Kan man ha hjerteinfarkt når EKGet er normalt?

Innsendt spørsmål

­­­var på legevakta lørdag og tok EKG men dem fant ikke noe galt med hjerte.skal jeg stole på det

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. april 2016, klokken 12:15

Det er ikke alltid et hjerteinfarkt synes på EKG. Disse typer hjerteinfarkt kalles NSTEMI (uttales non-STEMI), og betyr "ikke ST-elevasjonsinfarkt", som igjen betyr at enkelte hjerteinfarkt ikke gir endringer i ST-delen av EKGet.


Se hva jeg mener her.


Man kan med andre ord ikke stole på EKGet alene når det gjelder å diagnostisere et hjerteinfarkt. PAsientens symptomer pluss blodprøve er minst like viktige. Brystsmerter eller magesmerter som utløses av fysisk aktivitet skal føre til mistanke om hjertesykdom og at det i tillegg til EKG tas en blodprøve som tester om det er stress på hjertet. Blodprøven som tas kalles troponin, og dersom den er økt er det hjerteinfarkt selv om EKG er normalt. Hjerteinfarkt med normalt EKG kalles altså NSTEMI og avsløres av blodprøven troponin. Spørsmålet er derfor: tok de troponin blodprøve? Var den normal er du trygg.


Man kan også ta blodprøve i etterkant, enten hos fastlegen eller legevakt/sykehus.


Det er enkelt å avsløre hjerteinfarkt, slik at dette er nok utelukket etter besøket ditt på legevakten. EKG oppdager også andre sykdommer i hjertet, slik som betennelser og rytmeforstyrrelser, forstørret hjerte etc, så det er mye som er utelukket her, men for med sikkerhet å utelukke akkurat hjerteinfarkt så må man ta blodprøven troponin.


Når det gjelder angina så er EKG-forandringene bare forbigående. Angina er jo forstadiet til et mulig senere hjerteinfarkt, slik at hat du brystsmerter ved aktivitet men EKG og troponin er normale bør du henvises til spesialist som kan ta EKG mens du er under aktivitet (sykkelbelastningstest). Slår denne ut, dvs viser den trange trange blodårer, skal de henvise deg til kontrastundersøkelse av hjertets blodårer for å sjekke om blodårene virkelig er trange eller ikke. Er de det må de blokkes ut eller det må legges blodåre (fra benet f eks) rundt det trange området (om de ikke kommer til med utblokkingsutstyret).

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon