Kraftig reaksjon etter vaksine?

Innsendt spørsmål

­hei! Jeg tok i august min 3. HPV vaksine / gardasil 9. Allerede dagen etterpå hovnet armen min opp på stikksted, rød og vond. Jeg fikk så en klump, og den har jeg enda, altså 4 mnd etter vaksinen. Den gjør vondt når jeg er borti den og etter trening / tunge løft / mye bevegelse.. Klumpen / kulen er ikke blitt mindre eller større, den er på ca. 2-3 cm, og kjennes inni armen, kan ikke sees utenpå annet en svak blå farge. Jeg har tatt dette opp med fastlegen min 2 ganger, og han mener den vil forsvinne av seg selv.. men som nevnt, blir den jo ikke mindre, og jeg føler rett og slett at legen min ikke helt tar dette på alvor. Han han hadde ikke hørt om dette tidligere heller, så han visste egentlig ikke. Hva mener dere jeg bør gjøre? Sliter med å sove på armen vaksinen er blitt satt, og bekymrer meg over hvorfor klumpen enda er der...

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 22. desember 2018, klokken 16:13

Hei. Dette er ingen alvorlig allergisk reaksjon siden reaksjonen er lokal. Det kan tvert imot være en ønsket reaksjon, om enn mer uttalt enn det som er vanlig. Det som skjer er at immunsystemet gjør jobben sin; den går til angrep mot innholdet i vaksinen. Tydeligvis har det vært noe liknende i kroppen din fra tidligere siden reaksjonen er rask og brutal, dvs at immunsystemet har minne om tilsvarende mikrobe fra tidligere. Det er det som er hele hensikten med vaksine. Immunsystemet har etablert hukommelse mot de to tidligere injeksjonene og etter planen skal det nå være klare til umiddelbart å gå til angrep på de HPV-virusene som vaksinen inneholder dersom de entrer kroppen din, samme hvor de entrer den.


Når vi blir infisert med noe tar det litt tid før det vi kaller for det cellemedierte immunsystemet har opppdaget og oppformert seg tilstrekkelig til å nedkjempe mikrober som har klart å lure seg gjennom hud eller slimhinner. Mens det såkalte spesifikke (angriper kun det det får beskjed om), cellemedierte immunsystemet (lymfocyttene) gjør seg klar (oppformeres) holder et mer primitivt og uspesifikt (angriper alt fremmed) immunapparat stand så lenge, gjennom så godt det kan å spise opp og ødelegge celler samtidig som det sladrer ti lymfocyttene. Når lymfocyttene med de rette gjenkjennelsesantennene på overflaten er oppformert tar det ikke mange dagene før infeksjonen er nedkjempet. Noen av disse lymfocyttene deler seg og blir til lengelevende hukommelsesceller som i årevis, noen ganger resten av livet, sirkulerer omkring i alle kroppens kroker og kriker etter tilsvarende mikrobe. Kommer det en tilsvarende mikrobe inn igjen, eller en som er så lik i overflaten at de matcher gjenkjennelsesantennene på overflaten til hukommelseslymfocyttene så smeller det umiddelbart. Nå slipper vi å vente på sladrefasen, men kan starte det effektive lymfocyttangrepet umiddelbart. Hukommelseslymfocyttene er så mange og kan umiddelbart aktivere de andre lymfocyttene slik at mikrobene denne gangen nedkjempes så raskt at vi som regel ikke rekker å oppleve symptomer.


Etter at immunsystemet har angrepet skjer det skade i vevet vårt. Som regel er en infeksjon spredt over et større område og det blir ikke så mye skade synlig. Skadene tilheles med arr, akkurat som i huden, og reparasjonsprosessen er akkurat som etter et infisert skrubbsår i huden. Slik som i ditt tilfelle har en mengde med mikrober kommet inn i et begrenset område (vaksineinjeksjonen) og immunsystemet ditt ser ut å ha gått såpass kraftig til angrep at det kan mistenkes at det hadde hukommelse for noe tilsvarende fra tidligere. Det er jo en lang rekke HPV-virus, og ikke minst har du jo fått to injeksjoner fra tidligere og det er faktisk et ønske om en reaksjon på andre eller tredje injeksjon. Det betyr bare at de to forrige har klart å skape hukommelsesceller og at du er immun.


Konklusjon: Reaksjonen er forventet og faktisk ønskelig, selv om det ideelt sett hadde vært behageligere om effekten ikke var såpass effektiv som den har vært hos deg. Du kan være trygg på at dette har virket, i det minste. Det kan tenkes det blir igjen en kul som bruker mååneder og år på å bli mindre, men det er ikke sikkert.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon