Kul på haken, hva kan det være?

Innsendt spørsmål

­Hei for ca 1 uke siden våknet jeg med en vond «flat kul» på siden av haken. På toppen var det 2 små harde flater, nesten som skorpe, men det er ikke det. I løpet av uken har den blitt litt større, og det kommer ilinger i ansiktet av den. Og nå har jeg begynt å bli litt følelsesløs om jeg trykker på den. Litt ala samme følelse som når du trykker på ansiktet etter tannlege bedøvelse. Og den harde flaten som er litt mørkere en huden ( mørke rosa) er nå blitt en større og rund. Det er ikke kvise, ikke noe puss eller noe. Det er ikke merkbart varmere på « kulen» enn ellers på huden i ansiktet. Ingen føflekk i området. Hva kan det være?

Doktor Dr. Hilde Lind Paulsen

Svar fra legen (Dr. Hilde Lind Paulsen)

Sist endret 21. mars 2019, klokken 16:04

Det er dessverre vanskelig for meg å vurdere "kulen" din helt riktig uten å få sett hvordan den ser ut. En kul på haken kan være så mangt og uten å vite helt hva du mener når du sier flat kul og skorpe som ikke er skorpe, og hvor stor kulen er, kan det være jeg ser for meg noe helt annet enn det som i realiteten er til stede. Slik jeg forstår det du beskriver er det heller ingen diagnose som klaffer helt for hva som er typisk for noen hudtilstand.


Siden du forklarer kulen som vond, med ilinger og nummenhet i ansiktet,  kan et alternativ være noe så enkelt som forkjølelsessår eller såkalt herpes labialis, forårsaket av Herpes Simplex virus. Smitte av viruset oppstår som oftest i ung alder og uten symptomer, men fordi viruset i ettertid blir liggende latent i nerveceller i kroppen, kan det senere bli reaktivert av alt fra en forkjølelse, sollys, ekstrem temperatur, stress, menstruasjon osv, og forårsake såkalte forkjølelsessår. Det oppstår da typisk smertefulle blemmer som brister og danner sår med skorper innen 24 - 48 timer. Noen opplever også et forvarsel før dette, i form av kløe, en brennende følelse eller prikking på samme sted. Nummenhet på huden i ettertid er ikke vanlig, men heller ikke utenkelig ettersom viruset også invaderer nerveceller. Spontan tilheling skjer typisk innen 3-4 dager og pågår i 7-10 dager. Diagnosen stilles vanligvis av typisk sykehistorie og sårets utseende, men i tilfeller hvor dette er mindre typisk kan det være aktuelt å sende inn en prøve fra såret til laboratoriet.


I ditt tilfelle bør du nok uansett oppsøke en lege som kan se kulen og eventuelt ta prøver av den. Da særlig dersom den fortsatt vokser eller ikke har begynt å forsvinne, og dersom nummenheten du beskriver er uttalt. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon