Kvalme og endret avføringsmønster. Er jeg godt nok utredet? Irritabel tarm?

Innsendt spørsmål

­­Hei, jeg er en kvinne på 28 år. Mitt spørsmål handler om dårlig mage og kvalme. Vil informere om at jeg sliter med lettere angst og sterk helse angst. har ikke hatt noe vekttap, eller mørk avføring som kan tyde på at det er blod i den. kaster ikke opp. Har generelt god matlyst. er innenfor normalvekt og er glad i et normalt nivå innen fysisk aktivitet.

Undersøkelser som er gjort av ulike årsaker.

1. mr av hodet for et halvt år siden grunnet mye trykk i hodet. alt fint.
2. gastroscopi i 2012/2013 der de sjekket refluks og cøliaki osv. alt fint.

Jeg har i flere år slitt med magen, vekslende mellom løs avføring og forstoppelse og luft. I 2010 (tror jeg) mente legen dette var irritabel tarm. De siste 3 årene har det blitt verre. Mye løsaktig avføring, men fortsatt vekslende.

Denne sommeren (2016) begynte kvalmen, uggenhetsfølelse, den kom etter en treningsøkt. Og hang i et par dager. Så forsvant den igjen. Dette skjedde 2 ganger, før den slo ut igjen skikkelig etter en presentasjon jeg hadde på skolen i slutten av august. Her var jeg kvalm i en uke før jeg begynte å bli veldig forkjølet med vond hals, hode og tett i øvre luftveier. Da tenkte jeg at det var en influensa, siden alt kom samtidig. Etter forkjølelses symptomene gikk vekk, satt kvalmen fortsatt igjen i kroppen i hvert fall en uke – 10 dager etter dette sammen med utrolig tung følelsen i kroppen (melkesyre bare jeg gikk opp en trapp). Dvs at jeg var syk i 3- uker til en mnd). ( det eneste som hjalp mot kvalmen var å hvile, da ble det bedre) I denne perioden jeg flyttet jeg også fra samboeren. Som ble en stor påkjenning for meg, når jeg allerede sliter med angst og bekymringer fra før av.

Ettersom jeg har helseangst og ofte er hos legen, kjenner legen meg godt. Det er ikke lenge siden blodtrykk ble målt og blodprøver ble tatt, hun har også kjent på magen osv. uten å finne noe, samt at vi tok nye blodprøver på stoffskifte og generelt på nytt for å se om det var noe. Alt var fint.

Jeg fikk resept på Afipran, jeg har brukt 2 tabletter av denne før jeg avsluttet det, ettersom jeg ikke følte noe virkning av disse. Etter noen dager ble jeg bedre. I ca 5 -6 dager. Der jeg fikk gått på trening, jobb osv.

Etter disse dagene beynnte jeg igjen å bli forkjølet og slapp. Rundt slutten av september. Og sammen med dette kom uggenhetsfølelsen og kvalmen igjen,(men ikke melkesyre når jeg går i trappen). Legen mener kvalmen henger sammen med irritabel tarm og angst som jeg sliter med.

Jeg blir veldig sliten av å gå slik å være dårlig i magen og kvalm.. Og denne kvalmen skremmer meg. Jeg har alltid vært vandt med å stå på selv om livet er litt tøft, og jeg er generelt glad i livet, men kjenner ikke igjen denne kvalmen eller den lette (svimmelheten) og klarer ikke å legge fra meg at dette kan være kreft.. jeg leste en plass at kvalme er et sent tegn på kreft. Så nå går jeg rundt med det i bakhodet. I tillegg til å være kvalm er det også vanskelig å konsentrere seg om å lese til studiene, akkurat som jeg blir mer kvalm når jeg konsentrerer meg og sitter i ro enn når jeg er ute og f.eks spaserer.

Mine Spørsmål:
Hva kan dette være? kan det være kreft? Og hva tester burde jeg be legen ta? er det noe som kan hjelpe mot kvalmen? jeg tar daglig probiotika tabletter og i perioder visiblin. Blir dårligere i magen når jeg ikke tar disse. Jeg kjenner denne kvalmen ødelegger så mye av hverdagen min, jeg har jobb og studier der det er travelt nok, og jeg er redd dette skal gå utover eksamen om det ikke blir bedre. Jeg skjønner at magen kan ha sammenheng med stress og bekymringer. Men burde jeg ikke utredes for andre ting først? Jeg har vært innom legen så mange ganger, som er en fantastisk lege på alle måter, men jeg vet ikke hva jeg skal be om. Jeg føler meg nesten hysterisk når jeg er innom der så ofte etter jeg fikk problemer med dette. Burde jeg be om mer utredning eller hva jeg skal gjøre?

Mvh fortvilt og bekymret kvinne.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. oktober 2016, klokken 07:28

 Svar på spørsmål  • Sannsynligheten for kreft anser jeg som svært liten. Hva baseres dette på? Jo, alder (svært ung i denne sammenheng, dvs mtp kreft i fordøyelsesorganer), symptomer (mangel på vekttap, feber, blod i avføring, kul i magen...), varighet av symptomer (f eks er seks måneder svært lang tid når det gjelder kreft; da ville man hatt helt klare symptomer på at noe var alvorlig galt), normel legeundesøkelse, normale blodprøver og samtidig en mer sannsynlig forklaring til symptomene (irritabel tarm, angst, stress og overbelastninger). 

  • Test for betennelse (calprotectin) og blod (hemofec/FOB) i avføring hører ofte med, men du får høyst sannsynlig ikke utslag. Koloskopi er det mange som må til, eller CT av magen, før de klarer å slå seg til ro, men heller ikke dette ser jeg for meg vil vise noen utslag, slik at man helt sikkert kommer til å konkludere med irritabel tarm her. Kvalmen er i så fall et ledd i forstoppelse, angst, stress, bekymringer eller tanker. Dersom kvalmen er i takt med treg mage er det mest sannsynlig at kvalmen skyldes at trykket med gasser bygger seg oppover i systemet pga forstoppelse, men det er klart tanker og stress også kan gi kvalme utenom dette.

    LES OGSÅ: Irritabel tarm

  • Du bør sette deg inn i FODMAP-regimet, et viktig ledd i lindring av plagene ved irritabel tarm og du bør vurdere henvisning til rehabiliteringsopphold for stress- og livsmestring for personer med tilsvarende plager som deg selv, eventuelt. Viktigst er det at du får landet diagnosen (sannsynligvis irritabel tarm + elementer av angst, men angsten kan roe seg om symptomene roer seg); flere tiltak vil da kunne bli uaktuelle.


Du vet jeg ikke kan stille noen diagnoser herfra, men jeg føler meg veldig overbevist at dette ikke er noe farlig. Det som er trist her er at dette plager deg i samme grad som om det virkelig er noe farlig. Noen må derfor gjennom de nevnte undersøkelser for å betrygges. Andre klarer vi å overbevise nok til at de blir rolige nok til å forsøke FODMAP og livsstilsmestringstiltak.Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon