Kan man smittes av rabies etter kattekloring?

Innsendt spørsmål

­Har akkurat kommet hjem fra Tyrkia (Side) Vi var ofte på en restaurant og spiste der, og de hadde en katt som gikk rundt blant gjestene. Katten hoppet opp på meg mens jeg spiste. Tenkte ikke videre over det da, men oppdaget et veldig lite punkformet sår på leggen noen dager etter og begynte å bli bekymret for dette med rabies. Da jeg er usikker på om dette kan komme fra kattens klør uten at jeg har lagt merke til det. Katten virket normal og den gjorde det en halv uke etterpå også når vi var der siste gang. Trenger jeg å få rabiesvaksine?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 09. juli 2013, klokken 09:43

For å få rabies må man bites av det smittede dyret, eller det smittede dyret må slikke deg i et åpent sår. Rabiesviruset overføres altså med dyrespytt. Fo øvrig kan det ta halvannen uke før et smittet dyr selv dør, men før dette ligger det sykt noen dager også. Det ville være besynderlig uflaks om dyret var i en fase hvor det var smittet, men selv ikke rukket å bli synlig syk og i tillegg rekke å smitte deg gjennom bitt eller slikking i åpent sår. Syke dyr biter lett og det er derfor man må holde avstand til spesielt synlig syke dyr i land med rabiesfare. De synlig syke dyrene er dessuten de som er mest smittsomme.


Blir man bitt, eller slikket i åpent sår, skal såret renses umiddelbart og man skal søke lege så man for rabiesvaksine. Vaksinen skal gis så snart som råd er siden den bruker 10 dager på å begynne å virke.


Det er nesten aldri aktuelt å vaksinere personer som bare skal på ferie som turister i land med rabiessmitte.


Mennesket som blir bitt utvikler ikke selv symptomer før etter noen uker, omkring en måned til halvannen, noen ganger først etter mye lenger tid.


Utifra det du forteller høres det ikke nødvendig ut med rabiesvaksine, selv om katten var den som forårsaket såret ditt. Rabies smitter gjennom spytt.


Fotolia 23311686 xs


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon