Kan varme drikker forårsake kreft?

Innsendt spørsmål

­­Hei. Jeg er en 45 år gammel mann. Jeg drakk en kopp kaffe i dag. Jeg svelget litt for raskt, og fikk en brennende følelse nedover i spiserøret.
Jeg er hypokonder og begynte å lese på nettet. Til min store forskrekkelse ser jeg at det er sammenheng mellom varm drikke og kreft i munn, svelg og spiserør.
Jeg drikker nok 4-5 kopper kaffe daglig og gjerne rett etter den er traktet. I perioder drikker jeg også Rett i koppen supper. Også det veldig varmt. Så varmt at skinnet noen ganger løsner i munnen.
Nå er jeg livredd for å ha fått, eller å få kreft.
Hva mener du? Bør jeg ta noen tester får å sjekke meg? Er sjansen stor for at jeg får kreft? Var denne engangshendelsen med varm kaffe i dag i svelget farlig?
Ellers kan jeg nevne at jeg ikke røyker og drikker lite alkohol.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 27. oktober 2019, klokken 19:11

 Hei.


Takk for spørsmål.


Særlig når du beskriver degselv som å være en del hypokonder og med alt en finner på nettet om temaet, kan jeg godt forstå at du er bekymret.


Heldigvis, er det ingenting i din historie som skal være bekymringsverdig.


Frykten om risiko for forskjellige former kreft i forbindelse med vanen av å drikke varme drikker, kommer fra studier på noen befolkningsgrupper og vaner der du ikke passer inn.


Eneste som er konstatert via vitenskapelige studier er følgende:


I to områder, en i Kina, en annen i Iran, har vært påvist økt risiko for den ene typen spiserør kreft hos personer som drikker daglig en lokal type te i temperatur over 60 grader. Høyeste risiko skal ha vært kalkulert for dem som drikker minst 700 ml av den typen te daglig over 60 grader. Ingen forbindelse er konstatert med andre drikker, uansett hvor varme de drikkes. 


En annen viktig ting er at den sære typen kreft er en veldig sjelden en. I studerte befolkningsgrupper, hos dem som drakk teen sin meget varm, i høye mengder daglig, var det 0,6% som fikk den.


Det foreligger ingen studie som skal  konkludere med sikkerhet noen forbindelse mellom vanen av å drikke andre drikker  over 60 grader (eller kaldere te enn 60  grader) med noen som helst form for kreft.


60 grader, for orientering, er vanlig temperatur i husholdnings varmt vann fra VVbereder eller andre oppvarmingskilder.


Det er normalt at du har kjent brennende følelse langs spiserøret ved å svelge fort kaffeen, du har sikkert ikke fått kreft fra denne hendelsen.


Generelt, spiserørskreft uttrykker seg gjennom: vansker med å svelge fastføde og, etter hvert, drikke, brystsmerter, kvalme, av og til oppkast, blødninger, betydelig nedgang i vekt, betydelig tretthet, symptomer fra blodmangel og følgende underernæring.


Dersom du ikke har slike plager, finner jeg ingen grunn til å anbefale deg å sjekkes for kreft.


Håper du fikk svar på det du lurte på. Ved ytterligere uklarheter, står tilgjengelig til å svare på nye spørsmål.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon