Kan utmattelsen skyldes jernmangelen eller noe annet? Gikt?

Innsendt spørsmål

­Har gått med en tretthetsfølelse/søvnighet over meg i over ett år nå. Har aldri problemer med å få sove om natten,selv ikke om jeg tidligere på etterm/ kveld har hatt meg en lur. Føler meg derimot aldri ordentlig våken etter en god natt søvn. Er liksom alltid en tretthet selv om jeg er full av energi.
Da jeg merket at jeg ble sliten av å gå bakker i sommer, tok jeg blodprøve. Den viste at jeg hadde s ferritin på 8 (15 rundt samme tid i fjor) Hemoglobin på 12,8 (mot 14,1 i fjor) . Jeg begynte på jerntilskudd. 2x100mg . Gikk på dette i 2mnd før jeg tok ny blodprøve for ikke lenge siden(prøvene er tatt fastende. Tok ikke jerntilskudd samme dagen prøvene skulle tas, men kvelden før) Nå var s ferritin kommet opp i 37, HB opp på 14,4. Jeg merker en liten bedring i treningsformen, men det er ingen forandring i trettheten. Må jeg regne med å gå nesten et halvt år på tablettene før jeg merker bedring, eller er det andre mangler som kan være årsak til denne trettheten? Formen min er på topp ellers. Ingen sykdommer, aldri syk, aldri hodepine, god mage. Det er kun trettheten/søvnigheten. Blodprøven fra i sommer viste s-fritt T4 på 12,4. Kan det være lavt stoffskifte selv om verdien er innenfor referanseområdet?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 14. oktober 2014, klokken 16:40

Jeg tror vi skal se vekk fra stoffskifteproblemer siden verdiene er innenfor referanseområdet. Jernmangelen er en klar kandidat for mistanke og har du gått med dette lenge så betyr det at du i lang tid har benyttet krefter du egentlig ikke har hatt. Dette må kroppen bruke stresshormoner for å kompensere på, og bruk av slike over lang tid gir en baksmell med energitap på opptil flere måneder. Dessuten er ikke jernlageret i de områder vi ønsker det skal være heller, nemlig minst 70 i Ferritin.


Dere må også utrede hvorfor jernlageret ble lavt. Har du hatt blødninger i mage/tarm (magesår)? Annet? Menstruasjonstap? Selv ønsker jeg å levere med dere hjem en test for å kontrollere etter usynlig blod i avføringen i tilfelle du har en blødning, pga betennelse f eks, i mage/tarmkanalen. Deretter, om prøvene (3 stk, dvs en prøve på tre forskjellige dager) er normale kan man erstatte tapet med jern. Man må utelukke aktiv blødning så man ikke "øser en båt med hull i". I din alder, spesielt uten magesmerter, er det veldig lite sannsynlig at du har noen blødning. Lander dere på at du mister blod i menstruasjon kan dere vurdere p-piller for å redusere blødning eller Cyklokapron for å dempe den akkurat når menstruasjonen står på. Det vanligste er dog at man har en tarm som tar opp jern dårlig, og da får man "leve" med å måtta ta jern kontinuerlig eller være flink å spise mat med mye jerninnhold. Noen tar ikke opp jern i det hele tatt og det er flere årsaker til dette, men du tar opp jern, det ser vi pga det økende ferritinet. Du behøver derfor ikke ta jernbelastningstest for å finne ut av den biten. Det kan være aktuelt å ta prøver for cøliaki, siden dette kan gi både tretthet og jernmangel...


Når det er sagt er det selvsagt svært mange årsaker til tretthet, spesielt i våre moderne liv med velferd, høye krav, begge jobber, barn, vi eier mange gjenstander som skal vedlikeholdes og alt må selvfølgelig skinne og se flott ut, og ingen tolererer rot. Dette er vi ikke skapt for, så dette alene setter mange mennesker ut av spill, faktisk ut av arbeidslivet. Dette er detaljer som ikke er enkle å avsløre.Mange bekker små gjør stor Å.


Dessuten synes jeg det hører med en skikkelig helsesjekk, spesielt med tanke på giktsykdommer, eller bindevevssykdommer som kanskje er et bedre uttrykk:


Hvordan kjennetegnes bindevevssykdom?


Gikt kan være mer enn bare stive og vonde ledd. Det er derfor mest oversiktlig om man samler alle disse under betegnelsen autoimmune bindevevssykdommer, siden de har til felles at de er autoimmune, dvs at ditt eget immunsystem angriper din egen kropp, og at det er bindevevet (støttevevet) som rammes. Med bindevev/støttevev menes det vevet som holder alle organer på plass i kroppen. Det er bindevev i og omkring alle kroppens organer, så det er ikke rart at bindevevssykdommer gir en rekke symptomer. Hovedkomponenten i bindevev er kollagen. Sykdommene kalles derfor også for kollagenoser. Siden de er autoimmune betyr det at immunsystemet produserer antistoffer mot egne organer. Autoantistoffene kan oppdages i blodprøver. "Senken" pleier også å være forhøyet. Har du tatt denne prøven? (SR/senkningsreaksjonen). Et hovedsymptom ved de fleste bindevevssykdommer er dessuten langvarig trethet. Når man spør giktpasienter viser det seg at mange har gått med tretthet i lang tid før sykdommen ble oppdaget. Det er heller ikke uvanlig å bli tungpusten siden lungesekken ofte rammes av giktsykdom/bindevevssykdom, men du kan like gjerne ha blitt tungpusten pga at du har måttet være ufrivillig inaktiv e periode pga jernmangelen og den reduserte blodprosenten. La meg beskrive noen av de vanligste bindevevssykdommene for å se om du kjenner deg igjen i noe:


Dette er de vanligste bindevevssykdommene  • Revmatoid artritt (leddgikt): Her angripes bindevev først og fremst inne i leddene (håndledd og fingerledd unntatt de ytterste leddene, og samme ledd angripes i begge hender; andre ledd kan også angripes), men man kan også få betennelse av hjertehinne, blodårer, nerver og lungesekk. Knuter i huden er vanlig ("revmatiske knuter"). Som ved andre bindevevssykdommer blir man stiv i kroppen, særlig om morgenen, trett, leddene hovner opp

  • SLE (systemisk lupus erytematosus): Også her kan de fleste vev angripes, siden bindevev finnes "overalt", men spesielt nyrer, hud, slimhinner, ledd og nerver. Også her kan man påvise autoantistoffer, dvs antistoffer mot kroppseget vev. Disse autoantistoffene er av en annen type enn dem man ser ved revmatoid artritt. Hudutslett opptrer på solutsatte områder og det er nokså karakteristisk at pasientene utvikler sommerfuglliknende utslett på kinn og over neseroten. Igjen er tretthet et symptom. Tretthet, stivhet og uopplagthet. Symptomer fra ethvert organ kan oppstå.

  • Sklerodermi: Her angripes huden mest, og først og huden blir stiv, læraktig og fortykket etter først å ha vært hovne av væskeansamlig. Likfingre er et vanlig fenomen ved denne tilstanden, dvs at fingrene blir bleke og blodtomme når de utsettes for selv svak kulde høstvær). Andre organer, og blodårer kan også angripes. Blant annet lunger og nyrer som er så vanlig at angripes også ved andre bindevevssykdommer.

  • Polymyositt (dermatomyositt): Her angriper antistoffene (bindevevet i og omkring) muskler (polymyositt) og hud (dermatomyositt). Muskelsvekkelse er et viktig funn og tungpust kan også oppstå siden pusting også krever intakt muskulatur.

  • Sjøgrens syndrom: Her angriper autoantistoffene først og fremst spytt- og tårekjertler slik at disse mister sin funksjon. Resultatet blir tørr munn og tørre øyne. Tørr skjede er vanlig for kvinnenes del. Som vanlig ved bindevevssykdommer kan også ledd, nyrer og lunger rammes. Og som vanlig er tretthet er uttalt fenomen.

  • Wegeners granulomatose: Her angripes blodårer og blodårer fører til alle organer. Vanlige symptomer er blant annet de generelle "giktsymptomene" som leddstivhet, feber(følelse) og tretthet, samt at organer som nyrer og lunger rammes. Det er vanlig å få småsår eller betennelser i luftveiene, dvs nese, munn og bihuler, samt i mellomøret. Øyelidelser er heller ikke uvanlig.

  • Blandet bindevevssykdom (Mixed Connective Tissue Disease): En blanding av symptomer fra sykdommene sklerodermi, SLE og polymyositt.

  • Uspesifikke bindevevssykdommer: Utelukkelsessykdom. Man finner leddsmerter, hovne ledd, likfingre, autoantistoffer og tørre slimhinner, men uten at bildet stemmer med noen av de nevnte bindevevssykdommene.


Dersom det "bare" er leddplager man plages med, eller som legen har å "gå på" så er det først viktig å avgjøre om leddsmerten faktisk stammer fra leddet eller fra muskler og senefester omkring. Når legen beveger leddet for deg og det allikevel gjør vondt (du hjelper ikke til selv) så må plagen stamme fra inne i leddet siden du ikke hjalp til med muskler eller sener omkring leddet. Har i tillegg plagene vart mer enn 6 uker og du har betennelsestegn fra kropp/ledd (høy senkning, redusert allmenntilstand) så er det sannsynlig vis en inflammatorisk leddgikt, dvs leddgikt som følge av en av de autoimmune bindevevssykdommene nevnt overfor.


 


Håper du er noe klokere nå. Det er lov å komme tilbake til oss på et senere tidspunkt når du har kommet lenger i utredningen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon