Kramper i brystet ved bevegelse

Innsendt spørsmål

Jeg har nå i siste tiden opplevd krampe i bryst/side/rygg når jeg snur meg enten høyre eller venstre. Krampen sitter i den siden jeg snur meg.
Smertene er fra bryst under armen og til lat/ryggside. Nå er det slik at dette skjer hver gang jeg snur meg. Jeg trenger hjelp til en diagnose og hva jeg bør gjøre.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 12. april 2011, klokken 21:17

Pelvic floor muscle spasm - pelvisk myonevropati


"Kramper i bekkenbunnsmuskulaturen. "

Det er her snakk om muskelknuter i musklene inne i bekkenet på lik linje med muskelknuter i rygg og nakke. De kan effektivt behandles ved en metode som kalles myofascial release eller trykkpunktsbehandling. Muskelknuter på utsiden av kroppen behandles av naprapater, mens muskelknuter i bekkenet må man angripe via endetarmen hvor man trykker og tøyer på musklene med en finger fra den kanten. Jeg har en engelsk artikkel til deg her om du er interessert. Denne lidelsen er ikke det samme som piriformissyndrom selv om de to tilstandene behandles noe likt. Syndromet medfører ofte langvarige forsøk på å behandle det man tror er en betennelse i prostatakjertelen.


Brystsmerter ved bevegelse


Ubehaget du oppgir er altså klart bevegelsesutløst. Dette utelukker hjertesykdom, og utifra hva du har skrevet virker du ikke selv bekymret for at det kunne være hjertet heller.


Det umiddelbare jeg tenker på er selvsagt ribbens- eller muskelbrist i området. Dersom det er vondt mellom ribbena når du trykker der er det muskelbrist eller -betennelse det er snakk om. Dersom smerten utløses ved å trykke på ett av ribbena er det brist/strekk, eventuelt brudd i et ribben. Brudd av ribben gjøres ikke noe med med mindre lungen er punktert eller ribbenet stikker ut gjennom huden (gir fare for infeksjon).


Det ville jo være mest sannsynlig at du hadde notert deg om du hadde skadet deg såpass at ribben var bristet, men overraskende mange ganger viser det seg at vi brister muskler og ribben for eksempel ved plutselig, kraftig hoste nattestider hvor hendelsen glemmes for man sovner igjen. Når hevelsen oppstår utpå neste dag eller senere ser eller husker man ikke sammenhengen. Men det finnes selvsagt andre årsaker til slike smerter, og da du har smertene på begge sider kan man i det minste utelukke fall og slag. Hosting derimot kan fortsatt få lov å stå som mistenkt. Videre har man leddgiktslidelser, prolapser i nakke eller i brysthøyde, slimposebetennelser i skuldrene med utstråling til brystet og ikke minst et vanlig problem som kalles Tietze´s syndrom som er en betennelse i overgangen mellom ribben og brusk.


Tietze´s syndrom


Tietzes syndrom


Området hvor ben går over til brusk er ofte gjenstand for betennelser. Det er brusken som er betent.


Årsaker til Tietze´s syndrom  • Betennelser

  • Svulster (sjelden)

  • Revmatisk sykdom

  • Hoste/kraftig anstrengelse


Som regel forårsaket av betennelse og tilstanden går over av seg selv etter alt fra noen dager til flere år. Tilstanden påvises ikke på røntgen, men diagnostiseres ved trykk og eventuelt ved å se rødme eller hevelse der hvor du har smerte. Betennelsesdempende som Voltaren og Ibux er behandlingen, i tillegg til avventing. Tietze´s omfatter oftest kun én side, hvilket bestrider denne teorien når det kommer til deg. Til opplysning rammer tilstanden dessuten oftest høyt oppe i brystkassen, dvs andre eller tredje ribben. Du som er rammet på begge sider må derfor også ha informasjo om det som kalles kostokondritt.


Kostokondritt


Her sitter smerten lenger ned, men fortsatt i overgangssonen mellom brusk og ben. Denne tilstanden er vanligere enn Tietze´s syndrom, men disponeres av noe av de samme årsakene, spesielt hoste og kraftig anstrangelse, men også leddgiktslidelser, betennelser eller i sjeldne tilfeller svulster. Begge tilstandene kan også oppstå som følge av langvarig anstrengt grunn pusting som følge av perioder med spenning eller angst. Kostokondritt diagnostiseres også kun klinisk da ingen bilder kan vise betennelsen. Trykker man over området gjør det vondt. Dette må du finne ut av. Det at du "kun" får vondt når du benytter musklene er god informasjon det også, men hva om du trykker i området? Det skal også nevnes at begge tilstandene forverres ved dype åndedrag da dette strekker på brusken når brystkassen utvider seg.


Referert smerte - utstrålende smerte


En lege undersøker også ved å trykke på nakke, kraveben og i skulderområdet for å utelukke at smerten ikke er en utstråling fra disse stedene (referert smerte). Det har seg nemlig slik at organer eller vev som lå nært hverande under fosterstadiet har fått samme nerveforsyning. Når fosteret vokser til barn og senere voksen skiller de organer og det vev som var nært hverandre lag, men de beholder den felles nerveforsyningen og får begge vondt om den ene rammes. Anleggene for nyrene og testiklene lå for eksempel nært hverandre når du var foster. Derfor får du vondt i nyrene når noen sparker deg i skrittet. Venstre arm og hjertet er et annet eksempel.Nakkeprolapset ditt kan derfor være en forklaring til smertene det også.


Slipping rib syndrome


Bekreftes ved å ta tak i nederste ribbenet ved å stikke fingrene i underkant av det, og deretter forsøke å trekke brystkassen lett utover. Utløser dette smerte som minner om den du sliter med kan det tenkes du lider av slipping rib syndrome, som består i et overbevegelig brusksegment et sted i brystveggen. Dette kan behandles med hvile, fysioterapi, nerveblokkader eller eventuelt ved å fjerne det overbevegelige segmentet.


Dersom du har andre symptomer som ufrivillig vekttap eller langvarig og/eller uforklarlig feber, langvarig hoste eller tilstanden utvikler seg eller forblir kronisk uforandret må du få dette undersøkt grundigere. Røntgenbilder er mest aktuelt ved feber og hoste. CT kan tas om man mistenker infeksjon, eventuelt svulst i brystet (sjelden). Ellers kan man ta EKG og ultralyd av hjertet blant annet om man mistenker hjertesykdom. Blodprøver kan avdekke blant annet infeksjoner og gikttilstander.


Konklusjon/sammendrag


Jeg vet ikke hvor lenge du har vært plaget, men dersom dette ikke har stått så lenge synes jeg det høres ufarlig ut, men få det undersøkt grundigere dersom det ikke endrer seg, eller om det forverrer seg, spesielt dersom allmenntilstanden endres uten annen forklaring. Dersom du mener dette ikke passer inn under noen av tilstandene jeg har nevnt ville jeg tatt en tur til naprapat og behandlet muskelknuter. Dette kan du jo gjøre uansett, og slik utelukke det aller enkleste. Det er vanskelig for utrente å finne disse muskelknutene. De kan sitte godt gjemt bak kravebenet (du kan jo trykke rundt og se om du finner noen harde strenger der og så trykke hardt og lenge på de) eller de kan sitte i skulder eller skulderblad.


 


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon