Kan morgenstivheten og leddplagene mine skyldes leddgikt eller Bekhterevs?

Innsendt spørsmål

­Jeg har vært mye plaget med nakke/skulder-vondt. Tidligere mr-undersøkt, og kun funnet noe slitasje(6. 7. virvel??). Går en gang i uka til psykomotorisk fysioterapi. Vedlikeholdsbehandling vil jeg si...De siste par månedene har skulder vært verre. Har en "flakk" som sitter litt til venstre for midten ved venstre skulderblad. Har blitt undersøkt i fht skulder, og fått "go" for å svømme, da det kun er muskulært. Smertene varierer, men kjennes ved all hodebøy/snu. Om jeg bøyer eller snur på hodet så forverres altså smerten.
For et par uker siden begynte jeg å føle nummenhet i pekefinger på venstre hånd. Pekefinger ytterst ca fra midterste ledd og ut "sover". Kjenner litt prikking i tommel og langefinger også, men pekefinger er definitivt verst. Har dette noen sammenheng??
Kan i tillegg nevne at jeg generelt føler meg stiv i kroppen - særlig om morgenen. Så stiv i ryggen at det er vanskelig å kle på sokker og undertøy om morran. Ha nevnt dette for både lege og fysio, men de bryr seg ikke om det. For meg føles det ikke riktig å ha en så "gammel kropp". Jeg går turer hver dag (har hund) og prøver å få trent litt i tillegg til det. Jeg har også veldig vonde og stive fingerledd - og har tatt prøver i fht leddgikt uten at det er funnet noe. Dette har vart i mange år, men blitt verre de siste par årene. Vondt når jeg vrir opp kluter f.eks, og jeg føler meg "svak"; vanskelig å skru av syltetøylokk etc. Kan noe av dette ha sammenheng - og hva bør jeg gjøre? Bare finne meg i det??

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 29. desember 2011, klokken 06:26

Hva kjennetegner leddgikt?


Flere av symptomene du nevner kan ha sammenheng med en eller annen form for gikt, men ikke ha det. Spesielt morgenstivheten, og om den varer utover en time før den mykner opp, og det at du har redusert gripekraft (vanskelig å vri opp kluter og få opp lokk) kan peke i retning av henholdsvis Bekhterevs sykdom (morgenstivheten) og leddgikt (redusert gripekraft). Men det er ikke nok å ha disse symptomene for å kunne stille diagnosen. For eksempel kan dette like gjerne dreie seg om slitasjegikt, fibromyalgi eller generell overbelastning.


Leddgikt har røde og varme ledd i tillegg til at de er hovne og gjør vondt


Når det gjelder leddgikt kreves det at man ser at leddene er røde og kjennes varme ut i tillegg til hevelsen og smerten du kjenner. Selv om det er utslag på giktprøvene så er det ikke alltid man setter diagnosen leddgikt uten at det kan ses giktrammede ledd; altså røde, hovne, vonde og smertefulle ledd som er vonde å bevege. For leddgikt sitt vedkommende begynner sykdommen gjerne i små ledd og på begge sider av kroppen. Ytterleddene på begge hendenes fingre for eksempel. Veldig mange er plaget med smerter og hevelse i leddene og plager som forverres under bestemte værforhold, men uten synlig rødme og hevelse og samtidig utslag på hurtigsenken (CRP) så er det sjelden utslag på giktprøvene.REVMATISK LEDDGIKT: Uttrykket leddgikt betyr bare at det er betennelse i leddet. Betennelsen kan skyldes infeksjon med en bakterie (infeksiøs artritt med rødt, hovent, varmt og smertefullt ledd og påvirket allmenntilstand: En tilstand som krever akutt innleggelse), autoimmun sykdom (revmatisk leddgikt, polymyalgi, polymyositt...) eller en irritasjon (som ved artrose/slitasjegikt). Ved artrose er leddene nokså symmetrisk forstørrede og kan ha knuter. Ved ødeleggende giktformer som krever behandling med cellegift, kortison eller antibiotika er leddene røde, varme, hovne, smertefulle og har redusert bevegelighet, allmenntilstanden kan være påvirket (feber, trett, slapp...) og CRP og/eller SR ("hurtigsenken" og "senken") er forhøyet. Langtkommen ubehandlet revmatisk leddgikt fører til leddforandringer som på bildet over.
Ta hurtigsenken i en dårlig fase - leddgikt veksler mellom gode og dårlige perioder


Dersom det viser seg å være utslag på giktprøvene uten at vedkommende har røde og varme ledd og har forhøyet senkning så er giktprøvene vanskelige å tolke. Da får man gjerne beskjed om å ta nye prøver hos fastlegen i en fase hvor leddene er røde og varme i tillegg. Dette er svært frustrerende for veldig mange, men det er tross alt godt så lenge man ikke får diagnosen leddgikt. Leddgikt er en autoimmun sykdom, dvs at ens eget immunsystem angriper leddene og ødelegger disse. Behandlingen består i å dempe immunsystemet og dette må gjøres med medisiner med mange potensielle bivirkninger. Vær derfor glad så lenge du ikke har fått denne diagnosen. Dersom legen er i tvil om diagnosen så henvises du til revmatolog (spesialist i ledd og bindevevssykdommer). Revmatologen kan ta ultralyd av leddene i tillegg. Dette øker sjansen for å oppdage leddgikten tidlig.


Det er viktig å oppdage leddgikt tidlig, men uten sterk nok mistanke eller at gikten går i arv i familien er det unødvendig å henvise til revmatolog.ARTROSE (SLITASJEGIKT): Slitasjegikt skyldes at brusken i leddene har blitt slitt ned etter overbelastning eller skade. Dette fører til at ben møter ben som i sin tur forårsaker benutvekster i midt- og ytterledd av fingrene i tillegg til betennelse inne i leddene. Betennelsen er ikke ødeleggende på samme måte som leddgikt og behandles med betennelsesdempende og ikke cellegift eller kortison.


Hvordan oppdages Bekhterevs?


Røntgen av bekkenet ved Bekhterevs sykdom


Når det gjelder morgenstivheten din derimot så kan det være på sin plass å ta et røntgen av bekkenet. Røntgen av bekkenleddene kan påvise Bekhterevs sykdom, men ofte ikke før sykdommen har fått herje en stund; omkring fem års tid. Det tar tid før immunsystemet klarer å skade bekkenleddene såpass at det synes på røntgen, men allikevel er det dette funnet man går og venter på for å kunne sette diagnosen. Tar man røntgen av bekkenleddene før symptomene har vart i fem år kan det tenkes man bør ta et nytt røntgen når fem år eller mer har gått. 


Blodprøven HLA-B27 og Bekhterevs sykdom - kun negativt prøvesvar gir informasjon


I tillegg tas det en blodprøve som kalles HLA-B27. Det er nesten ingen av dem som har Bekhterevs som ikke er positive for HLA-B27. Dersom du ikke er HLA-B27 positiv kan man nesten utelukke at du har denne sykdommen. Denne blodprøven hjelper oss med andre ord bare om du er negativ for den. Er du positiv for den sier den ikke så mye, siden mange som ikke har Bekhterevs også er HLA-B27 positive. Det virker kanskje litt komplisert, dette, men det er altså bare et negativt prøvesvar som gir oss informasjon. Man kan bare utelukke Bekhterevs ved hjelp av denne blodprøven (negativ) og ikke bekrefte den (siden friske også kan være positive).RØNTGEN AV BEKKENLEDD VED BEKHTEREVS SYKDOM: Det kan ta fem år før slike røntgenforandringer synes på røntgen. Dersom den kroppslige undersøkelsen og sykehistorien gir mistanker på Bekhterevs bør man ta MR selv om røntgenbildet ikke viste noe.
Bekhterevs kan ramme mange steder i kroppen


Bekhterevs rammer ikke bare bekkenet. Derfor innebærer en Bekhterevsutredning også måling av blodtrykk, at det tas øyesjekk, måling av omkretsen rundt brystet ditt, bevegelsestester, hjerteundersøkelse (i første omgang lytting på hjertet) og en lungesjekk (i første omgang lytting over lungene). Om bevegelsestestene, brystomkretsmåling og eventuelt andre utslag gir utslag som gjør at Bekhterevs ikke kan utelukkes så kan det tas et MR av bekkenet. MR oppdager leddødeleggelser før et vanlig røntgenbilde. Uten spesiell mistanke er det imidlertid ingen grunn til å ta MR. Viser MR funn som kan være forenlig med Bekhterevs så henvises du til revmatolog.


Ved Bekhterevs er det blant annet senefestene og leddkapslene som rammes av betennelsen (entesitt). Ved leddgikt ( revmatisk artritt) er det selve leddet, dvs innsiden av leddet som rammes av betennelsen.


Hva er forskjellen på Bekhterevs, leddgikt, fibromyalgi og muskulære plager?


Grovt beskrevet: Ved Bekhterevs er hovedplagen stivhet. En stivhet som bedres ved fysisk aktivitet eller blir bedre utover dagen (spesielt når minst en time eller mer har gått) og som forverres ved hvile/inaktivitet.


Stivhet som skyldes muskelbetennelser blir bare verre og verre ved aktivitet eller utover dagen og bedres av hvile.


Fibromyalgi er en kronisk muskel- og bindevevsbetennelse hvor diagnosen settes etter at legen har testet om du har bestemte og mange nok trykkømme punkter på kroppen. Fibromyalgi blir også forverret av fysisk aktivitet, men er allikevel det som har vist seg å være en av de viktigste sidene av behandlingen.


Leddgikt kjennetegnes ved betente ledd (røde og utslag på hurtigsenk i tillegg til hevelsen og smerten) og redusert bevegelighet av de involverte leddene. Ved leddgikt begynner plagene som oftest i små ledd og opptrer i de samme leddene på den andre halvdelen av kroppen (symmetriske utslag).


LES OGSÅ: Leddsmerter. Er det gikt?


Nakkeplager ved bevegelse av hodet


Det at du kjenner plager ved hodebevegelser betyr at det fortsatt er betennelser der. Får du strålende smerter nedetter armen er det nerveinnklemning (prolaps), men MR skal jo hautelukket prolaps og det samme har nok dine behandlere. Det er relativt greit å avsløre et prolaps. Prolaps klemmer på nervene som forlater området. Dersom du skulle hatt et prolaps i det som kalles C6/C7 ville du enten fått smerter som stråler nedetter baksiden av armen og helt ut til den midterste fingeren (dersom prolapset klemmer på C6-nerven), eller bakside av armen og ned til tommel og pekefinger (C7-nerven), eller begge deler (om både C6- og C7- nerven ligger i klem).NAKKEPROLAPS: Prolapset kan klemme på en nerve som går ut fra eller kommer inn til ryggmargen. Symptomene som oppstår avhenger av hvilken funksjon nerven som klemmes av har, men ofte rammes både nerve til muskel (muskelsvakhet oppstår i muskelen som C6 og/eller C7-nerven fosyner), berøring (nummenhet oppstår) og smertesans (smerte oppstår). Dette finner legen eller behandlerne greit ut av.
Når prolaps er utelukket kan det foretas manipulasjonsbehandling. Ikke nødvendigvis "knekking" av en kiropraktor, men lettere manipulasjon som foretas av osteopater, naprapater eller manuelle terapeuter. Dette er behandlingsformer som kombinerer uttøyning i tillegg til mild "knekking"/manipulasjon. De kan også foreta traksjonsbehandling (strekkbehandling). Det kan være at en av virvellegemene dine dras i av en betent muskel. Lett knekking vil få denne muskelen til å slappe av slik at virvellegemet kan gjeninnta sin normale posisjon. Før dette er gjort kan det tenkes dere må strekke, tøye og foreta trykkpunktsbehandling lenge uten at det hjelper raskt nok. I tillegg må du styrke visse muskler for å få tilbake en normal kroppeholdning. En opplæring i kroppsholdninger hører også med.


Prikking i fingrene - karpaltunnelsyndromet


Prikkingen du kjenner i fingrene kan ha sammenheng med det som kalles karpaltunnelsyndrom. Dette er en tilstand hvor det av forskjellige årsaker har blitt for trangt i håndleddet ditt. Trangheten gjør at det klemmes på en nerve som kalles mediannerven og dette kan gi nummenhet i fingrene du beskriver. Dette har ikke sammenheng med nakkeproblemene i så fall. Dersom det blir plagsomt forteller du det til fastlegen din som kan henvise deg til nevrolog for å gjøre en måling av hvordan mediannerven fungerer. Dette er en tilstand som lar seg operere.


KARPALUNNELSYNDROMET: På innsiden av hånden vil du bli nummen i dette om rådet, mens på den andre siden av ånden vil du bare bli nummen i området som du beskriver, dvs fra det ytterste leddet og ut, men i de samme fingrene som avmerket her (det kan variere litt: hos noen rammes også halve fjerde fingeren). En enkel test kan avsløre om det er karpaltunnelsyndrom du plages med: Bøy håndleddet mot underarmen så det skapes en knekk i leddet. Hold den slik i et par minutter. Oppstår det nummenhet, prikking eller smerte i de beskrevne områdene så betyr dette at mediannervven har det trangt der inne i håndleddet.
Konklusjon


Først og fremst synes jeg du bør forsikre deg om at legen og behandlerne har tenkt tanken om dette kan dreie seg om en Bekhterevs sykdom.


Leddgikt er usannsynlig om du ikke har utslag på senken og i tillegg har synlig røde og følbart varme ledd i tillegg. Oppstår dette må dere i så fall ta giktprøver og henvise til revmatolog.


Nakkeplagene bør behandlerne dine klare å ordne opp i og dersom det stadig rykker tilbake til samme plagen mistenker jeg at et virvellegeme står i spenn på grunn av en betent og stram muskel.


Hør med fastlegen din omkring karpaltunnelsyndrom dersom dette forverrer seg og vedvarer.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon