Kan paralgin forte/codaxol/pinex forte gi gallegangssmerte?

Innsendt spørsmål

­Hei
Jeg har et spørsmål om bivirkninger ved Pinex Forte.

Jeg har problemer med smerte i et bein og trenger smertestillende innimellom.
Jeg kan ikke bruke Tramadol eller NSAID og derfor bruker jeg Pinex Forte eller Paralgin forte.

For et par år siden fjernet jeg galleblæren på grunn av gjentatte gallesteinsanfall.
I det sister året har jeg noen ganger fått smerteanfall som likner på gallesteinsanfall når jeg bruker Pinex forte.

I pakningsvedlegget står det at en av mindre vanlige bivirkningene er galleveiskolikk. Jeg går ut i fra at det er dette jeg opplever.
Det står også i pakningsvedlegget at man ikke skal bruke Pinex Forte hvis man har Gallegangsspasmer, noe jeg jo ikke har til vanlig.

Det jeg da lurer på er om jeg må slutte med Pinex Forte? Jeg vil helst slippe det. Jeg har god smertestillende effekt og smerteanfallene fra Pinex forten kommer ikke hver gang, bare en gang i blant.

De ganger jeg får smerter av Pinex Forten kommer de ca en time etter inntak og varer ikke så lenge, 5-20 min max. Jeg kan fint tåle disse smertene siden de går over så fort men i det siste har jeg gått å gnagd på om dette er en bivirkning som kanskje er farlig.

Så det jeg lurer på er da altså om jeg må slutte med Pinex Forte på grunn av denne bivirkningen og om det er sånn at man kan få skader på bukspyttkjertel eller lever når man får denne bivirkningen innimellom av Pinex Forte?

Går å gnager litt på dette, har en tendens til å bekymre meg :-) Håper dere kan hjelpe meg å få et svar på dette.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. august 2015, klokken 12:25

 


GALLEBLÆREN: Galleblæren ligger under leveren. Det er leveren som produserer galle. Gallen lagres i galleblæren til det blir bruk for den. Gallen er viktig for å bryte ned fettet i maten vi spiser. Jo mer fett vi spiser, desto mer galle slippes ut fra galleblæren. Har vi operert vekk galleblæren ser vi det plutselig på avføringen at denne blir klissete om vi spiser for mye fett siden vi ikke har noe lager av galle lenger. Uten galleblæren må vi klare oss med den gallen leveren til enhver tid produserer. Dette er for lite galle til å kunne bryte ned store mengder fett på én gang. Mye av fettet kommer da ut med avføringen som vil være klissete og kanskje flyte i toalettskålen.
 


Pasienter som har gjennomgått galleblærefjerning eller overvektskirurgi kan oppleve at muskelen som åpner og lukker for galle (fra leveren) og fordøyelsesenzymer (fra bukspyttkjertelen) kan gå i spasme om de tar tabletter med virkestoffet kodein i seg, dvs:


Codaxol «ratiopharm» tabl.Kodein «Takeda» tabl.Paralgin forte, Paralgin major «Weifa» supp., tabl.Paramax Comp «Vitabalans» tabl. *Pinex Forte, Pinex Major «Actavis» brusetabl., supp., tabl.


Det er som du beskriver, at slike smerter minner nøyaktig om de du hadde når du hadde galleblæren. Den gangen gikk gallegangen i spasme fordi den forsøkte å presse gjennom en sten. Nå kan den gå i spasme fordi kodein lukker lukkemuskelen (gallegangen forsøker å presse døren åpen). Slike spasmer i gallegangen kan være svært smertefulle som du veldig godt kjenner til. Slike smerter sitter øverst i buken, eventuelt noe mot høyre og kan stråle til rygg og opp mot høyre skulderblad. Smertene er ikke kolikkaktige, men øker gradvis i intensitet og holder seg ved maksimal intensitet i opptil 6 timer (1-6 timer) for så å avta langsomt. Total varighet under 24 timer.


Dersom du mener å knytte smertene til kodeininntaket er nok sannsynligheten stor for at det "bare" er dette og at det er hyppigheten og smertegraden som vil bestemme hvorvidt du tolererer dette eller ei. Selvsagt må man forsikre seg om at det ikke er noe å gjøre med benet, så du slipper å ta kodein overhodet.


Men jeg ville selv ha målt lever- og bukspytt blodprøve av deg og vurdert en ultralydundersøkelse (kan avkreft/bekrefte utvidede galleganger) eller en undersøkelse kalt MRCP hvor man tar MR av gallegangene. Noen foretar også en kontrastundersøkelse for å finne ut om gallen vandrer tregere gjennom systemet


Utover dette skal du også vite at mange må (fortsatt) regulere kosten etter å ha fjernet galleblæren. Regner med du er informert omkring dette.


Dersom lukkemuskelen hadde varige skader (etter kirurgi, diagnostisk undersøkelse eller passasje av gjentatte gallesteiner) ser jeg for meg at du ikke bare hadde vondt innimellom. Jeg tror derfor ikke at ultralyd eller MR/kontrast vil avklare så mye, men skulle det nå være slik at dette var et såkalt postcholecystektomisyndrom (gallesteinsanfallsliknende smerter etter fjerning av galleblæren) så måtte man vurdert:  • Fjerne lukkemuskelen

  • Bruke medikamenter som lindrer spasmer i gallegang

  • Unngå utløsende faktorer (inkludert kodein)


Om matinnholdet betyr noe oppi dette hadde du nok hatt mistanke allerede og nevnt noe omkring dette. I så fall er kostomlegging løsningen. Spesielt er fett det som må reguleres.


Ut i fra hva du beskriver er det spasmer i lukkemuskelen som følge av kodein. I så fall er ikke dette annet enn ubehagelig og ikke farlig. Best er det å løse problemet med benet om mulig, selvsagt. Forsøk å analysere hvorfor dette ikke skjer hver gang. Skjer det bare etter inntak av kodein de gangene du har spist et mer fettrikt måltid siste døgnet (mer fett i kosten gir mer produksjon av galle (fra leveren) og fordøyelsesenzymet lipase (fra bukspyttkjertelen) slik at det da vil stå mer væske i gallegangen og mer press må utøves mot lukkemuskelen for åpne den. Står det mindre væske (galle, lipase) pga mindre fettinntak siste tiden så vil du kanskje tolerere kodeinet bedre. Du får rette oppmerksomheten mot dette.


Blir anfallene verre ogmer langvarige, eller du blir gul, får feber eller avfarget (blek) avføring og mørk urin så er det en ny sten på gang. Man kan få stener selv om galleblæren er fjernet. Noen gallestener kan oppstå i selve gallegangen.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon