Kronisk tretthet og tyroid antistoff

Innsendt spørsmål

­Hei er en kvinne på 49 år som har vært plaget med helsen siden vår 2017. Jeg var veldig trøtt, utmattet og hadde til tider brain fog. Oppdaget også etterhvert at jeg mistet mine tykke øyenbrun og håret ved pannen ned mot øret.
Tok blodprøver, alle prøvene var fine uten Thyreoglobulin antistoff. Fikk tatt røntgen av halsen og det ble konstatert kraftig betennelse i halsen. Legen gjorde ikke noe mer med dette pga alle de andre prøvene også stoffskifte prøvene var fine.

Med tiden så ble jeg ikke kvitt mine plager, ble tilslutt sykemeldt høsten 2019 grunnet utmattelse.
Desember 2019 ble det konstatert magesår og betennelse i magen. Fikk da Metronidazol actavis 500 mg, Amoxicillin Mylan 500 mg, Pantoprazol Pensa 40 mg enterotabletter, disse ble byttet ut til Somac pga reagerte på lactosen som var i Pantoprazol Pensa. Januar 2020 ble det konstatert at magesåren og betennelsen i magen var borte. Tok også nye blodprøver i januar.

Thyreoglobulin antistoff:
Prøvsvar
Mai 2018: 1147
Desember 2018: 953
Mars 2019: 1004
September 2019: 1188
Januar 2020: 920

Medisinsk historikk
2014 fikk lagt inn hormonspiral ( etter dette mye plaget ryggsmerter, nakke og skulder smerter) vurderer å få fjernet det.
2014 sykemeldt pga migrene, migrenen ble verre og ingentin hjalp. Sluttet med alt som inneholdt aspartam inkludert migrene medisinen. 2 uker sener ble jeg kvitt migrenen/ hodepinen. Og siden har jeg ikke hatt hodepine og unngått aspartam.

Ellers er mitt kolestrol litt forhøyet har tatt medisiner mot dette, men ikke mer pga eget valg.

Er sykemeldt nå 50%- men utmattelsen er der ennå.
Ellers aktiv, spiser sunt, røyker/ drikker ikke 160 cm, 50 kg

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 31. januar 2020, klokken 15:27

 Hei.


Takk for henvendelse. Jeg finner ingen spørsmål i teksten, men prøver å gi deg en helhetsvurdering.


Det er vanskelig å si med sikkerhet hvorfor en person er kronisk trett til tross (nesten) alle prøver tatt er fine. Det finnes en del viruser som folk kommer i kontakt med i barndoms- / ungdomsårene som kan ha denne senfølge virkningen. Det finnes alt slags stressende situasjoner, tøffe tider i livet, traumatiske opplevelser som kan ha slike senfølger også.


Men, i din historie, finnes få elementer som gjør meg vurdere behov for videre utredning av spesialist i endokrinologi (hormonale sykdommer), for å utelukke autoimmun tyroiditt (kronisk autoimmun betennelse i skjoldbrusk kjertelen). Denne sykdommen kan utrykke seg gjennom kronisk utmatelse, til og med når hormonene er normale.  • Antistoff anti tyreoglobulin, som du nevner selv å være forhøyet, kan være, blant annet, tegn på tyroiditt. Bare at denne prøven er lite spesifikk og forhøyet verdi alene sier ikke så mye om diagnose. 18% av friske kvinner har høye verdier som ikke betyr noen ting. Denne prøven tas oftest i lag med en annen, som heter "antistoff anti TPO". Når den er også forhøyet, blir sannsynligheten større for tyroiditt diagnosen. Jeg vet ikke om denne også hadde vært dosert og inkludert i de "alle de andre prøvene" som var fine.

  • Du nevner at du måtte slutte med aspartam holdige matvarer / medisiner pga. migrene. Herfra forstår jeg at, muligens, før dette, kan du ha brukt i hverdagen matvarer / drikker med aspartam eller andre kunstige søtningsmidler. Deres bruk er høy mistenkt av å kunne føre til autoimmun tyroiditt.

  • Du skriver også om forhøyet kolesterol. Denne kan være sammentreff eller kan være endring som er kjent som assosiert med autoimmun tyroiditt.


Det kan være dette, det kan være ingenting i stoffskifte kjertelen eller kan være følge av din sykdoms- og livshistorie.


Men jeg synes det er verdt å sjekkes. Fastlege kan bes om å henvise deg til endokrinolog spesialist, som tar sykdomshistorie, i samtale med deg, klinisk undersøkelse, spesifikke bildeundersøkelser og prøver, før en konkluderer med diagnostikk.


I det som gjelder hormonspiralen, jeg tilråder deg å vente med fjerning inntil du har vært hos spesialist. Dette fordi, i tilfelle autoimmun tyroiditt blir en sannsynlig diagnose, kan det hende at hormonen som spiralen inneholder, progesteron, har positiv effekt. Den sykdommen er kjent å være også assosiert med progesteronmangel.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon