Kan svimmelhet i varmen behandles?

Innsendt spørsmål

­Er plaget av rask puls ved stillingsforandringer på varme sommerdager. På en varm dag har jeg en litt høyere hvilepuls enn ellers på morgenen (57-58 mot normalt 50-52) men den store forskjellen merker jeg når jeg reiser meg. Da kan pulsen rase, det banker hardt og pulsen kan være over 100, mot kanskje 70 sittende.

En varm dusj forverrer plagene. En kald dusj hjelper. Hvis jeg bøyer meg framover, så faller pulsen med en gang, for så å stige hvis jeg igjen retter meg opp. Å spise store måltider kan forverre plagene. Pussig nok har jeg ikke plagene når jeg har en skikkelig stressende dag på jobb, da holder pulsen seg lav og fin hele tiden omtrent.

Det eneste som hjelper mot plagene er egentlig Pranolol (10 mg). Har prøvd Selo-zok men det hjelper ikke.

Egentlig mest for å stadfeste "diagnosen" jeg selv har gjort et forsøk på å stille her, og ikke grunnet angst, så sjekket jeg blodtrykket en dag jeg var ganske plaget av dette. Det var ikke uventet nokså lavt, 105/55.

Jeg dro innom apoteket og spurte om jeg kunne kjøpe noen støttestrømper jeg kunne bruke på varme dager. Farmasøyten var nærmest hånlig, og sa at jeg burde drikke mer kaffe, spise mer salt og spise mer fett. Jeg svarte litt sarkastisk om det var ønskelig at jeg begynte å røyke også. Jeg vil helst ikke "behandle" dette med å være usunn.

Hvis jeg har stilt riktig diagnose selv, så er det jo kanskje forståelig at Pranolol hjelper siden den har etter hva jeg forstår en karsammentrekkende (b2) effekt i tillegg.

Jeg skjønner jo at å stresse seg opp over akkurat dette ikke hjelper når jeg har plager (det har vel kanskje også en psykisk komponent som forsterker?) så jeg skriver mest for å få en bekreftelse fra lege om at dette stemmer, slik at jeg ikke trenger bekymre meg for det, altså hvis det bare er så uskyldig som at blodårene utvider seg i varmen.

Samtidig lurer jeg på om det finnes noen bedre tiltak for å behandle det enn å leve usunt. Husker at jeg hadde noen lignende plager i fjor sommer, og det forverret seg kraftig av å drikke et par glass vin i solen. I år har jeg imidlertid forsøkt å kutte ut denne mikroskopiske dosen min av betablokkere (som legen har bedt meg ta etter behov) men det skal jeg kanskje ikke gjøre? Vil støttestrømper kunne hjelpe?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. juni 2011, klokken 12:27

Hvorfor utvider blodårene seg i varmen?


Utvidelse av blodårene i varmen er normalt og nødvendig. Hele poenget med blodåreutvidelsen er at varme skal unnslippe kroppen. Når kroppen blir for varm kan blodet ta opp en del av denne varmen. Blodet flyter som kjent rundt i alle kroppens hjørner, inkludert ut i huden. Når vi blir varme åpnes blodårer som ellers er lukket slik at mer blod skal komme opp mot hudoverflaten hvor blodet kan avlevere varmen til omgivelsene (ved hjelp av vind og svette). Det er først og fremst hjernen, leveren, hjertet, samt musklene når de arbeider, som står for det meste av varmeproduksjonen. Mengden med blod som entrer huden kan variere fra nesten 0 prosent av minuttvolumet til hele 30 %. Når så store mengder blod må ut til huden synker blodtrykket i kroppen. Blodtrykk er mer enn bare en kjemisk formel. Blodtrykk er faktisk det trykket alle blodlegemene utøver på blodåreveggen. Jo mer blod i blodåren, desto trangere blir det der inne og desto høyere blir trykket på veggene. Når mye av blodet forsvinner ut i huden synker blodtrykket i kroppen. Da kan du føle svimmelhet, mens i de fleste tilfellene vil såkalte baroreceptormekanismer, eller trykksensorer, sanse at trykket faller på forskjellig vis og vil så hurtig de kan gi signal til nerver om at de nå må trekke sammen blodårene så trykket øker igjen. Dette er nervene også Pranolol virker på. Det burde i utgangspunktet ikke være noen grunn til å måtte behandle dette med Pranolol da bivirkningsrisikoen sannsynligvis er høyere enn gevinsten, men akkurat den biten må diskuteres løpende med fastlegen din slik at du kan kontakte denne umiddelbart for dosejustering hvis behov, eller ved andre spørsmål som krever umiddelbar avklaring. Personlig har jeg aldri gitt betablokker til noen i din alder for denne type plager.


Måltider øker metabolismen i kroppen og øker varmeproduksjonen. I tillegg øker vagustonus som har motsatte effekter av sympatikussystemet (som Pranolol virker på). Måltider vil derfor bidra til blodåreutvidelse. Stress hjelper, eller fører i det minstre til mindre variasjoner fordi det fører til sammentrekning av blodårene. Stress er en forberedelse til å motta store mengder blod i tilfelle flukt.


Når blodårene utvider seg må hjertet slå fortere for å få samme mengde blod frem til destinasjonen. Derfor øker pulsen i varmen. Alle de variantene du forteller om her er naturlige responser som følge av enten karutvidelse og/eller såkalte pressorresponser hvor følere rundt om i kroppen sanser trykket og stimulerer nervene til å trekke sammen blodårene eller ikke, etter behov.


Strøttestrømper mot lavt blodtrykk


Den som blir svimmel i varmen, i din alder vel å merke, hvor blodprosent og andre blodprøver i en generell helsesjekk er funnet normalt, bør heller regulere aktivitet, bekledning og væskeinntak. Inntak av salt vil binde vannet til sirkulasjonen og kan være nyttig for den med konstant lavt blodtrykk, mens du som kun har grenser til lavt blodtrykk (blodtrykket behøver ikke å betraktes som lavt om du ikke har symptomer) ikke skal ta salt siden blodtrykket da kan bli for høyt når varmen slipper. Støttestrømper kan være en idé. De er litt dyre, men det er ikke farlig å forsøke, men igjen tror jeg det er unødvendig med mindre du har plagsomme symptomer. Virker de så fortsetter du med de, i varmen, mens virker de ikke så kutter du de vel automatisk ut. Venene i bena lagrer mye blod som blir mobilisert ved bruk av støttestrømper, slik at det kan være verdt et forsøk, om enn ikke det første.


Relatert artikkel: Blir du svimmel når du reiser deg?


Sammendrag


Er ikke plagene uttalt ville jeg ikke gjort noe. Er du plaget ville jeg først forsøkt å regulere væske, bekledning og aktivitet når det er varmt. Er ikke dette tilstrekkelig og du fortsatt er plaget ville jeg forsøkt støttestrømper før Pranolol. Medisindelen må du ha med deg fastlegen på. Hovedbudskapet her er dog at variasjonene du beskriver er normale.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon