Kul i brystet - engstelig for kreft

Innsendt spørsmål

­Hei! Jeg er en kvinne på 35 år som de siste par månedene har kjent en slags knute med noe som kjennes ut som flere små kuler eller ujevne klumper, på yttersiden av høyre bryst. Jeg begynte å bli bevisst på den nå rundt juletider. Mitt yngste barn på 3 år sluttet å amme for 1 år siden (han hadde da ammet frem til han var 2 år). I noen uker før sist jul begynte han å komme inn i min seng om natten, og uten at jeg har merket noe til det mens jeg har sovet, har han vært bortpå puppen og brukt den som "smokk". Jeg våknet flere ganger av han lå og suttet på puppen, uten at jeg tror det kan ha kommet noe melk (men dette er jeg usikker på, da det nå ser ut til å komme noen hvite dråper ut dersom jeg drar litt i brystvorten. Dette oppdaget jeg i dusjen her om dagen). Han sluttet for noen uker siden å bruke meg som smokk, og det er vel egentlig ingenting som skulle tilsi at jeg skal produsere melk lenger, i og med at han egentlig var ferdig med ammingen for 1 år siden?
En liten stund etter dette begynte jeg å bli mer bevisst på knuten i brystet og kontaktet fastlegen. Var til sjekk for 3 uker siden og hun henviste meg til mammografi for å få den kontrollert for sikkerhets skyld, selv om hun fortalte meg at hun ikke var veldig bekymret.
Jeg var på mammografi på onsdag i forrige uke. Etter mammografien kom jeg inn til en radiolog som egentlig ikke undersøkte brystene selv, annet enn at han tok ultralyd og grovnålsbiopsi i tillegg til en finnålsprøve av en lymfeknute under armen. Han spurte ikke noe om bakgrunnen for hvorfor jeg kom til undersøkelsene, og konkluderte uten videre med at dette skulle behandles som kreft og satte meg på pakkeforløp for utredning av brystkreft. Dette gjorde han fordi han mente det var umulig å se ut i fra både mammografibildene og ultralydbildene om det var ondartet eller godartet. I følge han var det flere kuler over et område på ca 5 cm, om jeg forstod han rett. Han håpet på at biopsisvarene skulle foreligge nå før påske, men i dag fikk jeg beskjed fra sykehuset om at de ikke vil foreligge før etter påske. Jeg sitter her nå med en stor klump i magen og er utrolig bekymret. Påsken føler jeg bare er ødelagt, og jeg klarer ikke konsentrere meg om annet enn at jeg har fått kreft. Jeg skulle så gjerne hatt en "second opinion" og vet jo at dette egentlig kun kan gjøres ved en undersøkelse, men jeg ville uansett skrive til dere for å høre om det finnes noen mulighet for at dette kan være noe annet enn kreft på bakgrunn av det jeg nå har fortalt. Vet det eneste sikre svaret kan fåes fra biopsien, men akkurat nå leter jeg etter den minste lille ting som kan gi meg litt mer ro i sjela :)
Kan min sønn ha trigget melkeproduksjonen på nytt nå ved å ha brukt meg som smokk i noen uker, ett helt år etter ammeslutt? Kan dette ha ført til endringer i brystvev eller melkekjertler? Det er kun det ene brystet han har vært bortpå. Det andre brystet er helt normalt og her fant de heller ingenting på mammografi/ UL.
Ingen i min nærmeste familie har brystkreft. Jeg er ellers frisk og bruker ikke medisiner eller hormonell prevensjon. Har 2 barn og har ammet begge. Hadde brystbetennelse da yngstemann var nyfødt, men dette var på det andre brystet, ikke det brystet jeg nå har denne knuten i.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 07. april 2020, klokken 02:02

 Hei.


Takk for spørsmål. Forstår godt din engstelse.


Dette er egentlig ikke en "second oppinion", fordi det ikke foreligger noe diagnose ennå.


Ettersom du selv skriver, er det kun prøvesvar på biopsien som skal avklare riktig diagnose.


Du forteller at røntgen legen har tilsett mammografi- og ultralyd bildene, som ikke kunne stille en sikkerhetsdiagnose, derfor ble biopsi tatt. Røntgen legen har kun sett bilder. Fastlegen din har undersøkt deg direkte, fysisk, og funnene har ikke ført til noe stor bekymring.


Samtidig, er det kjent at amming, til og med "liksom amming", på den måten som barnet ditt suger inn i mellom brystvortet ditt, kan stimulere aktivitet i kjertlene i brystet. De kan bli hovne og danne slike kuler som du opplever. Mulighet til å få ut noen dråper melke-liknende væske i flere år etter avsluttet amming er normal. Hevelse i kjertlene kan oppstå også uten stimulering, av og til, under påvirkning av hormonale endringer i løpet av menstruasjon sykluset. Oftest forsvinner de av seg selv, men kan vedvare hvis hevelsen ikke trekker seg helt tilbake.


Selv om direkte undersøkelse ikke fører til noe høy mistanke om kreft, for sikkerhetsskyld, er det anbefalt å dobbeltsjekkes med bilde undersøkelser. Der bildene ikke kan fastslå diagnosen, er det kun biopsi som stiller den med sikkerhet.


De aller fleste brystkulene er godartet (ca. 90%). De få som er ondartet, oppstår i alle aldre, hyppigst etter 50 år, eksepsjonelt under 25. Du er i en alder der kreft i brystene er fortsatt veldig sjelden. Selvfølgelig at ondartet lesjon ikke kan utelukkes helt. Dermed den omfattende utredningen. Samtidig, din historie, din alder og beskrivelse av funn, peker mest sannsynlig mot godartet forandring. 


Håper at disse opplysningene kan hjelpe deg med å finne litt ro i påvende av biopsi svaret.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon