Kvelningsfornemmelse: Klumpfølelse i halsen og nært forestående flyreise! Forsla

Innsendt spørsmål

­Hei. Jeg har siden midten av September hatt ubehag i halsen, føles ut som at den klemmer/strammer og det hender da at jeg får en angstfølelse av at det kommer til å stenge seg helt og at jeg ikke skal få puste.

Var til en lege og tok mye prøver (blodprøver, ekg, blodtrykk...), fant ingenting, utenom at han ville følge med på stoffskiftet. Men det ga seg ikke, så jeg dro til øre-nese-hals, der sa de jeg hadde en infeksjon i halsen og fikk medisin mot dette. Deretter gikk det en liten periode hvor jeg ikke kjente så mye til det, men den siste måneden har jeg igjen følt det nesten konstant. Det er forferdelig ubehagelig. Var også og tok ultralyd av halsen for 3 uker siden, der fant de heller ingenting.

Det har vel ikke blitt noe verre siden September, men det har heller ikke blitt bedre, i tillegg har jeg den siste uken på en måte følt at det har vært tyngre å puste, uten at jeg egentlig kan påstå at jeg har hatt pustebesvær.

Jeg har en lang flytur foran meg om noen dager, og nå kjenner jeg på frykten av å få pustevansker mens jeg er i luften uten mulighet for hjelp.

Er det angst og innbilning fordi jeg nå går og kjenner på dette hver dag? Eller bør jeg ta en legesjekk til? Er det flere prøver de kan foreta seg? Om det faktisk "bare" skulle dreie seg om angst, hvilke tips kan anbefales når man får denne panikkfølelsen (spesielt med tanke på flyturen)? Hvordan bli kvitt det, føler jeg blir gal av dette.

Er ellers frisk og rask, og har vært noe aktiv de siste ukene uten at det har forverret (eller forbedret) denne følelsen.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. januar 2018, klokken 21:22

Du fikk konstatert infeksjon i halsen av øre-nese-hals. Det ville ikke være så uvanlig om denne eturnerte, pga feil eller utilstrekkelig behandling. Dersom behandlingen mot halsinfeksjonen hjalp så peker dette sterkt i retning av at det var infeksjonen som var årsaken til plagene, med mindre det hjalp etter en eller to piller mot infeksjonen. Da kan det være helt eller delvis en innbilt effekt av behandlingen.


Jeg tenker en ny sjekk av øre-nese-hals, eller en repetisjon av behandlingen gjennom fastlegen. Spesielt om du avbrøt kuren for tidlig kan fastlegen skrive ut en ny, men pass da endelig på å ta kuren helt ut. Andre ganger tar man kuren helt ut, men så hjelper det bare forbigående allikevel. Da kan det være at behandlingen ikke har truffet blink, f eks må man da endre antibiotikatypen til noe som er enda mer effektivt mot akkurat den bakterien som er årsaken i ditt tilfelle. Før oppstart av antibiotika mot en synlig halsinfeksjon regner jeg med øre-nese-halslegen tok en prøve fra området, sendte det til dyrkning (oppformering) for diagnose av mikrobetype, hvorpå laboratoiet automatisk tester forskjellige typer antibiotika mot bakteriene for å se hvilken type som virker best. Da er det denne dere skal skifte til. Et slik dyrkningssvar foreligger ikke før etter noen dager, slik at man er tvunget til å starte opp noe før den tid. Da starter man med noe som vanligvis hjelper mot infeksjoner i halsen. Fungerer det ikke som nevnt, så skifter dere til noe laboratoriet opplyser om virker bedre. 


Når det så gjelder angstkomponenten oppi dette ser jeg det langt i fra som umulig at dette i det minste kan være en bidragende årsak, men og den eneste. Infeksjoner har en tendens til å bli raskt verre slik at jeg tror faktisk ikke det er noen infeksjon. Jeg tror heller ikke det er struma (forstørret skjoldbruskkjertel, dvs stoffskiftekjertel) siden et struma som er så stort at det gir følbar klumpfølelse vil være mulig å se med blotte øyet, eller kjenne, og ihvertfall la seg se med ultralyd hvor man kan se endringer ned til millimeternivå.


Det må og nevnes at mange får klumpfølelse som følge av inflammasjon, altså betennelse uten infeksjon, etter sure oppstøt, eller langt ifra uvanlig: magesyre som renner opp i spiserør/hals når man ligger flatt nattestid. Dette vil gi vedvarende og "mystiske" plager. Les følgende artikkel for å rede ut av dette og om forslag til løsninger:


Sure oppstøt og halsbrann. Hvorfor hjelper ikke tablettene?


Når det kommer til akkurat denne flyturen så ville nok jeg vurdert å gi med deg 4-5 vivaltabletter (effektive angstdempere!), avhengig av lengden på reisen. Det kan overhodet ikke skje noe verre enn at du får angst, men det kan jo være nokså ubehagelig, det. Jeg føler meg rimelig trygg på at vival vil kunne hjelpe deg, men jeg ville "øvd" meg på virkningen av den en ettermiddag i god tid før reisen, en kveld du ikke skal mer ut av døren, for å teste ut om du trenger en halv eller en hel tablett og hvor kort tid det tar før dem virker. Men forberéd deg: denne tabletten får du ikke flere av. Kun i "nødstilfeller" som dette.


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon