Kyssesyke og kirurgi

Innsendt spørsmål

­Hei!

Datteren min på 14 år fikk påvist mononukleose i midten av november -19. Hadde da vært sliten og kraftløs ca 1 mnd. Har ikke hatt halsvondt ifbm dette. Hun skulle blitt operert i benet slutten av november, men operasjonen ble satt på vent pga fare for postopr. infeksjon. Hun har vært og er fortsatt helt slått ut. Trener vanligvis håndball 4 ganger i uken, og er normalt ei aktiv og sosial tenåringsjente. Nå er hun på skolen kanskje 2-3 dager i uken, og bare noen få timer. Orker ikke og klarer ikke å konsentrere seg. Ny dato for operasjon er nå satt til 1. mars. Blodprøvene er nå helt fine og viser at hun ikke lenger har aktiv kyssesyke.
Spørsmålet mitt er da om det er forsvarlig å operere henne nå? Hun selv vil helst bare få det overstått, nå som hun ikke kan/orker å trene likevel. Fastlegen mener det går fint å operere nå. Ortoped mener hun kan operere om prøvene er fine. Jeg selv er redd for at nok en belastning kan gi større risiko for utvikling av feks ME på sikt.
Hva tenker du?

På forhånd takk for svar.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 21. januar 2020, klokken 15:28

 Hei.


Takk for spørsmål.


Forstår dine bekymringer rundt mulige virkninger av kirurgi i denne fasen.


Det er ganske hyppig å forbli slitten opptil 6 måneder etter kyssesyke, det er ikke grumn til bekymring ut i fra dette på nåværende tidspunkt.


Operasjonen i seg selv, så lenge alle prøvene var fine, er ikke en risiko faktor i seg selv for videre utvikling av ME.


Det som finnes, i fag litteratur, presentert som nødvendig i perioden med tretthet etter kyssesyle, er forsiktig valg av legemidler brukt for bedøvelse. Det finnes forsiktighetsregler kjent av anestesi legene, som de bruker når de skal velge type preparater for bedøvelse.


Dette for å unngå forlenget kronisk tretthet syndrom etter operasjon.


ME er ikke en sykdom kjent å kunne utløses av kirurgi eller anestesi. Selvfølgelig, det finnes aldri garantier, med eller uten å gjennomgå operasjon. Det som er kjent er at en del ME pasienter har hatt en gang i livet kyssesyke. Det er også en god del folk som ikke har ME og som har hatt samme sykdom. Dermed er det fortsatt uklart om det egentlig er noe sammenheng mellom kyssesyke og ME. Kronisk tretthet er vanlig etter denne infeksjonen. Den er en syndrom som kan få ekstra forlenget forløp ved bruk av vise bedøvelsesmidler.


Alle pasienter, inkludert din datter - hvis hun skal opereres, gjennomgår en undersøkelse og en samtale med anestesi lege før en planlagt operasjon. Det er viktig å opplyse da om.at hun er fortsatt slitten, i hvilken grad (beskrive hva hun kan eller ikke kan gjøre i hverdagen). Og be om å tas i betraktning før anestesi settes i gang. De har preparater som blir veldig bra tolerert og som ikle gir varig tretthet etter operasjon.


 Hvis du føler deg likevel utrygg, kan be om at undersøkelse og samtale med anestesi lege tilbys lengre tid i forkant av planlagt operasjonsdato, slik at dere får også spesialistens mening i god tid og bedre grunnlag for å ta den rette avgjørelsen.


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon