Kostkur mot kreft. Kan det helbrede?

Innsendt spørsmål

­Hei. Har kontaktet dere tidligere ang plager relatert til vekt-trening. Nå er vi over i en annan langt mer alvorlig verden.
Min kone har fått lungkreft med spredning til bla hjerne og lever. Hun er sykepleier og forstår nok mer enn folk flest.Hun bor i Spania og får behandling der nede (stråling og sytostatika) fordi hun har mer tiltro til det Spanske helsesystemet, det er også min erfaring....sukk. Nivå 4 er diagnosen. (i min snevre medisinske verden = null overlevelse-mulighet). Har lest meg til ca 20% overlevelses-prosent etter 5 år,
I min matematiske verden er derfor oddsne dårlige.
Nå skal jeg konfrontere deg med noe du sikkert helst ville unngått.
Rudolf Breuss forsket på kreft i hele sitt liv. Han har en kur som består av at kreftcellene må fratas proteinkilden slik at cellene dør ut, tørker ut.
Kuren består av juice laget av røbeter, poteter, reddiker etc i 42 dager.
Det vil si null proteiner, og jeg har ikke hørt om dødsfall pga denne kuren.
Derimot har jeg hørt at mer enn 45000 mennesker har blitt kreftfrie!
Det er ikke snakk om å kutte ut tradisjonell legebehandling, kun legge om kostholdet. Jeg blir med min kjære Kari på kuren, og driter fullstendig i om jeg går ned 15 kg i vekt. Skal mere til for å ta livet av meg.
Nå har du fått noe å tenke på! he he
Hva har vi å tape? Gi oss moralsk støtta da! Hva har vi å tape?
Du skal få tilbakemelding senere.
Tro kan velte bjerge har jeg hørt!

Morten the Viking

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 27. november 2017, klokken 20:42

Det var fryktelig trist å høre om din kone og umulig å fullt ut forstå hvordan dere må ha det. Men du/dere er motivert og det skal man ta tak i.


Du har helt rett i at man ikke skal sette til sides veldokumentert behandling. Veldokumentert kreftbehandling ødelegger nok ikke effekten den kostkuren eventuelt måtte ha på hennes helse i forhold til kreften. Jeg tenker nok først og fremst på hva tro og innstilling kan gjøre med sykdom generelt, via påvirkning av blant annet ens eget immunsystem. Jeg ser i utgangspunktet ikke noe galt i en slik kur, men jeg må ta store forbehold i at dette antakelig ikke er dokumentert som medisinske studier og at all behandling skal gå gjennom behandlende lege. Dere må derfor trekke behandlende lege inn i dette.


Det er vanskelig å si hva de som har blitt kreftfrie har blitt kreftfrie av. Som du sier kan en kreftform f eks gi 20% 5-års overlevelse, og etter en del år har jo 45000 oppnådd kreftfrihet (5-års kreftfrihet), og om alle disse stod på denne kuren er det vanskelig å si om de hadde blitt kreftfrie av kuren du snakker om, eller ville blitt det uansett. Da må man gjøre studier på det og det å gi den ene studiegruppen denne kostkuren og den andre gruppen kreftmedisin og deretter sett hvordan det gikk med dem er ikke lovlig når det i akkurat dette tilfellet er så overbevisende bedre dokumentert effekt av kreftbehandlingen enn av kostkuren.


Jeg føler jeg er litt forpliktet til å fortelle deg dette.


Det kan og være en idé å spørre din kone om du får lov å delta på en av konsultasjonene med legen hennes og at dere drøfter overlevelsessannsynligheten litt grundigere, i stedet for at det skal baseres på hva dere har lett dere frem til på egenhånd? Det har seg nemlig slik, akkurat som du sier, at visse kreftformer har en svært dårlig overlevelses-sannsynlighet, og av praktiske årsaker, hardt fortalt, for å få anledning til å avslutte livet gjennom de nødvendige farvel og testamentering, siste opplevelser, planlegging av detaljer rundt begravelsen, sortering av minner og bilder etc så kan det være fornuftig å ta visse forbehold før man eventuelt blir for dårlig. Jeg skjønner det kan være vanskelig å kombinere motivasjon med å samtidig forberede seg på å dø. Men det er vanskelig for meg med erfaring fra medisin å si noe annet, selv om jeg forstår hvorledes dere tenker. Jeg vil derfor forsøke å rokke minst mulig ved troen og innstillingen deres slik at effekten av den kan dras nytte av, men må altså samtidig minne om at det ikke er feil å gjøre visse forberedelser heller. 


Summa summarum ser jeg altså ikke noe galt med kosten så lenge ikke kreftbehandlingen lider under det. Men viktigst av alt, den behandlende legen må ta endelig stilling til dette. Jeg vet ikke nøyaktig hvilken type lungekreft hun har og hvilken tilstand hun er i, hvor kreften sitter og hvor stor den er etc. Alt dette er faktorer som påvirker overlevelsen/prognosen. En kreft med spredning er såpass alvorlig at jeg føler jeg er forpliktet å minne om det, slik at nødvendige forberedelser kan foregå parallellt. Jeg liker ikke, som du allerede antok når du sendte inn spørsmålet, å ta stilling til dette og jeg engster meg veldig for å si noe sårende eller ting som kan oppfattes feil, men ønsker dere masse styrke, tro og motivasjon fremover og at dere går hånd i hånd videre sammen som dere allerede gjør. Alt godt ønskes! Jeg føler veldig med dere!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon