Kan nummenhet i ansiktet være MS?

Innsendt spørsmål

­Hei.
De siste tre ukene har jeg kjent en svak nummenhet i ansiktet. Dette har gjort meg engstelig for om det kan være en alvorlig sykdom som spesielt MS eller noe annet. Hva tenker du?

Nummenhetsfølelsen er svak. Den opptrer som regel på venstre side av ansiktet, men også på høyre side. Noen ganger kjenner jeg det bare i en munnvike eller haken, mens andre ganger beveger/brer den seg oppover mot kinnbena. Nummenheten varer typisk 5-20sekunder for så å forsvinne. Dette opptrer i alt fra 0-5 ganger i løpet av dagen. Siden det ikke kjennes så sterkt, så virker det som at jeg merker det mer de dagene jeg er bevisst og tenker på det og kjenner etter. Noen ganger kan det kjennes ut som at det også påvirker øret og at det blir litt smådotter i øret som kun varer noen sekunder.

Jeg føler meg ellers helt frisk og sterk i kroppen. Med tanke på MS så merket jeg dog en natt(ble vekket av baby) at jeg hadde følesen av at øvre del av magen var veldig varm da jeg tok på dette området, så det var litt rart. Har også merket at jeg har fått mer "floaters" på øynene. Har alltid hatt litt tråder og fluer i synsfeltet, men syns det har blitt litt flere nå den siste tiden. Har også kjent kortvarig muskelverk i legger og ankler som varer i 3-15sekunder for så å forsvinne. Det er meg bekjent ingen i slekten som har MS.

Det skal sies at jeg fikk barn for 9mnd siden. De siste 3-4 månedene har babyen våknet hver 2. til 3. time gjennom hele natten, og da må jeg som regel ta babyen opp, så søvnen er ikke av den beste. I tillegg er babyen tung å bære på, og det er mye dårlig holdning fra min side. Har tidvis vondt i både nakke, skuldre, rygg og bryst pga dette. Ammer fortsatt.

Har tidligere hatt perioder hvor jeg har hatt litt vandrende smerter i kroppen som respons på stress, samt nummenhet i forbindelse med migrene (kun skjedd et par ganger). For seks uker siden ble vi også innblandet i en boligtvist, så det har vært noen opp- og nedturer i det siste rent psykisk pga dette.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. mars 2019, klokken 21:08

 Ja, så det er nok av grunnlag for å få disse symptomene. Det er en betydelig belastning du står i. Alt det du nevner her, bortsett kanskje fra nmmenhetssymptomene, lar seg enkelt forklare ved den belastningen du står i. Ikke trenger belastningen være så sterk heller, for å oppleve slike symptomer. De er veldig vanlige i befolkningen. Det som er helt sikkert er at de ikke er typiske for MS. 


Ms symptomer


 


Nummenhet er og et vanlig symptom ved stress, angst eller overbelastning. Mange opplever dette allerede før de blir klar over hvilken belastning de står i, men det pleier mer å arte seg som prikkingen i tunge/lepper, men det er ikke noe dominant mønster for hvorledes dette kan poptre. Også migrene kan bidra med mange ukarakteristiske nevrologiske symptomer, til og med slagsymptomer. Jeg foreslår, når det kommer til nummenheten i ansiktet at du reiser til lege mens det pågår slik at du får avklart om det er bare i huden eller om det er en bestemt nerve fra sentralnervesystemet som er rammet. Selv om en nerve fra sentralnervesystemet er rammet, f eks trigeminusnerven, tenker jeg allikevel at det i såfall er ute i periferien den er berørt, kanskje pga trekk, virus eller ikke minst som følge av at det er litt trangt der den kommer ut av kraniet. Finn først ut om en slik hjernenerve er rammet så blir det lettere å anta noe. Man har og ansiktsnerven som kalles facialisnerven som kan rammes, men den reagerer gjerne med lammelse. Så dette er foreløpig hverken fugl eller fisk; dere må finne ut av dette først, men noen MS er det nok uansett ikke.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon