Langvarige smerter i brystkasseregionen

Innsendt spørsmål

Hei,

Jeg skrev til deg tidligere i sommer i forbindelse med mine smerter fra venstre brystmuskelområde og min angst for noe alvorlig. Da jeg skrev til deg i slutten av juni hadde jeg hatt smertene i ca 3 mnd. Fra 6 juli roet det seg ned og jeg måtte jobbe hardt for å provosere frem smertene. Men for ca en uke siden kom de tilbake i full kraft. 6 april i år hang jeg i en monkeybar og klarte bare ett steg før jeg slapp taket. Merket ikke noe spesielt til smerter da, men et par dager etter fikk jeg en kraftig smerte i hele brystkassen som hugg til ved bevegelse, hosting, nysing osv. Dette var sentralt i hele brystkassen og legene mistenkte kostokondritt. Et par uker senere, flyttet smerten seg ned til venstre side av brystet. Altså mellom kragebeinet og brystvorten. Primært i høyde med venstre armhule. Det er smertefullt å dytte skulderen nedover eller fremover eller å snu overkroppen. Noen ganger gjør det også vondt å bøye nakken bakover å se opp mot høyre.Det kjennes ut som noe strekkes til bristepunktet. Det gjør også vondt å trykke på området under venstre kragebein når jeg presser skulderen fremover. Usikker på om smerten sitter i et ribben eller i muskler/vev. Etter å ha hatt disse smertene daglig i ca 5 mnd har jeg i løpet av denne tiden tatt to ultralyd hos kiropraktor og fysioterapeut + en MR nå i august. Ingen av undersøkelsene har funnet noe galt. Det jeg synes er rart, er at smerten den siste uken har vært av brennende karakter. Smerten i brystmuskelen er plagsom ved bevegelse slik som før, men disse brennende smertene føles ut som befinner seg i huden på brystkassen og opp mot halsen. I dag opplevde jeg også å få et rødt utslett både på høyre og venstre side av brystkassen (opp mot halsen). Jeg brukte tykt med magnesiumspray på dette området i går kveld og antar jeg muligens har reagert på denne. Dog har jeg brukt den på samme område før uten å få utslett. Utslettet er nesten helt borte nå.

Nå er jeg veldig rådvill på hva jeg skal foreta meg. Han som tok MR-bildene mente at en CT muligens var et fornuftig supplement dersom de ikke skulle finne noe unormalt på MR. Fastlegen min mener det er unødvendig med videre billeddiagnostikk nå som MR er normal. Jeg stusser allikevel på hva dette kan være. Det føles virkelig ikke ut som muskelsmerter jeg har hatt før. Dette føles ut som en skade eller betent sene eller muskel (uten at jeg kan relatere til hvordan det føles). Her om dagen skulle jeg provosere frem smerten og det skjedde noe rart inne i brystet som ga utstrålinger og dovenhetsfølelse ned i venstrearmen. Dette hadde jeg også i slutten av april da smertene var intense. Jeg opplever ikke noe særlig lindring av 600mg Ibux. Fastlegen ba meg prøve Naproxen 250mg da jeg var hos han i juni, men dette har jeg ikke prøvd enda. Burde jeg prøve det nå?

Jeg er ikke veldig bekymret for noe alvorlig lenger nå som MR var normal og jeg har hatt 2 normale UL. Men jeg stusser allikevel på hvorfor disse smertene ikke gir seg. Det er veldig opp og ned og kan variere så mye som bare i løpet av en dag eller i uker. Var som sagt mye bedre i perioden fra 6 juli og frem til 27 aug selv om jeg hadde noen dager som var ganske ille.Smertene er tilstede hver dag omtrent hele dagen. Jeg begynner å bli rimelig desperat etter bedring og lurer fælt på hva dette kan være. Jeg har ikke vært plaget med smerter tidligere. Ville ikke en betennelse vært synlig på MR? Smertene går heldigvis ikke ut over nattesøvnen (bank i bordet) og natten oppleves å være eneste fristed. Jeg opplever også følelse av lindring når jeg legger ispose på smertestedet. Jeg er fulltidsstudent og har to barn jeg må følge opp og jeg opplever smertene er av en slik verkende karakter at de begrenser både livskvalitet og psyke. Jeg plages både av at jeg ikke vet hvorvidt disse smertene stammer fra skjelett eller muskler/bløtvev og at jeg derfor synes det er litt skummelt å skulle få behandling hos fysio eller kiropraktor i fare for å få feil eller forverrende behandling. Jeg er ikke en person som flyr ofte til lege til tross for at jeg har noe helseangst, og jeg føler det litt ubehagelig og måtte "mase" på legene hele tiden. Men nå har det vart veldig lenge og krevd mange tårer og frustrasjon og jeg er virkelig desperat etter å få "livet mitt" tilbake.

Beklager at dette ble så langt. Jeg vet ikke helt hva jeg skal foreta meg og lurer vel egentlig mest på hva jeg bør gjøre videre nå. Har du noen tanker om hva dette kan være nå som det har vart i 5 måneder uten å vise tydelige tegn på bedring? Synes du jeg burde ta en CT-thorax slik MR-mannen mente kunne være et supplement ved MR uten funn, til tross for at fastlegen mener dette er unødvendig? MR-mannen sa forsåvidt at området var et litt vrient område for MR, men at de ville ha sett noe dersom det var noe alvorlig. Som sagt, nå er det ikke helseangsten som gjør at jeg skriver til deg igjen, men snarere et desperat forsøk på å finne ut av dette, slik at jeg kan bli kvitt smertene.

På forhånd takk for svar.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 04. september 2019, klokken 22:08

Dette kan ikke være så mye annet enn en betennelsestilstand. MR er negativt, det er bevegelsesavhengig oglindres av ro (natt/liggende) og is. Forsøk gjerne Naproxen. Mange har effekt av dette selv m andre betennelsesdempende ikke har effekt, men ikke fortolk dette som at det ikke er betennelse bare fordi heller ikke Naproxen virker. Dette vedlikeholdes antakelig av at det er et vanskelig område å holde i ro lenge nok for tilhelning å finne sted, og ikke minst pga de nødvendige oppgavene i forhold til barneoppfølging.


Jeg ser heller ingen grunn til å følge opp med et CT. Det er altfor mye her som tyder på betennelse; Da jeg ikke har den fulle oversikt her så ville jeg alltids hatt i bakhodet å undersøke for kuler i brystet, selv om sansynligheten i dette bildet er uhyre lavt. Dette minner jo på ingen måte om noe slikt, men spesielt over internett så blir man litt engstelig for å gå i en slik felle. Derfor nevnes det ihvertfall, men er som sagt usannsynlig. Du skal uansett undersøke deg jevnlig for dette.


Hjelper ikke behandlingene er det fordi de blir vedlikehold av en uheldig belastning i hverdagen din, eller fordi det er vanskelig for deg å leve opp tol de råd og øvelser du har fått en oppfordring om å gjennomføre. 


Fysikalsk behandler er ikke farlig å benytte. De er gode til second opinion. De vil snart kunne avsløre om du plages av noe annet enn noe muskulært. Dette er de eksperter i. Så jeg ville vært veldig bestemt på å få deg i behandling hos en slik dersom du ennå ikke har startet opp med dette.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon