Kan samleiet ha gjort meg gravid?

Innsendt spørsmål

­Hei

Jeg hadde ubeskyttet sex og tok nødprevensjon dagen etter (EllaOne) den 16.mai, rett etter mensen var ferdig. Hadde ubeskyttet sex igjen den 31.mai og 1.juni, tok da EllaOne igjen 2.juni. Skulle få mens rundt 12.juni og fikk den ikke, så jeg tok en graviditetstest som var negativ. Nå er mensen snart 2 uker forsinket og jeg er veldig stressa. Tok graviditetstest 22.juni som igjen viste negativ.
Jeg har fått Cerazette p-piller jeg skal begynne på men jeg har gått å ventet på første mensdag for å starte opp med de. Tror jeg rotet det veldig til da jeg tok 2 angrepiller i samme syklus. Men vil tro at jeg kan stole på en graviditetstest tatt 3 uker etter ubeskyttet samleie?
Har fått masse kviser og føler at mensen skal komme hele tiden, men det gjør den altså ikke. Har ofte brukt å mistet mensen før pga stress.
Hva burde jeg gjøre?

Jente 22

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. juni 2019, klokken 23:32

Så sant du ikke har svært kort syklus så er det første ubeskyttede samleiet trygt, siden det er mye lenger enn tre dager (spermens levetid i kvinnen) frem til eggløsningsdagen. Hvis mensen var ferdi la oss si 15. mai, så var vel 10. mai cirka din første menstruasjonsdag? Dette gir, dersom du har 28 dagers syklus, eggløsning 24/5 og samleier 20.-21. /5 kan føre til graviditet. Har du kortere syklus kan eggløsningen komme før, dvs så mange dager før som syklusen er kortere enn 28 dager. Dersom da syklusen er 25 dager så kommer eggløsningen 21/5, som gjør ubeskyttede samleier 3-4 dager før denne datoen utrygge med tanke på det å bli gravid. Et samleie foretatt 16/5 kan føre til befruktning dersom eggløsningen faller på ca 19/5. 19/5 er 5 dager kortere enn 24/5, dvs du må ha 23 dagers syklus (tiden fra den første menstruasjonsdagen i en måned til den første menstruasjonsdagen i neste måned/syklus). Med 28 dagers syklus kommer eggløsningen 24/5 og samleier foretatt før 21/5 skal ikke føre til graviditet.


Ved 28 dagers syklus og eggløsning 28/5 er det neste samleiet nokså nært, med tanke på at egget kan leve og være fruktbart i cirka ett døgn. Skulle vi ha bommet litt på sykluslengden her, dvs ved at den er lenger enn 28 dager (og gitt at 10/5 var første menstruasjonsdag) så kan samleiet 31/5 gjøre deg gravid, men siden graviditetstestene er negative, og tatt i et tidsrom man skal kunne stole på tesnet (det har du) så skal du ikke være gravid. Du har derimot en del symptomer og da du ikke har oppgitt dato for første menstruasjonsdag eller hvor lang syklusen din er så har vi et usikkerhetsmoment der, i tillegg til at du har graviditetssymptomer. Men det må i så fall bety at graviditetstestene er ødelagte. Hvordan er de oppbevart? Er de kjøpt separat (forskjellige butikker/pakker) og ikke lagret feil, og brukt med én gang, og riktig (det er jo ikke så komplisert) så skal jo testene fungere de. Aldri hørt noe annet, men klarer du virkelig ikke å roe deg på dette kan du be legen ta en blodprøve som måler det samme hormonet som påvises i graviditetstestene; HCG. Er det forhøyet, og prøve nr 2 etter 2-3 dager stiger, så er du gravid.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon