Status: Besvart

Du kan lese legens svar lenger ned på siden.

Ditt spørsmål

Sendt December, 10, 2020 21:38

Jeg har følge-spørsmål til referanse-nr: 20993 Tusen takk for gode og utfyllende svar, og jeg forstår selvfølgelig at så mange tilfeldigheter gjør sannsynligheten lik nært 0. Som sagt, så har vi muligheten til å gjøre tester (privat) slik at vi eliminere helt denne sannsynligheten (kanskje mer for mentale helse) og der trenger jeg din hjelp. Svangerskap utenfor livmoren forstår jeg at vil merkes og er ikke lenger en bekymring. Du nevner det jeg har lest tidligere "at det kan sjelden gang utsonderes mindre HCG". Vi har bestemt oss for å heller ta 2 kvantitative blodprøver med 4 ukers mellomrom, vil det eliminere denne sjeldne risikoen? Og hvordan? (dvs, vil blodprøve klare å fange opp mindre HCG, og må ikke HCG stige i en graviditet)? Jeg forstår at dette kan virke som latterlige spørsmål, men jeg håper på litt utfyllende svar igjen. Tusen takk.

Svar fra legen (Amit Rawat)
Sist endret 14 June 2021 klokken 15:22

Problemet ved kryptisk graviditet er at det ikke bare trenger å være kryptisk pga at overvekt skjuler voksende mage, at kvinnen mangler menstruasjon til vanlig eller at barnet er lite, men at livmoren skiller ut mindre hCG. Ihvertfall kommer det ikke til blodbanen, og dermed heller ikke til urinen. For å komme til urinen må det altså først vandre via blodet. Det betyr at det ikke er noe å hente på å ta en blodprøve og lete etter hCG der om det ikke er utslag i urinen, . Grunnen til at vi måler hCG i blodet er at vi måler etter en økning. Ikke om det er der eller ikke, for det er urinprøven god nok til (selv om s-HCG kan påvise HCG-et noen dager tidligere). Falske negative tester, dvs at HCG finnes i urinen, men slår ikke ut på testen, er så godt som ikke mulig lenger med dagens tester. Da er det mer sannsynlig at man har tatt testen for tidlig. S-HCG kan imidlertid oppdage hCG noen dager før u-HCG, dvs allerede 6-8 dager etter befruktningen. Testen slår ut på hCG i urinen senest den dagen man forventer menstruasjonen, hvilket alltid er 14 dager etter eggløsningen (utslag 10-14 dager etter befruktningen). 

Summa summarum er det ikke mer å hente på s-HCG ift u-HCG. Da ville det ikke være en kryptisk graviditet. Et normalt svangerskap vil vises på u-HCG. Et sant kryptisk svangerskap vil være negativ på HCG. Et svangerskap utenfor livmoren vil i 1/3 av tilfellene vise normal HCG og normal økning av denne, men i mange tilfeller vises sen stigning (påvist HCG og manglende fordobling på 2 døgn + manglende foster på ultralyd = svangerskap utenfor livmoren, som ikke er det samme som et sant kryptisk svangerskap), men ikke fravær av HCG. Da er det kryptisk. Jeg har lest at enkelte kryptiske svangerskap ikke skal ha blitt oppdaget selv om man letet etter det med ultralyd, pga spesiell posisjon av livmoren, men vi begynner å snakke om sjeldenheter da. Kryptisk svangerskap per definisjon er et svangerskap som er symptomfritt først og fremst. En strengere definisjon er at det heller ikke synes på HCG. Den strengeste definisjonen er den hvor heller ikke ultralyden finner noe foster.

Jeg har limt inn tabellen over for å vise i snitt hvordan stigningen til hCG er, og at det er mulig å narres til å anta at det er en abort dersom testen tas etter uke 8 (-11), pga da faller nivået uansett.

PS pga vi svarte sent sletter vi betalingen for dette splørsmålet, men lar det første trekket bestå? Dessuten er det et vanskelig tema du tar opp, og alltid en sjanse for at du ikke blir 100% fornøyd. Det er vanskjelig, kanskje umulig, å gi 100% sikkert svar på noe som per strengeste definisjon skal være umulig å oppdage. Det er i så fall uhyre sjeldent. Menneskets historie har ikke mange eksempler på kryptiske svangerskap. Mange firnektede eller uoppdagede svangerskap blir urettmessig kalt kryptiske svangerskap i litteratur, slik at det kan gi inntrykk av at dette er vanligere enn det er. Derfor innledet du med frykten for å bli erklært mentalt syk. Det er fordi du har lest om innbilt svangerskap. Det er noe annet. Det motsatte, faktisk. Da er du motsatt av gal, med andre ord:-)

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250, -
Det er fullstendig anonymt

Fotolio

Send spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.