Kan smertene i ryggen skyldes spredning fra tarmkreft?

Innsendt spørsmål

­Hei!

Jeg sendte et spørsmål til dere for noen uker siden, svarkode 44234)

Vi er kjemperedde og føler oss "sviktet", dette er desverre ikke veldig kortfattet, men her er eneste sted jeg føler at vi er tatt seriøst. Alt av spørsmål er samlet nederst.

Jeg har en samboer med mye kreft i nær familie, har slitt med ryggen i mange uker nå. Vondt i brystet, men føles som det sitter i ryggen. Vondt i ryggen og opp i nakken. Vondt i lungene når han puster. Stikkende, brennende følelse i bryst og rygg. Ingenting hjelper, har prøvd akupunktur, naprapat, fysioterapi osv. Smertene blir bedre utover dagen, når kroppen blir varm.

I tillegg har han blod i avføringen, friskt blod. Legen kjente og mente dette bare var polypper. Han har tidligere fått stikkpiller for dette(Proctosedyl supp). Da gikk det bort en periode, men nå er dette tilbake. Dette bør vel sjekkes nøyere enn dette?! Hvordan? Og hvem gjør det?!

CT og MR er tatt, legen er på ferie og det er ikke lett å få noe ordentlig svar fra noen. Legen mente at ut i fra bildene, var det bare slitasje. Og at blodprøver var ok. Skal man da bare slå seg til ro med det?! Han er 31 år og har ingen grunn til å ha sånn type slitasje så tidlig. Har ikke hatt tungt belastende arbeid/trening osv. Han er normalvektig/slank

Samboeren min slår seg ikke til ro med dette og kjenner jo at noe ikke er som det skal.

Formen ellers er ok, men mye sliten. (Dette kan også ha med å gjøre at det er lange dager på ny jobb)

Jeg ønsker å få svar av dere igjen, da jeg var veldig fornøyd med det utdypende svaret jeg fikk sist.

Sender derfor svar på CT og MR, samt blodprøver. Har ikke engang fått ordentlig svar på resultatet og dette er ganske gresk for oss å forstå alene ? Ingen av oss klarer å slappe av, før vi får et ordentlig svar på dette.

Har fått følgende svar på CT og MR:

Røntgen av cervicalcolumna:
Spondylose preger skivenivå C5/C6. Det foreligger sekundært til dette en lett kyfotisk holdning i nakken. Det sees rommelige foramina intervertebralia bilateralt. Ingen holdepunkter for cervicalt ribben.

MR av cevicalcolumna:

Spondylose preger skivenivå C3/C4 og C5/C&. Begge skivene preges av redusert vanninnhold.

I skivenivå C4/C5 ingen rotaffeksjon.

I skivenivå C5/C6 foreligger midtstilt focal protusjon. Ingen affeksjon av ryggmarg. Ingen affeksjon av spinalnerver.

R: Konfererer beskrivelse. Miindre cervical spondylose i tredje og femte skivenivå. Ingen holdepunkt for affeksjon hverken i ryggmarg eller spiralnærver.

CT thorax:


Uten iv. kontrast.
Normalt lungeparenchym uten fortetninger og pleuravæske. Ingen bronchiectasier. Ingen forstørrede lymfeknuter i mediastinum eller axiller. Narmalkalibret aorta thoracalis.

R: Normale funn.


Prøver som er tatt er:
S-Jernmetning
S-ALAT
S-ASAT
S-FERRITIN
S-Folat
S-Fosfatase,alkalisk:
S-Fritt T4
S-Gamma GT
S-Jern
S-Jernbindingskap.
S-Kreatinin
S-LD
S-LDL kolestrol
S-TSH
S-Vitamin B12
S-Vitamin D
Vitmin D3
B-Hb
5-Stix F
B-Leukocytter
B-SR

S-Glukose,Hastesvar – Denne er eneste med merknad: 6,4 * MMOL/L 4,0 – 6,0
Her mente legen at dette ikke var noe å bry seg om.
Hvorfor er det da merket med hastesvar? Og kan dette settes i sammenheng med noe annet?!?!?!?
(Han hadde spist brød et par timer før prøvene)

S-HDL-kolestreol
S- Kolestreol

I forhold til det jeg fikk som svar fra dere tidligere:

"• Prolaps: Smerter med utstråling. Synes ofte på CT, men bildeundersøkelser (spesielt MR) kan også vise prolapser som ikke er årsaken til symptomene. Det er lett å gå i fellen på dette. Finner man et prolaps skal man ikke umiddelbart skylde på dette, men forsikre seg om at symptomene han har stemmer overens med de nervene som prolapset klemmer på."

Hvis man klemmer der bildene viser slitasjen, gjør det ikke vondt.
Men etter naprapattimen blir det veldig mye verre i et par dager.

I forhold til alle prøvene som er tatt og den lille forklaringen og oppfølgingen vi har fått, føles det som vi like gjerne kunne droppet alt av prøver. Nå ønsker vi å få alt bekreftet og ikke minst avkreftet og få dette ut av verden.

Kort samenfattet er dette svaret vi har fått:

Alle blodprøver ok. Glukosen var sikker høy fordi han ikke hadde spist nok. (Antagelse). Vonden i ryggen/brystet, mest sannsynlig fordi han sover med armen over hodet (igjen antagelse) og blod i avføring er polypper, som ikke er farlig( det er ikke tatt prøver, bare kjent med fingre, igjen antagelser).

Uansett, hvis alt dette hadde vært riktig, hadde det vært en lettelse, men hvilken tiltak kan gjøres for å få det bedre?! Evt. medisiner? Ingen medisiner er gitt, utenom til polyppene, som nevnt over.

Kan dere vær så snill å gi meg nummer evt. sted, der dette kan tas ordentlig og en tilfredstillende kartlegging kan bli gjort og ikke halvvies?!

Så alle spørsmålene:
1. Er det, ut i fra dette, noe dere kan lese dere til, som ikke er bra?! Evt. Tegn på noe annet?! Spesielt med med den høye glukosen?! Har lest at dette kan ha med kreft å gjøre.

2. Er det noen flere prøver dere anbefaler for å virkelig få utelukket at det er noe farlig? (Dere nevnte senkningsprøve sist, er dette tatt?!)

3. I forhold til svaret vi har fått fra prøvene, hva kan evt. Gjøres for å bli kvitt plagene?!

4. Er disse plagene normalt for en 31 åring, når kroppen ikke har hatt annet enn vanlig slitasje?

5. Bør polyppene sjekkes nærmere? Og kan dette ha noen sammenheng?

6. Utelukker noen av blodprøvene tarmkreft? Evt.hvem prøver bør tas?
Svar: Ingen blodprøver kan bekrefte eller utelukke tarmkreft. Det finnes én type blodprøve som tas i forbindelse med tarmkreft som heter CEA, men den tas ikke for å f i n n e kreft, men for å følge opp en kreftbehandling. CEA kan nemlig stige selv om en ikke har kreft. Så, dessverre finnes det ingen blodprøve for å avdekke om nen har kreft i tarmen. Dersom en kreft har spredt seg kan man se det på leverblodprøver om kreften har spredt seg til leveren eller skjelettblodprøver (ALP; ALkalisk Phosfatase) om den har spredt seg til skjelettet. Dette er et sentkomment stadium hvor enten slapphet, blod i avføringen, endret avføringsmønster, mageplager og vekttap ville gitt mistanke allerede. Det nærmeste vi kommer en skikkelig prøve for tarmkreft er test for blod i avføringen. Finner man blod i avføringen skal det tas gastroskopi (slangeundersøkelse i spiserør og magesekk) og/eller koloskopi (slangeundersøkelse i ende- og tykktarm). Senkningen (SR) er veldig lite spesifikk. Den kan stige også ved kreft, men også for enhver annen årsak som fører til betennelse i kroppen. Den er ikke mye verdt alene, men tatt sammen med andre prøver kan den være til n o e n grad av nytte.

Bør polyppene uansett fjernes?!
Svar: Polyppene skal fjernes. De aller, aller fleste polypper er absolutt godartede, men de skal fjernes og sendes til analyse. Spesielt om det er flere av de og / eller polyppene er store (spesielt over 20 mm). En fastlege kan ikke bekrefte eller avkrefte polypper kun ved å undersøke med en finger.

7. Hvis i værstefall, det skulle vært tarmkreft, kan det i ryggen være spredning? Eller ville dette da vært vist på CT/MR/ RØNTGEN? Og da vært klart på svarene jeg har skrevet over?!


8. Er det noen det går an å ringe? Noen spesialister, som tar dette ordentlig på alvor?! Og ikke på den måten vi føler oss behandlet nå?! Jeg er veldig glad for hjelpen fra dere og føler nå at vi må finne ut av dette skikkelig en gang for alle. Og ikke bli en del av statistikken.

Trenger hjelp!


På forhånd takk for god hjelp så langt!

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 14. november 2011, klokken 23:39

­

1. Er det, ut i fra dette, noe dere kan lese dere til, som ikke er bra?! Evt. Tegn på noe annet?! Spesielt med med den høye glukosen?! Har lest at dette kan ha med kreft å gjøre.

Svar: Alle prøvene er opplyst å være normale, med unntak av blodsukkeret som var bare en tanke forhøyet, men så hadde han jo også spist. Blodsukkeret må måles fastende (skal ikke ha spist siden kvelden før). Dersom blodsukkeret måles etter at en pasient har spist må blodsukkeret være 11.1 eler høyere før vi kaller det unormalt. Blodsukkeret som er målt her var bare på 6.4 og kan ikke kalles unormalt siden det er tatt ikke-fastende. Hadde dette blodsukkeret vært tatt fastende ville det derimot vært på grensen, men det er det altså ikke. Det er normalt. Legen har ikke bestilt denne som en hasteprøve for å finne raskt ut av eventuell kreft. Jeg vet ikke hvorfor den er merket som hastesvar, dessverre. Det er ingen grunn til å ta den som hasteprøve. Det er ingenting ved prøvene som setter meg på sporet av noe som forklarer plagene hans, mens bildeundersøkelsene gjøre det, men retter kun mistanke om slitasje. Jeg har dessverre ikke noe revolusjonerende å legge til for dere, men skal gi dere en grundig forklaring så godt jeg kan.



2. Er det noen flere prøver dere anbefaler for å virkelig få utelukket at det er noe farlig? (Dere nevnte senkningsprøve sist, er dette tatt?!)

Svar: Den er tatt. Det som ikke er tatt, som jeg ville vurdert, er blodprøver for giktsykdommer og røntgen av bekken (for å se etter Bekhterews sykdom), men jeg måtte vært den legen som hadde den fulle oversikten for å kunne tatt denne avgjørelsen. En privatpraktiserende spesialist vil kunne foreta dette, uten særlig ventetid, dersom han finner det nødvendig. Koloskopi eller gastroskopi blir sannsynligvis ikke nødvendig (les mer nedenfor) siden det virker som det er hemoroider fastlegen har kjent, og ikke polypper. Smerter i brystet med utstråling til ryggen kan i sjeldne tilfeller skyldes utposning av hovedpulsåren der denne forlater hjertet (aorta thoracalis), men da dette er utelukket med kontrastundersøkelsen du nevner er det ikke nødvendig med ultralyd av denne.



3. I forhold til svaret vi har fått fra prøvene, hva kan evt. gjøres for å bli kvitt plagene?

Svar: Prøvene det er opplyst om her forklarer ikke hans plager, med unntak av bildeundersøkelsene som bekrefter slitasje og som kan forklare hans plager. Det er ingenting ved blodprøver eller bildeundersøkelser som gir mistanke om kreft. Det som slår meg er at han bør vurderes henvistb til spesialist i fysikalsk medisin på sykehus, og/eller til opptreningsopphold for å komme i gang med egentrening (forsiktig) slik at han kan trene i gode faser. Tidvise sykmeldinger kan vurderes, i tillegg til medisin mot smerter, først og fremst betennelsesdempende i kombinasjon med paracet. Slitasjeforandringer går bare mer og mer på med alderen. Det er dessverre ikke noe man kan gjøre for å bli kvitt de, men man kan gjøre hva man kan for å forhindre at dtet blir (raskt) verre. Trening (på gode dager) og fysioterapi, samt medisin.




4. Er disse plagene normalt for en 31 åring, når kroppen ikke har hatt annet enn vanlig slitasje?

Svar: Slitasje i seg selv er ikke uvanlig, men jeg vet ikke hvilken grad av slitasje det er snakk om. Uttalt slitasje i den alderen er uvanlig, spesielt når han er normalvektig, men det kan jo være han har en gammel skade som ikke gir seg til kjenne før nå? I form av slitasje? En stupeulykke kanskje? Kan han huske noe? Ellers er slitasje i noen grad vanlig, og øker med økende belastning (tunge løft i enkelte yrker etc). Slitasje betyr at støtdemperne (mellomvirvelskivene) er blitt tørre og slitte. Dette øker belastningen på leddbånd og skjelett og det kan etter hvert utfelles kalk (forkalkninger) som reduserer bevegeligheten. Det ble ikke sett kalk på bildene slik at man sitter igjen med et nokså vanlig funn på bilder i alle aldre: slitasje, eller spondylose som det også heter.



5. Bør polyppene sjekkes nærmere? Og kan dette ha noen sammenheng?

Svar: Eventuelle polypper skal sjekkes nærmere, men jeg mistenker det er hemoroider fastlegen har sett, og behandlet ,med forbigående bedring (les mer under).



6. Utelukker noen av blodprøvene tarmkreft? Evt.hvilke prøver bør tas?

Svar: Ingen blodprøver kan bekrefte eller utelukke tarmkreft. Det finnes én type blodprøve som tas i forbindelse med tarmkreft som heter CEA, men den tas ikke for å  finne  kreft, men for å følge opp en kreftbehandling. CEA kan nemlig stige selv om en ikke har kreft. Så, dessverre finnes det ingen blodprøve for å avdekke om nen har kreft i tarmen. Dersom en kreft har spredt seg kan man se det på leverblodprøver om kreften har spredt seg til leveren eller skjelettblodprøver (ALP; ALkalisk Phosfatase) om den har spredt seg til skjelettet. Dette er et sentkomment stadium hvor enten slapphet, blod i avføringen, endret avføringsmønster, mageplager og vekttap ville gitt mistanke allerede. Det nærmeste vi kommer en skikkelig prøve for tarmkreft er test for blod i avføringen. Finner man blod i avføringen skal det tas gastroskopi (slangeundersøkelse i spiserør og magesekk) og/eller koloskopi (slangeundersøkelse i ende- og tykktarm). Senkningen (SR) er veldig lite spesifikk. Den kan stige ved kreft, men også for enhver annen årsak som fører til betennelse i kroppen. Den er ikke mye verdt tatt alene, men tatt sammen med andre prøver kan den være til noen grad av nytte. SR er tatt, og den er normal. Det at den er normal sier mer enn om den er for høy, siden en kreft ofte fører til høy SR. En høy SR derimot behøver langtifra å bety kreft. Hadde SR altså vært høy kunne det betydd så mangt. Det beste ville da ha vært å gjentatt prøven. Hadde den sunket kunne man tatt det med ro. Deres SR (senkning) er normal, og det er lettere å tolke siden kreft så ofte fører til høy SR.

 


Bør polyppene uansett fjernes?!

Svar: Polyppene skal fjernes. De aller fleste polypper er godartede, men de skal fjernes og sendes til analyse. Spesielt om det er flere av de og / eller polyppene er store (spesielt over 20 mm). En fastlege kan ikke bekrefte eller avkrefte polypper kun ved å undersøke med en finger. Har fastlegen mistanke om polypp, kanskje etter å ha tatt rektoskopi (kikket gjennom et lite rør i den ytterste delen av endetarmen) skal han henvise til skopi.



7. Hvis i verste fall det skulle være tarmkreft, kan det i ryggen være spredning? Eller ville dette da vært vist på CT/MR/ RØNTGEN? Og da vært klart på svarene jeg har skrevet over?!

Svar: Det ville ha vistes på bildene og det ville ha vistes på blodprøven som heter ALP.





8. Er det noen det går an å ringe? Noen spesialister, som tar dette ordentlig på alvor?! Og ikke på den måten vi føler oss behandlet nå?! Jeg er veldig glad for hjelpen fra dere og føler nå at vi må finne ut av dette skikkelig en gang for alle. Og ikke bli en del av statistikken.

Svar: Det er dette som er det store og voksende dilemmaet idag. Kanskje er fastlegen selv overbevist om at samboeren din ikke har kreft, men tiden og/eller energien strekker ikke til for å overbevise dere. Dette er et levebrød for mange spesialister rundt omkring. Jeg ville søkt etter spesialist i indremedisin. Det har kommet en ny tjeneste nå som heter Behandlinginorge.no. Velg "Leger" i fanen Velg tjenester, og deretter "Indremedisinske sykdommer" under Velg spesialisering. Alternativt kan du søke etter private legesentre eller andre kombinasjoner. Gjør deg litt kjent med siden. Det som er verdt å vite er at dersom det står at legen "Har avtale" betyr dette at du kun betaler egenandel dersom du kommer med en henvisning fra fastlege. (Legene på sentrene har ikke lov å henvise til seg selv).


 


Sammendrag


Tykktarmskreft må spre seg til lunge, skjelett eller lever for at kreften skal kunne mistenkes på blodprøve. Blodprøvene som er tatt er normale, inkludert de som viser hvordan det står til med lever og skjelett. I tillegg er det tatt kontrastundersøkelse av lunger som utelukker spredning dit. Je mistenker ikke spredning. Høyst sannsynlig foreligger ikke kreft, men allikevel skal en polypp, om det virkelig viser seg at en slik er oppdaget, henvises for utredning med skopi, selv om polypper nesten alltid er godartede. Imidlertid virker det som dere har snakket forbi hverandre. Jeg tror det er hemoroider fastlegen har oppdaget. Kanskje har han vært uheldig med ordvalget når han forsøker å gjøre seg forstått. Det er nemlig behandling mot hemoroider han ga (stikkpillene). Symptomene forsvant jo også med denne behandlingen, hvilket tilsier at det nok bare var hemoroider, men dobbeltsjekk med fastlegen for sikkerhets skyld.


Jeg sitter igjen med slitasjen (spondylosen) som det mest sannsynlige også jeg, men min hensikt her er ikke å gi noen endelige diagnoser. Jeg har jo ikke det fulle innblikket. Mitt mål er å gi dere nok informasjon slik at dere forstår hva som er tenkt og gjort og får nok grunnlag til å bestemme dere for om dere ænsker å ta dette en runde til med fastlegen eller bringe det videre til spesialist.


Selv om det er sett spondylose på bildene behøver det ikke å være årsaken til hans plager. Er han heldig er det bare muskulært. Dette kan han bli helt bra av i så fall. Slik det virker for meg ville jeg nok ha henvist ham til fysikalsk medisiner på sykehus, men jeg ville også ha tatt giktprøvene.








 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon