 9? lettere sakt, er man beskyttet ut resten av brettet, tilogmed i sukkerpille uka? kan man ha samleie uten tillleggsprevensjon?

4. Er regelen så enkelt som at dersom man glemmer piller, så må man ta hele 7 piller på rad igjen, så er man sikker og kan ha samleie uten tilleggsprevensjon? og er trygg i sukkerpille uka også?

Kan man altså ha samleie etter 7 dager med piller på rad... kan man da ha samleie helt sikkert uten tillegsprevensjon? eller bør man vente noen dager til, eller er man helt sikker etter 7 dager med piller på rad?

Er man da også sikker i sukkerpille uka?


Hilsen jente 20

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 12. desember 2013, klokken 19:26

P-piller med mer østrogen tåler større forglemmelser


Hva man gjør etter å ha glemt en p-pille avhenger av hvilket merke p-pille man bruker og når i syklusen pillen ble glemt. Man deler p-pillene inn i to grupper avhengig av hvor mye østrogen de inneholder. Ingen av produsentene ønsker imidlertid å si at deres piller inneholder en høy konsentrasjon av østrogen, derfor kalles gruppene for piller med lav dose østrogen og piller med ekstra lav dose østrogen. Denne inndelingen er i grunn ærlig nok, fordi ingen p-piller inneholder så høy dose med østrogen at de ikke kan tas i mange år. Det er noe annet med piller som man tar mot overgangsplager. Det er piller med så mye østrogen at de ikke skal tas lenger enn 5 år.


Det er fordeler og ulemper med å ta p-piller med lav dose østrogen i forhold til å ta piller med ekstra lav dose østrogen. Dersom man får bivirkninger av pillene (hodepine, kvalme, redusert sexlyst, vann i kroppen eller brystspreng etc) er det best å bruke ekstra lavdosepiller. Dersom man ikke er plaget av bivirkninger kan man godt bruke piller med større dose østrogen (de såkalte lavdosepillene) siden disse kan forårsake enda mindre blødningsfortyrrelser hos de som er plaget med det og de tåler dessuten større forglemmelser.


Marvelon er p-piller med lav dose østrogen. Pillene inneholder altså mer østrogen enn ekstra lavdosepillene og tåler større forglemmelser enn dem.


Hva skjer om du glemmer 1 p-pille?


Hvis du glemmer 1 ekstra lavdosepille (Loette, Yasminelle, Yaz eller Mercilon; inneholder 20 mikrogram østrogen), eller 2 lavdosepiller (Marvelon, Diane, Yasmin eller Microgynon; inneholder 30 mikrogram østrogen): Det er det samme når i syklusen pillen(e) er glemt. Ta den (sist) glemte tabletten snarest og den neste tabletten til vanlig tid selv om det betyr at du må ta dem samtidig. Dere behøver ikke å benytte kondom, avstå fra sex eller benytte nødprevensjon for å forhindre graviditet, men er trygg.


Hva skjer om du glemmer 2 p-piller?


Legg merke til at om du bruker p-piller med litt høyere dose med østrogen (de som kalles lavdose p-piller) så tar det lenger tid før østrogenet forsvinner etter at du glemte p-pillen slik at du faktisk tåler å glemme 2 piller før du må gjøre noe mer enn det som står over. Når det gjelder Marvelon som du bruker kan du glemme 2 piller uten å måtte foreta deg andre ting enn å huske å ta den sist glemte p-pillen så snart du husker det, og den neste til vanlig tid. Det betyr ingen ting om du ikke kommer på at du glemte pillen før du skal ta den neste pillen til normal tid. Da tar du dem samtidig: Den sist glemte pluss den du skal ta som planlagt. Glemmer du to eller flere skal du ikke ta mer enn akkurat den aller siste som du glemte. Du skal med andre ord ikke aldri ta flere enn 2 samtidig.


For at det skal være nødvendig å måtte ta 7 aktive piller på rad så må en Marvelonbruker (30 mikrogram østrogen) glemme 3 piller. Da skal du ta den sist glemte pillen så snart du husker, deretter den til normal tid, og i tillegg unngå (ubeskyttet) samleie inntil du har tatt 7 aktive piller. Dersom det på grunn av at pillebrettet er slutt og du må over på sukkerpiller eller ha opphold så skal du hoppe over sukkerpillene eller oppholdet denne gangen. Du nemlig ta 7 aktive piller på rad for å forhindre graviditet. Du må nemlig bygge opp østrogennivået igjen.


Det spiller en rolle hvor på brettet den glemte p-pillen tilhørte


Når en av de glemte pillene tilhører en av de første 7 p-pillene på brettet (første brettuke, dvs pille nr 1-7) så kan du ha blitt gravid dersom du hadde samleie i perioden: 3 dager før til og med 7 dager etter den dagen du glemte pillen. Glemte du pillen en onsdag må du ta angrepille dersom du hadde samleie i perioden mandagen før til og med onsdagen etter. Dersom du ikke hadde samleie i denne perioden behøver du ikke å ta angrepille. Angrepillen bør tas så snart du husker det, helst innen 12 timer. Norlevo og Postinor er uten resept. EllaOne med resept.


Når en av de glemte pillene tilfører tredje brettuke (pille 15-21) skal du heller ikke ta sukkerpiller eller ha opphold, men gå rett på neste brett med aktive piller. Når du ikke tar juksepiller (sukkerpiller) eller har opphold så får du heller ingen menstruasjon. Det er normalt og ufarlig. Det er blant annet slikt man kan gjøre med helt vanlige p-piller dersom man for eksempel skal til Syden på badetur, eller på hyttetur etc., akkurat når man får menstruasjonen. Da hopper man bare over juksepillene/oppholdet og begynner rett på neste brett. Da får man ingen menstruasjon den syklusen.


Disse anbefalingene er fra Verdens Helseorganisasjon. Det finnes ingen sikre data for sikkerheten til p-piller dersom de glemmes to sykluser på rad. I slike tilfeller er det nemlig anbefalt at man ser seg om etter en annen prevensjonsform. For sikkerhets skyld bør du gå frem som om du har glemt to Marvelon (to lavdosepiller) i denne andre glemte syklusen selv om du bare har glemt én, for å være sikker.


LES OGSÅ: Dette gjør du når du glemmer p-pillen


Konklusjon 1. Spørsmålet ditt er kanskje om man heller ikke bare alltid kan ta 7 aktive piller på rad og heller bare glemme disse kompliserte huskereglene?

  • Det vil alltid fungere å ta 7 aktive piller på rad, men husk å ikke stoppe å ta aktive piller selv om du kommer til sukkerpillene eller opphold i brettet. Du skal fortsatte å ta aktive piller. Det betyr at du må starte på neste brett. Du får ingen menstruasjon den syklusen. Neste menstruasjon vil derfor også komme en uke tidligere enn det du er vant til.

  • I tillegg må du huske på dette med angrepille dersom du hadde ubeskyttet samleie i perioden 3 dager før til 7 dager etter, beregnet i forhold til den dagen du glemte pillen og den glemte pillen var en av de syv første.

  • I tillegg må du huske på, dersom en av de glemte pillene var 15-21 (tredje brettuke) å gå rett på neste brett og ikke ha opphold eller ta sukkerpiller den gangen.

  • Det er altså ikke alltid man skal ha sukkerpilleuke. Man får ikke sukkerpilleuke dersom en av de syv aktive pillene faller på sukkerpilleuken, eller dersom en av de glemte pillene tilhørte 15-21 på brettet. 2. Dersom du glemmer flere piller så må de glemmes etter hverandre for at man skal kunne bruke disse reglene fra Verdens Helseorganisasjon. Glemmer man flere ganger i en syklus og det ikke er glemt på rad så bør man ikke ha ubeskyttet samleie igjen før man er sikker på at man har fått en skikkelig menstruasjonssyklus igjen. Glemmer du 2 Marvelon skal du bare ta den sist glemte så snart du husker det, og den neste til planlagt tid, selv om det betyr at du må ta to samtidig. Du har altså litt mer å gå på med tanke på forglemmelser siden Marvelon er en av de pillene som har litt mer østrogen i seg. Det blir aldri nødvendig å vurdere kondom (hvis fast partner) eller angrepille ved "bare" 2 pilleforglemmelser med Marvelon eller andre p-piller med 30 mikrogram østrogen i seg. Det blir heller ikke aktuelt å tenke på å ta aktive piller i stedet for sukkerpiller eller opphold. Du er med andre ord trygg i sukkerpilleuken dersom du glemmer 2 Marvelon, samme når du glemmer dem, så lenge de er glemt på rad. De som derimot glemmer 2 ekstralavdose p-piller må følge programmet med 7 aktive piller på rad og vurdere angrepille avhengig av når de hadde samleie, og dessuten ha opphold for sukkerpiller om en av de glemte tilhørte 3. brettuke.

 3. Her er det altså snakk om å glemme piller to sykluser på rad. Her anbefales det å vurdere annen prevensjonsform. Dette er en type forglemmelser som ofte rammer mennesker som ikke lever regelmessig. Kanskje arbeider de turnus, de reiser mye eller er kanskje litt distré. Kanskje har ikke østrogennivået bygget seg tilstrekkelig opp igjen til å tåle en ny forglemmelse. Det har bygget seg nok opp igjen for å forhindre graviditet så lenge pillene huskes, men når de glemmes igjen allerede neste syklus så kanskje nivået faller så mye at man kan bli gravid. I slike tilfeller bør man sannsynligvis:

  • Ta angrepille dersom forglemmelsen var i første halvdel av syklusen

  • Fortsette med kondom eller avstå fra ubeskyttet samleie til en sikker menstruasjon har oppstått.

  • Vurdere en annen prevensjonsform, f eks p-ring, p-plaster eller p-stav. Eventuelt spiral dersom man har fått de barna man ønsker.

  • Kanskje synes du dette svaret er litt uklart, men det er fordi man ikke skikkelig vet hva som skjer når det glemmes to sykluser på rad. Alle forholdsregler bør derfor følges. 4. Dette er svart på i spørsmål 1. Det er altså ikke greit. Man må vurdere om det skal tas angrepille også (samleie 3 dager før eller 7 dager etter dagen man glemte pillen), om den neste sukkerpilleuken skal hoppes over (hvis en av de glemte pillene var i tredje brettuke, dvs nr 15-21). Dessuten skal det benyttes kondom så lenge de aktive pillene tas. Den sikre regelen du derfor er ute etter er: Ta angrepille, syv aktive piller på rad og hopp over sukkerpillene den syklusen. Dette er universalregelen som virker alltid, så lenge vi snakker om bare én syklus hvor piller glemmes og pillene glemmes på rad.


Dersom du sammenlikner disse rådene med pakningsvedlegget til Marvelon så vil du se at pakningsvedlegget har litt strengere regler for sikkerhets skyld.


 


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon