Knitring eller vibrasjon i øret. Ikke øresus/tinnitus. Hva er det?

Innsendt spørsmål

Hei!
Jeg er ei dame på 56 år. Jeg har de siste dagene hatt noe ubehag i øret. Det er ikke piping eller sus. Det kan virke som det er en eller annet som vibrerer eller flimmer.

Anita

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 09. august 2016, klokken 21:41

Dersom dette skjer i forbindelse med åpning og lukking av munnen skal du søke tannlege for å få tatt et røntgen av kjeveleddet med tanke på kjeveledsdysfunksjon (temporomandibularleddsdysfunksjon).


Dersom det kommer mer spontant, dvs av seg selv kan det være:  • Problemer med luftekanalen til mellomøret (øretrompeten).

  • "Leamus" i den bløte ganen.

  • "Leamus" i stapediusmuskelen.


Hammeramboltstigboeyle


Her ser du øretrompeten som er en direkte forbindelse mellom esen og mellomøret. Det er det som ser ut som en sklie skrått nedover mot høyre. Når du holder for nesen, har munnen lukket og puster hardt ut (utlikner) blir luften presset opp til mellomøret via øretrompeten. Som regel er den helt åpen, men når den er litt trang eller veksler i diameter så vil luftstrømmen opp til mellomøret vekselvis strømme fritt og avbrytes. Disse vekslingene vil oppleves som knitringer. Ganske så likt dem du føler når du kjører eller flyr ned fra høyden.


Mange klarer å fremprovosere knitringen. En del dykkere til eksempel. Da har de viljestyrt kontroll på det som kalles stapediusmuskelen. Det er det mørkebrune feltet underdet blå sneglehuset. Denne muskelen har til oppgave å holde igjen slaget fra stigbøylen når det kommer sterke lyder. Så det ikke skal oppleves som ubehagelig. Denne muskelen kan få "leamus". Eventuelt er det leamus i den bløte ganen, som igjen påvirker diameteren til øretrompeten akkurat som ved øvre luftveisinfeksjoner som nevnt over.


Konklusjon: Fastlegen kan se på trommehinnen din om du har dårlig lufting av mellomøret ditt, dvs kan se om øretrompeten er helt eller delvis tett. Han kan også teste bevegeligheten til trommehinnen, dvs se om den beveger seg eller ikke når du utlikner. Er den matt og ubevegelig så kan knitringen din skyldes at øretrompeten din er tett som ledd i en akutt eller kronisk øvre luftveisinfeksjon. Dette er en tilstand som i all hovedsak må ventes ut, men mange har effekt av slimhinneavsvellende medisin som kalles Rinexin, det samme som Rhinox, men i tablettform. Tabletten kommer via blodbanen og virker langsmed hele øretrompeten (avsveller slimhinnebekledningen og gir derfor bedre plass til luftstrøømmmen). Nesedråper og /-spray virker bare ved munningen til øretrompeten bak i nesen.


Virker ikke Rinexin og fastlegen ikke finner at det dreier seg om dårlig lufting av mellomøret som følge av luftveisinfeksjon så tenker jeg henvisning til en øre-nese-halslege er aktuelt. Nå kan man ikke se leamus på den bløte ganen, heller ikke spesialisten med alt utstyret sitt, slik at det er en utelukkelsesdiagnose, dvs om øretrompet og stapediusmuskel frikjennes så kan det være man lander på å skylde på leamus i den bløte ganen av mangel på bedre forklaringer.


Konklusjon: Høyst sannsynligvis trange forhold i øretrompeten pga en øvre luftveisinfeksjon, som du ikke behøver å merke så mye til, og som vil gå tilbake igjen av seg selv. Men det er alltid smart å ta en tur til legen for sjekk slik at man kan utelukke svært sjeldne tilstander, slik som verkebyll eller svulst som trykker på øretrompeten fra utsiden. Da skal du være bra uheldig! Svært lite sannsynlig, men det må nevnes siden dette er et nettsvar uten mulighet for å undersøke deg.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon