Kreft må utelukkes før man begynner å behandle prostataplager

Innsendt spørsmål

Eg har kunstig hjarteklaff og pacemaker. Eg går på 5 tab. marevan pr. dag. Inr. 2,5 - 3,5. Eg brukar Curbicin (naturmedisin) i dag, men ynskjer å prøve noko anna.
Eg har lite vannlatingsproblem på dagtid, men må opp 2 . 3 gongar pr natt. Då kan strålen vere svært svak.

Kan eg bruke Prosta Qr (naturmedisin) for mitt prostataproblem? Om eg ikkje kan bruke ProstaQr er det andre produkt som eg kan bruke. Eg brukar Curbicin no.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 14. oktober 2011, klokken 10:16

Prostataproblemer skal alltid undersøkes før behandling


Før du behandler noe som helst må du bli undersøkt av legen din.


I absolutt aller fleste tilfeller er en prostata godartet forstørret, men det er samtidig menns hyppigste kreftform. Dette er en kreftform som er mulig å helbrede dersom den tas i tide, dvs før den har spredt seg. Oppdages og behandles den i tide overlever nesten 100 % (96-97 %). Har den rukket å spre seg overlever bare 30 %. Som nevnt er de aller, aller fleste tilfellene av svak urinstråle forårsaket av godartet prostataforstørrelse, men hvorfor ta sjansen på dette?


Undersøkelse av prostataen er en dagligdags manøver for en fastlege. Det innebærer at du tar av deg langbuksen, lar undertøyet være på. Deretter legger du deg på siden på undersøkelsesbenken og det siste du gjør er å trekke ned trusen. Ingenting mer enn det aller nødvendigste behøver å blottlegges. Legen benytter en hanske og et glidemiddel og med ene fingeren kjenner han på prostatakjertelen (blærehalskjertelen). Det er gjort på mindre enn et halvt minutt. Legen får et grovt anslag på størrelse og på fastheten. I tillegg kjennes det etter kuler og om kjertelen lar bevege på seg.


PROSTATAUNDERSØKELSE: Ved hjelp av en finger kan undersøkeren få et grovt inntrykk av størrelsen og konsistensen på prostataen. Fra endetarmen kan legen kjenne prostataen gjennom tarmveggen.
Dersom kjertelen er forstørret tas det en PSA blodprøve for å skille mellom god- og ondartet forstørrelse. Er PSA for høy eller legen kjenner forstørret prostata med kuler så henvises du. Er prostataen "bare" for stor, men glatt og uten harde kuler og PSA er normal så får du tablettbehandling.


Slik virker prostatatablettene


Tablettene får prostataen til å krympe. Siden urinrøret går gjennom prostatakjertelen så vil en forstørret prostata klemme på urin røret og gi treg vannlating og svak stråle. Når medisinen har krympet kjertelen tilbake til normalstørrelsen så blir vannlatingen bedre igjen. Slutter du å ta medisinen så tar det en liten stund og prostataen vokser seg stor igjen og du får tilbake problemene.


Annen lesing som kan være av interesse for deg: Blodprøven PSA og forskjellen på godartet og ondartet prostataforstørrelse


Marevan kan tenkes å hemme effekten av prostatamedisinene Cepalux, Omnic og Tamsulosin, men hemmer ikke effekten til Proscar eller Finasteride. De to siste får man uansett ikke slik uten videre, mens de førstnevnte kan man få av fastlegen dersom kriteriene er oppfylt. Dere må kanskje øke dosen noe eller regne med å måtte benytte litt lenger tid før medisinene virker siden du bruker marevan, men det er ikke farlig å kombinere dem.


Hvem kan man stole på? Noen blander legemidler i naturproduktene de selger


Du må uansett til lege for å få midler med dokumentert effekt. Naturmedisinene du nevner gjennomgår ikke samme utprøvinger og krav til sikkerhet som reseptbelagt medisin. I mange tilfeller blandes det legemidler i naturproduktene og jeg har ikke tilstrekkelig oversikt lenger til å anbefale eller fraråde naturmedisin. Jeg sier ikke at naturmedisin ikke kan ha effekt. Jeg sier bare at det er for mange useriøse aktører på markedet som ødelegger for de seriøse. Det er ikke godt å vite hvilke man kan stole på lenger. Det var mer oversiktelig før.


Legen din avgjør om du bør ha og i så fall hvilken medisin du skal ha, men det viktigste er altså at du først finner ut av hvorfor vannlatingen din er treg.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon