Kan man bli følsom mot alkohol og kaffe etter hjerteinfarkt?

Innsendt spørsmål

Hei! Jeg er en 63 år gammel mann som har hatt et hjerteinfarkt og fikk innsatt stent i to blodårer i hjertet for drøyt en måned siden. Rent fysisk er jeg i fin form og får intet ubehag ved fysisk aktivitet. Tvert i mot blir jeg ikke like tungpustet som før. Problemet er imidlertid at jeg tidvis får smerter i brystet og i halsen som ligner symptomene på infarktet. Jeg har forsøkt å se et mønster når smertene kommer, og tror jeg har funnet ut at de kommer etter at jeg har drukket rødvin. Kaffe ser også ut til å muligens ha samme effekt. Jeg var inne på sykehuset til overvåking og EKG ved et tilfelle da smertene var ganske ikke, men de fant ikke noe galt, og hjertet mitt var «sprekt» som legen sa. Er det vanlig at man kan bli sensitiv overfor f eks kaffe og rødvin etter et infarkt?

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 27. november 2019, klokken 01:36

 Hei.


Takk for spørsmål.


Du  har vært på hjerteovervåkning, forstår jeg, ved en anledning du opplevde denne typen bryst- og halssmerter, uten å ha vært funnett noe galt med hjertet


Det er ikke kjent elle nevnt i faglitteratur noe hjerrte-følsomhet mot rødvin  (eller annen alkohol) og / eller kaffe etter hjerteinfsrkt.


Dissse to elementene gjør meg tro at de smertene du kjenner nå, etter infarktet, er ikke forårsaket av hjerteproblemer. Hadde det vært det, hadde de funnet det ut på hjerteovervåkning.


Ut i fra din historie, skal jeg tro at de er smerter med opphav i magesekk og spiserør. De kan oppleves nok så likt angina, som er smerten du hadde opplevd ved infarkt.


Det som jeg regner med å være nytt nå, bør være medisinene du får etter infarkt. De fleste blir behandlet med en kombinasjon blodfortynnende - som regel Albyl E (Acetylsalisylsyre) og Plavix (Clopidogrel) eller liknende.


Begge de to blodfortynnende disponerer til små, oftest ikke merkbare blødninger i  de minste blodkarene i hinnen i magesekk, mulig også spiserør. Sjansen for å få slik blødning øker ved inntak av mat / drikker som hever syreproduksjon i magesekken (alkohol, kaffe, te, sterk mat, brus). Smertene knyttet til dette kam.oppleves veldig like angima smerter.


Dermed, tror jeg at det kan være høyt sannsynlig at dette er det du opplevver.


Mitt råd, som følge, er:


Å forsøke å unngå / redusere drikkene du opplever å gi deg smerter, samt sterk mat.


Å ta en kontroll hos fastlege, gjerne med dosering av hemoglobin (såkalt blodprosent), eventuelt hemofec (en hurtig test av avføring som kan spore opp usynlige, små blødninger i mage-tarmkanalen).


Å stille fastlegen spørsmål om indikasjon for å starte på syredempende medisiner, minst det første  året, når en tar dobbel blodfortynnende medisinering. En slik behandling kan redusere riikoen for irritasjon / blødning i magesekk og, eventuelt, spiserør, samt redusere eller fjerne plagene.


Håper å ha funnet de høyst sannsynlige forklaringene på dine plager og å ha lagt dem forståelig fram. Hvis fortsatt uklarheter, velkommen med nye spørsmål.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon