Kan man få myokarditt (betennelse på hjertet) etter kyssesyken?

Innsendt spørsmål

­Hei
Nå har jeg blitt dømt nord,sør og øst i mange måneder over at jeg er hypokonder. Fant ut igår at jeg har hatt eller har forsåvidt Mononukleose hos privat helseforetak. Nå har jeg skrevet til deg tidligere en del ganger, med mine gjenntatte symptomer som er en hvile puls på 100. vondt i brystet, tungpust i perioder,illinger i venstre arm, hjertebank anfall med rask helt sinnsyk vondt hjertebank som jeg har målt til 150. Utenom dette ved pulsmåling har pulsen min gått fra 98 til 102 til 110 til 99 igjen utenom en gjevn pulsoppgang. Utenom dette har jeg slitt veldig med båtsvimmelhet, ekstrem utslitthet, gått ned 8 kg. tok ultralyd, arb i februar, tatt ekger gjevnt over frem til nå på legevakta da jeg virkelig har fått anfall med hjertebank som ikke har blitt fanget opp. De har ikke funnet noe har hatt 2 x lett st depresjon tidligere. tatt 3 troponint gjennom 1 måned nå som har vørt negativ. lytting på hjertet har vørt normalt. Min stlrste frykt fra dag 1 har vært myokarditt og jeg er så ei av at de på legevakta sier det ville vist seg på ekg, når baåde du og jeg vet at disse karditt sykdommene ikke trenger det. Ettersom jeg er så dårlig som jeg er så svimte jeg av utenfor legevakta for 2 dager siden, kom inn, nytt ekg, alt var bra, fikk beskjed om at de ikke kunne hjelpe meg.

Ettersom jeg tydligvis har hatt rett hele veien med at noe ikke var rett, der jeg har blitt dømt som hypokonder av dps osv, så er jeg fortsatt redd for myokarditt, ettersom jeg får så sterke symptomer. Mennesker har jo dødd av denne kyssesyken som i hjerestans osv. Men jeg kommer ingen vei med bekjymringene mine og jeg blir jo ikke tatt inn for å utelukke dette.

Vet ikke hva jeg skal gjøre, nekter å bli en helsetabbe når jeg gått med symptomene mine over 7-8 måneder og ikke bli trodd, og blitt kalt hypokonder. Selv hvor dårlig jeg er så kommer jeg ingen vei før jeg faller om virker det som.... Hvordan gå frem? Hvordan er prognosene med kyssesyken? og ved smitting til hjertet?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. juli 2013, klokken 22:24

Det er sant at de virusene som gir mononukleose (kyssesyke) også kan gi myokarditt (betennelse på hjertet), men det er ikke vanlig. For å stille diagnosen myokarditt kreves det at både A (pkt 1, 2 eller begge) og B (minst ett av punktene) tilfredsstilles.


A

enten 1) at man har gjennomgått en infeksjon de siste dager eller uker med et virus eller en bakterie som er kjent for å kunne gi myokarditt senere, eller 2) har symptomer som hjertebank, brystsmerter, besvimelse eller tungpust.


B

1) Man ser orandringer på EKG (det ses ikke alltid)

2) Man har forhøyede hjerteenzymer (troponiner)

3) Man ser redusert pumpefunksjon på ultralyd eller MR.


Du har nå fått påvist et virus som man har sett har gitt myokarditt hos enkelte. Kriterium A er derfor oppfylt. For å stille myokardittdiagnosen kreves nå at du kan svare ja på ett av punktene under B. To av dem, EKG og troponiner har det allerede blitt svart nei på. Dersom du heller ikke på ultralyd eller MR eventuelt


Det heter seg at myokarditt er underdiagnostisert, dvs at det sannsynligvis er flere som har eller har hatt det enn det man klarer å fange opp. Det heter seg også at man skal tenke at myokarditt kan være sannsynlig hos unge menn med hjertebank. Jeg ville derfor henvist deg til ultralyd av hjertet for å kunne sette to streker under svaret. Er de usikre under ultralydutførelsen sender de deg på MR i stedet. Er de fortsatt usikre kan de ta vevsprøve av hjertet og da er det greit å ha tatt et MR allerede siden myokarditt/hjertebetennelse kan være spredt. Dvs at MR viser hvorfra man skal ta vevsprøven. La det være sagt at det er sjelden nødvendig eller ønskelig å ta vevsprøve fra et hjerte.


Prognosen ved myokarditt er som regel god og mange blir bra av seg selv, og ofte uten å vite at man har hatt det. Andre igjen kan utvikle hjertesvikt eller dø en plutselig død av hjerterytmeforstyrrelse.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon