Kløe nedentil

Innsendt spørsmål

­Hei!
Jeg er en dame på 60 år som en stund nå har opplevd å å kløe nedentil, spesielt på den ene kjønnsleppen og ved clitoris. Kan ikke se at det er noe utflod å snakke om. Det er ganske greit en stund etter dusjing (bruker spesialsåpe eller bare vann), men spesielt i løpet av kvelden/natten begynner det å klø. Er ellers svært tørr i skjeden.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 12. mai 2011, klokken 11:30

Østrogenmangel gir tørr skjede


Kanskje er du i behov av østrogentilskudd. Du benytter da såkalte vagitorier, dvs stikkpiller til skjeden, eventuelt krem eller innlegg. Dette vil føre til at slimhinnene får tilbake fuktigheten og ikke blir tørr og skjør med fare for kløe og følelse av konstant lett urinveisinfeksjon eller tilbakevendende virkelige urinveisinfeksjoner. Om det ikke skulle dempe kløen på kjønnsleppen og ved klitoris så vurder alternativene under. Du kan gjerne forsøke flere ting samtidig, men det er vanskeligere å bevise hvilken av tiltakene det da var som hjalp.


Dusjing tørker ut huden


Siden du opplever bedring etter dusjing kan det bety at du i enkleste fall kun plages med tørr hud. I så fall er løsningen fuktighetskrem og denne bør da påføres rett etter dusjingen, så snart du har tørket deg.


Sopp gir rødt utslett med en skarp, flassende kant rundt


Ser du forresten utslett? Sopp er jo noe av det første vi tenker på hva angår kløe i underlivet. Sopp gir gjerne rødlig misfarget hud,og i ytterkantene av det røde flasser huden litt. Denne flassende kanten kan skape en nokså tydelig overgang til den normale huden omkring. Sopp klør ganske intenst, inkludert på dagtid. Sopp behandles med reseptfrie midler du kjøper på apoteket, for eksempel Klotrimazol eller Canesten. Dersom du plages med at sopp i underlivet stadig returnerer bør du vurdere å få målt blodsukkeret da underlivssopp er vanligere hos diabetikere enn hos andre.


Eksem gir utslett og klør intenst og må behandles med kortison


Eksem klør enda mer intenst og gir også et utslett. I tillegg kan det væske og gi blemmer. Eksemene kan blusse opp både når huden blir for tørr og når den blir for klam. Ser du noe system i dette? Det virker som du klør kveld og natt. Kanskje er det ikke kvelden eller natten i seg selv som er årsaken, men heller det at du nylig har dusjet (og tørket ut huden på den måten). Noen får eksem når de kommer i kontakt med visse stoffer. Eksemet kalles da kontaktdermatitt. Man kan reagere på glidemidler, plastikk og en rekke produkter. Sengetøy og undertøy kan vel utelukkes da eksemet sannsynligvis ikke ville begrenses til ene kjønnsleppen og et område rundt klitoris. Fuktighetskrem holder eksemene på plass, mens kortison må til for å slå det tilbake når det først har blusset opp igjen. Dette må i så fall legen din se på da kortisonkremene krever resept. Man får kjøpt den svakeste kortisonsalven uten resept, men benytter du den i et område med infeksjon (bakterier eller sopp) så forverres infeksjonen. Mistenker du eksem ville jeg derfor fått lege til å se på det.


Lichen sclerosus - hvit misfarging med kløe


Ikke alle har hvitlig misfarging av huden. Mange har smerter i tillegg til kløe. Huden er fortykket. Diagnosen kan være vanskelig for uerfarne og selv spesialist i hudlege sender ofte inn vevsprøve for å utelukke annen sykdom. Behandlingen er fuktighetskrem, kortison og unngå overdreven vask og uttørring. Utredning av eventuell utløsende årsak hører også med.


Ellers finnes det mer usannsynlige årsaker, slik som nerveskader og nerveklem, men dette ville jo ikke begrenset kløen til kvelden eller natten. Betennelsestilstander i blodårer kan gi kløe i området, men lite sannsynlig kun i dette området. I tillegg finnes en rekke lidelser som gir kløe generelt, men igjen ikke kun begrenset til området du opplyser om.


Med mindre du kommer raskt til mål med soppsalve eller fuktighetskrem ville jeg fått noen til å kikke på dette. Det virker som du uansett trenger østrogentilskudd så hvorfor ikke slå to fluer i en smekk?

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon