Kolonoskopi i ulcerøs proktitt

Innsendt spørsmål

­Hei. Jeg spør for å få en "second opinion". Jeg er en kvinne på 33 år som i desember 2017 begynte å få blod og slim i avføringen. Positiv hemofec, kalprotectin 55. Det ble gjort coloskopi i narkose våren 2018 der det ble sett tegn til lett betennelse (rødme og noe fibrintegninger) i ca. 10 cm av nedre del av sigmoideum/rektum, ingen sår. Det ble tatt flere biopsier som alle var negative, men fikk likevel diagnose ulcerøs proktitt. Startet opp med Pentasa, muligens litt effekt i starten, men seponerte grunnet bivirkning.

Har siden hatt blod/slim til og fra, men merkbar forverring fra sommer 2019 med daglig blod og slim i avføringen.

Ble henvist til ny coloskopi høst 2019 pga økende plager, tomme jernlagre (ferritin 7, jern 6) og Hb helt i nedre normalområde, noe forhøyet calprotectin på 312 og usikker diagnose. Gastrolegene var enige i at jeg burde undersøkes på nytt, men fikk likevel avslag fordi jeg trenger narkose (har PTSD med dissosiasjon). De begrunnet det med kapasitetsproblemer på operasjonsstua og narkose krever store ressurser. Det ble derfor startet opp Mezavant for ca 8 uker siden og det har vært god bedring på symptomene. Betydelig mindre blødning, men fremdeles litt slim til og fra (ikke daglig). Står enda på Mezavant og vet ikke om det er tenkt at jeg skal stå på den fast "for alltid" eller om den bare skal tas i perioder.

Mitt spørsmål: Bør jeg slå meg til ro med diagnosen ulcerøs proktitt siden jeg har bedring på Mezavant? Kan man "utelukke" kreft siden jeg har effekt av Mezavant? Eller kan vi risikere at Mezavant bare skjuler symptomene fra en mulig tarmkreft? Bør jeg be om ny henvisning til coloskopi, evt. til et annet sykehus? Fastlege var lite fornøyd med avslaget og begrunnelsen for dette.

Kan legge til at jeg har hatt lite magesmerter (kun litt murring nede på venstre side av og til) og heller ikke verken diare eller forstoppelse, avføringen har vært helt normal og regelmessig gjennom hele forløpet, bortsett fra blod/slim. Blodet er friskt og ligger utenpå avføringen.

Har ellers endometriose (tilfeldig oppdaget cyste på UL, ble fjernet med laparoskopi des-18. Har ingen plager/smerter). Er ellers frisk, BMI 19, røyker/drikker ikke, er mye fysisk aktiv og i god form. Jernstatus er i bedring etter oppstart Duroferon, andre blodprøver er normale bortsett fra leukocytter 3,2 - 3,5 og vitamin B12 varierer mellom 700-1000. Lite kreft i familie/slekt, men en tante døde av kreft i magesekk i slutten av 40-årene.

Vet at det er lite sannsynlig med kreft i min alder, men de negative biopsiene bekymrer meg litt, og jeg har jo heller ikke diare eller smerter som er typisk ved ulcerøs kolitt/proktitt. Pluss at legene på gastromedisinsk avd. mente at jeg absolutt burde ha ny coloskopi for å få verifisert diagnose, men når jeg trengte narkose så var det visst ikke så nøye likevel. Skriver derfor hit for å få høre din vurdering.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 02. januar 2020, klokken 18:55

Hei.


Takk for spørsmål.


Historikken, symptomene, tidligere funn ved colonoskopi og effekt av Mezavant, alle tyder på samme diagnose, ulcerøs proktit.


Gitt være bedring av både tilstand og jern nivå under Duroferon behandling gjør det veldig lite sannsynlig med noen form for kreft.


Selvfølgelig, presis diagnose kan kun stilles via endoskopi. Finner likevel ingen element i din historie som skal peke mot en endring av diagnose siden forrige gang.


Mezavant er, desuten, kjent til å forebygge mot utvikling av tarmkreft hos pasienter med alle former for ulcerøs kolitt, inkludert proktitt 


Inntil videre, kan jeg vurdere at en kolonoskopi haster ikke, men en kunne be om en ny en, med lenger ventetid, når kapasitet blir tilgjengelig for undersøkelse under narkose.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon