Langvarig hoste etter lungebetennelse

Innsendt spørsmål

Kvinne 54, ikke-røyker. Ikke fast medisin. Hadde lungebetennelse i januar. CRP 100. Ble behandlet med Appocillin med lite effekt. Kuren ble utvidet fra 10-14 dager. Fortsatt syk, pusteproblemer. Fikk påvist bronkitt, mye piping i luftveiene. fikk Ventoline. Fortsatt sykdomsfølelse etter 4 uker, og mistanke om mycoplasma pneumoni. Fikk derfor Doksysyklin. Ble frisk, men fortsatte å hoste 2-3 mnd. Var Ok i sommer, men hosten kom tilbake i august. Verst om morgenen. Har noe sekret, mest klare/hvite klumper. Våkner om morgenen med masse slim i halsen, som en «propp». Hoster ikke på natt. Føler meg ikke frisk, heller ikke ordentlig syk. Jobber fullt. Har opplevd 3 ganger å få pustebesvær v/anstrengelse og det var ubehagelig. Piper samtidig i lungene. Var hos lege som mente det var irritasjonshoste og jeg skulle prøve ikke å hoste eller kremte og bruke Bronkyl. Fikk også Ventoline til bruk v/behov. Føler jeg burde blitt mer undersøkt? Tok røntgen i mars 2018 som var uten funn. Hva bør jeg gjøre?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 31. oktober 2018, klokken 06:36

Det er vanskelig nå i ettertid å si hva du var igjennom tidligere i år, men det kan ha vært er virus, de kan og gi CRP på 100, og at det er derfor ikke antibiotika hjalp, og at det rett og slett egentlig gikk over av seg selv tilfeldigvis da dere startet med doksycyclinen. Atypisk lungebetennelse var det nok ikke fra starten av med de symptomene, mens den langvarige tørrhosten senere kan ha vært det, og at det var derfor doksycyclin hjalp. Bakterien som forårsaket den atypiske lungebetennelsen kan ha vært der i tillegg fra starten av, eller kommet inn i bildet senere i infeksjonsforløpet. Den langvarige tørrhosten kan  og ha vært restsymptomene etter en kraftig virusinfeksjon og at det meste av den gikk over av seg selv tilfeldigvis da dere startet med doksycyclinen.


Men så er det dét da, at du fortsatt har symptomer. Er det mycoplasma, dvs atypisk infeksjon igjen i dette. Dere må ta en neseprøve for å finne ut av det.


I tillegg kan det være aktuelt med både lavdose CT av lungene og ikke minst en pusteprøve, dvs spirometri. I tillegg ville jeg dyrket en av de klumpene du klarer å hoste opp, dvs host den oppi en kopp og få det over i et slikt rør vi sender til laboratoriet så finner dere ut om det er noe bakterier i det. I så fall får dere svar på nøyaktig hvilken type antibiotika å bruke mot den. Pusteprøve og CT er for å avdekke tilstander som astma, lungebetennelse eller mindre sannsynlig, bindevevssykdom. 


Det har selvsagt ikke vært astma alt dette, men astmatikere har mer langvarige symptomer dersom de er underbehandlet. Det er derfor jeg tenkte dere burde sjekke om du har dette, i tillegg. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon